BH scena

Vogošća Cup 2012 – staza: parametri i stanje

Staza počinje na parking hotela ‘’Park’’ u Vogošći i asfaltom dužine 1 km se penje do ‘’single track’’ staze koja dalje ide kroz šumu. Staza je veoma atraktivna ali ne predstavlja veći izazov ni za vozače početnike.  Dio staze sa zemljanom podlogom ima dužinu od 7 km i spušta se na donji dio Radića potoka, nakon čega opet slijedi asfaltna podloga od 1 km. Staza se završava namjestu na kojem je počela, kod hotela ‘’Park’’, a kategorije koje to trebaju,istim putem nastavljaju sljedeći krug.

staza

LOKACIJA: RADIĆ POTOK
DUŽINA: 9 KILOMETARA
TIP STAZE: XC (CROSS COUNTRY)
UKUPNI SAVLADANI USPON: 379 METARA
NAJNIŽA TAČKA: 511 METARA N/V
MAKSIMALNA TAČKA: 782 METARA N/V
SASTAV STAZE:
-22% ASFALT
-78% ZEMLJANA PODLOGA, ŠUMSKI SINGLE TRACK

KIKNITE OVDJE ZA DOWNLOAD STAZE (GOOGLE EARTH FORMAT)

Članovi kluba Puls su prošle sedmice obišli istazu, koja je prošle sedmice još uvijek bila pod debelim pokrivačem snijega. Ove sedmice je stanje na stazi mnogo bolje. Dosta se snijega otopilo, ali je zemlja dosta mekana. Budući da nam u sljedećih par sedmica slijedi sve ljepše vrijeme, bit će sve više uslova za početak rada na stazi, tako da je već sljedeće sedmice planirano obavljanje grubih radova na stazi, naravno ukoliko vrijeme bude kao i zadnjih par dana.

Budući da je staza dosta tehnički zahtjevna za bicikliste koji se ne bave često brdskim biciklizmom, i budući da ima nekoliko dijelova staze koji su opasniji i na kojima će biti postavljena ekipa prve pomoći, KBB Puls je razmišljao o tome da kategorija hobby vozi trku asfaltom do Radića potoka i nazad, ali je odlučeno da sve kategorije voze istom stazom, te  da se osiguranje na kritičnim i opasnim mjestima na stazi poveća, kako bi svi imali priliku da voze stazu, a i kako bi svi posjetitelji i takmičari bili pobliže upoznati sa brdskim biciklizmom.

Takođe je bilo dosta govora o tome da se skloni svo lišće i kamenje sa staze, ali je odlučeno da se urede samo dijelovi staze koji predstavljaju opasnost ili koji su uništeni od snijega i kretanja zemlje, takođe radi promovisanja i upoznavanja takmičara i posljetitelja sa brdskim biciklizmom.

 
 

 

 

mekee
Za život i provod zaradjuje kao programer. Vozi srebreni FS bajk i rijetko ga pere.
http://www.mtb.ba

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.