Svijet biciklizma

UCI nagradio Astanu World Tour licencom

Profesionalni biciklistički tim Astana je dobio potvrdu od UCI-a da će sljedeće godine nastupati pod World Tour licencom. Vijest je objavljena ispred Astane na oficijelnom web sajtu: „Astana Pro Team je sretan i ponosan s objavom da smo primili World Tour licencu za 2015 godinu i nastavit ćemo se takmičiti na najvećem nivou u nadolazećoj sezoni“. Ova odluka je itekako diskutabilna s obzirom da je u razmaku od nekoliko mjeseci pet vozača palo na doping testu. Postoje osnovane sumnje da je u pitanju sistematski doping.

Predsjednik UCI federacije Brian Cookson obratio se javnosti u vezi sa potvrđenom licencom. Izrazio je ozbiljnost situacije zbog velikog broja doping slučajeva. Astana Pro Team će morati izvršiti dva uslova postavljena od strane Komisije za licence i može se smatrati da su na probnom periodu. Također Komisija za Licence nije zaprimila gotov izvještaj od strane istražitelja prije nego su donjeli odluku za dodjeljivanje licence. Ako se dokaže u tom izvještaju da je Astana sistematski koristila doping u svojim redovima njihova licenca će biti povučena.

Vicenzo Nibali aktuelni pobjednik Tour de France je zasigurno osjetio olakšanje ovom objavom. Trenutno se nalazi na trening kampu u Španiji, i evo šta kaže o dopingu u sportu:

„Danas je dan kao i svaki drugi, ovdje se nalazim da bih se pripremio za sljedeću sezonu, koja je praktično već tu. Moja koncentracija je u potpunosti okrenuta prema sportu. Problem u našem timu je kao i svakom drugom, i ne mislim da su naši članovi tima najgori. Postoji mafija u Siciliji, kao i u svakom drugom dijelu svijeta ali to ne znači da smo svi mafijaši.  Kao predstavnici biciklističkog svijeta nastojimo naš rad učiniti transparentim, uvijek sam se zalago za čisti sport bez dopinga i nastavit ću tako u budučnosti.“

Gazzetta dello Sport je ove sedmice objavio izvještaj u kojem se sugeriše da je 17 vozača imalo kontakt sa kontroverznim, Dr. Ferrarijem. Navodi se da je Ferrari uslikan ispred Astaninog hotela na treningu kampu Montecatini Terme 2013 godine. Novine su izričito naglasile da ne postoje dokazi da je Nibali surađivao sa Ferrarijem.

„Nikada nisam radio sa Ferraijem, apsolutno ne, iz razloga što svi dobro znamo šta se dešava ako radite s njim ili se samo sretnete“ Odgovorio je Nibali na aferu sa Ferarijem. Koliko će odluka UCI pomoći razvoju sporta, a koliko potaknuti govorkanja o sumnjivim sredstvima kojima se neki služe da bi postizali vrhunske rezultate, ostaje da se vidi.

 

Tekst: Amar Njemčević

images

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.