MTB staze u BiH

Vranica: Prokosko jezero

Opis ture:
Na Prokosko jezero sam do sada bio dva puta. Prvi put u u kasnu jesen 2005.godine, tacnije polovinom mjeseca novembra kada smo se u Sarajevu “propisno” smrzavali. Gore je pak tada bilo ugodnih 15tak stepeni, suncano, jednostavno idealno vrijeme za voznju bicikla.
Drugi put sam bio u ljeto 2007. godine. Od polazne tacke u Jezernici gdje je temperatura bila skoro 30tak stepeni celzijusa, popeli smo se do samog jezera gdje je bilo opet ugodnih 15-20 stepeni:)

Jednostavno, za lijepog vremena Vranica i Prokosko jezero su idealna destinacija za laganu cjelodnevnu voznju. Gusta suma vecim dijelom puta dobro stiti od sunca, ali i vjetra koji nekad zna biti veoma jak, pogotovo na otvorenim proplancima.
Ukupan uspon od polazne tacke (Jezernice) do odredista (Prokoskog jezera) je 18km i 1110 m visinske razlike. Dati parametri sugerisu da je ova tura pogodna za rekreativce kao cjelodnevna, ili kao poludnevna trening-voznja za spremnije bicikliste.
Takodjer, ovi drugi mogu ozbiljno razmisliti i o naprednijoj varijanti ture koja bi ukljucivala upon na vrh Vranic, Nadkrstac na 2112mnv.
Kako uz put nema provjerenih izvora pitke vode, preporucujemo da planirate dovoljne kolicine vode zavisno od godisnjeg doba i licnih potreba.

Pogledajte i galeriju fotografija sa ove voznje na Prokosko jezero.

Profil ture

Mapa dionice:

(za vise detalja i opisa kliknu ti na ikonice)

mekee
Za život i provod zaradjuje kao programer. Vozi srebreni FS bajk i rijetko ga pere.
http://www.mtb.ba

11 Replies to “Vranica: Prokosko jezero

 1. Podatci ti nisu tacni.Polzna tacka Jezernica je na 1130 mnv a jezero na 1700 mnv a udaljenost je 8,5 km.Ti si vjerovatno mislio na Stovariste kao polaznu tacku a udaljenost od njega do jezera je 14,5 km a Fojnica jezero je 18 km.

 2. Iskreno se zahvaljujem za primjecenim greskama i sugestijama.
  Za Jezernicu sam sigurno pogrijesio. Zbunila me je cinjenica da potok koji prolazi kroz Tovariste (na mojoj karti pise Tovariste a ne Stovariste, valjda je ispravno?) se zove takodjer Jezernica, tj. radi se o istom potoku.

  Sto se kilometraze tice, ona nije racunata rucno, ili pomocu obicnih ciklokompjutera, vece je rezultat GPS snimanja dionice, i to relativno profesionalnim uredjajem za ovu namjenu. Opet, ne mora znaciti da je tacno, ali to nam je neka najvjerodostojnija vrijednost koju imamo.
  Visinski profil je dakle rezultat ocitanja GPS-a. Pokusacu jos malo “ocistit” snimljenu dionicu da bi dobio sto precizniju cifru, ali promasaj od skoro 4km stvarno nij ebio moguc u ovim okolnostima.

  Takodjer, volio bih kada bi ste primjecene greske vezane za mapiranje pojasnili na mail: mersad.pasic@gmail.com

  Unaprijed zahvalan,
  Mersad Pasic

  PS. I jos jednom, iskreno hvala na trudu i vremenu koji ste odvojili da pregledate kartu i profil i uputite nas na gresku.

 3. Kao koautor ove web stranice i mapa koje smo sacinili iskreno zahvaljujem na posjeti i opaskama koje ce uciniti da eventualne greske ispravimo. Molim Vas da i ubuduce skrenete paznju na eventualne propuste. Pomenutu dionicu na Prokosko jezero smo mjerili dva puta uredjajima Garmin 60CSx i Garmin Oregon 300 uz GPS preciznost od nekoliko metara. Raskrsnice su, mozda, markirane s tacnoscu od 4-5 metara sto smo smatrali korektnim za biciklizam. Polazna tacka je iza lokaliteta Tovariste ispred samoposluge i kafane Jezernica (sto je i uvelo zabunu). Prema vojnoj topografskoj karti TK 25 u omjeru 1:25.000 nadmorska visina polazne tacke je 610 m, prema Adria Topo 2.10 i izmjereno GPS-om ona iznosi 605 m n/v. Prema istim pokazateljima jezero se nalazi na 1645 m n/v. Razdaljina izmedju ove dvije tacke iznosi 17,8 km (uz mogucu korekciju nekoliko desetina metara). Ukoliko imate jos nekih zanimljivih podataka iz ove regije ili iz BiH koje nam mozete ustupiti rado cemo ih publikovati siroj javnosti.

 4. Nemamo gps log alterativnog puta do prokoskog (ne sjecam se sela kroz koje se prolazi) iako smo ga prosli prije par godina.

 5. Topo kartu mislim da ne mozete kupiti, ali nisam siguran. Takodjer mislim da u Fojnici mozete kupiti turisticko-planinarsku kartu Vranice, ali ni to nisam siguran.
  Ono sto sam siguran da vam mi mozemo ustupiti .gpx fajl ove rute i mozda topo karte u digitalnoj formi.

 6. @Frane
  Firma Navigo sistem d.o.o. prodaje topografske karte za GPS uredjaje tipa Garmin, mislim da rade i na nekim mobitelima. Pouzdane topo karte u stampanoj formi cete tesko naci (moguce neke jednostavnije verzije u planinarskim drustvima) a ja vam mogu ustupiti u digitalnoj formi presnimljene topo karte koje je radila bivsa JNA. Uradjene su kvalitetno ali ipak prije tridesetak godina pa se stanje na nekim podrucjima promijenilo (probijene su nove ceste, neki sumski putevi su zarasli i postali neprohodni itd.)

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.