Aktuelno BH scena

Na Vlašiću markirano preko 70km biciklističkih staza

Udruženje “Vlašić planet života” u saradnji sa partnerima – udruženjem brdskih biciklista (MTBA), Klubom extremnih sportova “Visoki vrh”, općinom Travnik i hotelom “Pahuljica”, a uz podršku u sufinaciranju projekta od strane Centra za promociju civilnog društva (CPCD) i Švedske agencije za međunarodni razvoj (SIDA), realiziralo je mapiranje i markiranje prvih biciklističkih staza na Vlašiću. Cilj projekta je afirmacija biciklizma (posebno brdskog biciklizma) i jačanja (obogaćivanja) vanpansionske ponude na Vlašiću.

Aktivnosti su realizovane u periodu septembar – novembar 2011 gdje je obrađeno preko 70 km biciklističkih staza skladno povezanih sa turističko – planinskim centrom Babanovac (Vlašić). Sa ovim projektom smo stvorili preduvjet za nastavak daljnje izgradnje biciklističke infrastrukture drugih atraktivnih područja planine Vlašića sa mogućnošću povezivanja istih sa Biljanskom i Turbetskom regijom, gradom Travnikom, a kanjonom rijeke Ugar i Skender Vakufom, odnosno, Banja Lukom.

Predsjednik udruženja “Vlašić planet života”
Dolovac Samer

“Vozeći bicikle kroz Dolomite i druge velike turističke centre u Italiji shvatili smo da uz malo organizacije i truda i mi možemo vrlo kvalitetno nadopuniti zimsku turističku ponudu. Vlašić i šira regija su idealna mjesta za ovaj vid rekreacije i sigurno imaju šta ponuditi. Projektom izrade karata i postavljanja putokaza omogućava se i onima koji po prvi put dolaze na Vlašić bezbjedno kretanje pa bi ove aktivnosti trebalo proširiti i na širu regiju.” Rekao je Gakić Ivan (predsjednik Udruženja brdskih biciklista BiH)

“Mapiranjem i markiranjem biciklističkih staza na Vlašiću značajno se obogaćuje vanpasionska ponuda na Vlašiću i stvara mogućnost da naš hotel kreira posebne ponude prema ciljanim grupama koje s bave biciklizmom…” rekao je Ćorić Amer (direktor hotela „Pahuljica“ na Vlašiću)

“Najveća vrijednost realizovanog projekta je naćin i pristup kako je i implementiran sa tačno definisanim obavezama i odgovornostima aktera u realizaciji istog od institucije općine Travnik, nevladinih organizacija, predstavnika hotelijara (privrede), ljubitelja prirode i biciklizma. Možemo ga posmatrati kao odličan primjer za buduće projekte.” rekao je Zec Gordan (Pomoćnik načelnika općine za urbanizam, građenje, katastar i imovinsko pravne poslove)

“Smatram da će markiranje staza na Vlašiću dati zamah turizmu i obogatiti, ne samo turističku, već i zdravstvenu ponudu Vlašića kao omiljene destinacije svih generacija.” Rekao je Lolić Dino (potpredsjednik udruženja “Vlašić planet života” )

mekee
Za život i provod zaradjuje kao programer. Vozi srebreni FS bajk i rijetko ga pere.
http://www.mtb.ba

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.