Škoda XC liga

Spektakl po kiši i blatu u Bihaću (foto)

Posljednja utrka brdsko-biciklističke “Škoda XC lige” zbog odgađanja je ušla u jesen, pa je, osim po presudnim vožnjama u borbi za šampionat koje su se vodile u nekim kategorijama, ostala upamćena po kiši i nevjerovatnim uvjetima za vožnju. No, i pored toga, ocjene prisutnih su da je organizacija bila sjajna, utrka na nivou a bišćani su pokazali šta znači želja za napretkom i podizanjem kvalitete. Nakon kritika prošle godine na stazu koja je bila relativno lagana, ove godine su svojski zasukali rukave, potrudili se maksimalno, i postavili mnogo težu stazu.

DSC_8001 DSC_8121
DSC_8169 DSC_8028

Nažalost, pomjeranje datuma zbog učestvovanja nekolicine naših reprezentativaca na Balkanskom prvenstvu pokazalo se po mnogima kao loš potez jer ono što su svi očekivali, pravo oktobarsko vrijeme i dosadnu kišu koja lije, obistinilo se u najgorem trenutku. Ako je ljetnji pljusak prolazna stvar i pomalo može zagorčati život organizatoru, jesenja kiša je dijelove staze pretvorila u potok i blato u najgorem momentu, na startu kategorije Elite.

DSC_7983 DSC_8021
DSC_8052 DSC_8075

Ipak, na sreću prisutnih, sve do te kategorije staza je bila klizava ali vozljiva, a kišica je tek povremeno rominjala. Hobisti su tako svoj posao odradili i pored činjenice da su mnogi onaj najstrimiji dio, gdje svako kočenje znači dobijanje “skija” i gubitak kontrole nad biciklom, pretrčavali pješice.

Mladi Muhamed Liha kojem je ova utrka bila i presudna u borbi za osvajanje titule je opravdao ulogu favorita. Trebala mu je pobjeda, na stazi koja je dobrim dijelom uska bez mogućnosti preticanja dobro je startovao, zauzeo čelnu poziciju i svoja tri kruga odvezao savršeno, uz gromoglasno klicanje i ovacije domaćh navijača.

DSC_8234 DSC_8228
DSC_8227 DSC_8212

U stvari, osim po nevremenu, utrka u Bihaću je ostala upamćena i po nevjerovatnoj publici. Bili su tu i transparenti, i ljubičaste perike, i navijački rekviziti poput stare bačene felge i šticne koje lupajući proizvode nevjerovatan zvuk. Ipak, glavni je bio Muris sa motornom pilom, bez lanca naravno, koji je bodrio takmičare “dodavanjem gasa” na pili što je sličilo turiranju motora od 500 ccm.

DSC_8158 DSC_8212
DSC_8169 DSC_8168

Kako je trka odmicala, nizale se kategorije, tako su i oblaci počeli da popuštaju a kišica je ionako klizavu stazu dodatno pretvarala u kaljužu. Naposlijetku nebo se izlilo, u jednom momentu, upravo pred start kategorije Elite, najstrmijim dijelom staze je tekao potok vode, a trasa je bila toliko klizava da nije moguće bilo ni pješice sići niz nju, pa su se gledatelji probijali kroz obližnju šumu. Takmičari su razvijali jednistven sistem klizanja po padini na leđima ili drugim dijelovima tijela vukući svoja bicikla, ali nisu posustajali.

DSC_8253 DSC_8329
DSC_8307 DSC_8297
DSC_8326 DSC_8259

Zbilja svaka čast na ovim nadljudskim naporima čime su još jednom pokazali srčanost i opravdali pokretanje lige. O prekidu utrke nije bilo govora, jedini ustupak kiši bilo je skraćenje utrke u najjačoj kategoriji na četiri kruga. Na sreću sve je proteklo bez težih ozljeda pa GSS i hitna pomoć nisu imali previše posla.

[wzslider]

meri
Ekonomist odlutao u vode novinarstva. Voli logiku, enigmatiku i osjecaj slobode u prirodi. Na planine se penje biciklom ili na skijama. Vozi zlatni Trek Remedy a na ture nosi Nikona. Moto: “Kada ostarim, želim da pricam šta sam radio u životu a ne šta sam želio da radim!”
http://www.mtb.ba

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.