Region

Via Dinarica – regionalna saradnja BiH i Crne GOre

Projekt prekogranične saradnje između Bosne i Hercegovine i Crne Gore pod nazivom ”Uspostavljanje Via Dinarica – Uvod u regionalnu platformu suradnje”, bit će promoviran 17. 8. na Žabljaku festivalom Via Dinarica Fest.

Via Dinarica Fest otvara nova vrata svim ljubiteljima prirode i aktivnog odmora stavljajući im na raspolaganje uređene planinarske i biciklističke staze koje povezuju Nacionalni park Sutjeska sa Nacionalnim parkom Durmitor, priopćeno je od organizatora festivala.

Aktivnostima festivala prethodi dvodnevna planinarska i biciklistička tura stazama koje počinju u NP Sutjeska, na kojoj će sudjelovati entuzijasti prirode i turoperatori iz BiH i Crne Gore. Tura simbolizira početak intenzivne prekogranične saradnje.

Via Dinarica je razvojni projekat održivog turizma koji planinarskim i biciklističkim stazama u dužini od preko 200 km povezuje općine Foča, Kalinovik i Gacko u Bosni i Hercegovini sa općinama Žabljak, Plužine i Šavnik u Crnoj Gori.

Projekt implementiraju Klub ekstremnih sportova Limit u BiH i Centar za inicijative iz oblasti održivog turizma iz Crne Gore.

Projekt finansira IPA Prekogranični program Bosna i Hercegovina – Crna Gora i prate ga Izaslanstva europske unije u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

Cilj projekta je razvijanje industrije turizma kako bi se ostvarila ekonomska održivost ruralnih sredina te potaknula regionalna saradnja.

Projekt je prvi korak u kreiranju platforme za razvoj turističke rute Via Dinarica kojom bi se, prema uzoru na model Via Alpina, planinarskim stazama povezivale države zapadnog Balkana, od Slovenije, preko Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore do Albanije, te ponudila jedinstvena regionalna turistička ponuda.

Izvor: Fena

mekee
Za život i provod zaradjuje kao programer. Vozi srebreni FS bajk i rijetko ga pere.
http://www.mtb.ba

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.