Uncategorized

TEST: Cateye AMPP800

Kada mtb sezona krene nekako premalo se čini voziti samo vikendima, pa za one koji rade i ne mogu „potrošiti“ cijeli dan organizujemo noćne ture obično u okolici Sarajeva. Uspon uglavnom kreće iza 18,00 sati, negdje na pola brda gledamo zalazak sunca, već pri samom kraju uspona pada mrak a spust vozimo po mrklom mraku. Naravno, za ovu zabavu je potrebno imati odgovarajuću rasvjetu. Ko god se jednom noću spustio npr. niz Trebević shvatio je da od običnih bljeskalica, čeonih ili drugih jeftinijih lampi nema ništa i da je, zapravo, investicija u dobro lampu jedna od najboljih. Doživljaj adrenalina jurcanjem po single tarilovima, među borovima, po korijenju i kamenju sa dobrom rasvjetom i potom svjetla grada kad se tura uspješno završi – neprocjenjiv je. O tome govore i fotografije ispod, nastale sa nedavne vožnje na Barice i Hrešu.

Autor ovih redaka je probao više lampi: od jeftinih kineskih kopija „Magicshine“ (koje, istina rade, ali su nepouzdane i znaju „zaribati“ kad najviše treba usred šume), do originalnih dobavljenih direktno iz USA. Bilo je tu i varijanti da se kupuje samo lampa a umjesto baterije koristi powerbank kojim se uobičajeno pune mobiteli. No, zahvaljujući lancu prodavnica M-bike shop, zadnjih godina smo u prilici kvalitetne proizvode kupovati i kod nas, ne rizikujući „mačka u vreći“ prilikom nabavke preko interneta.

Nedavno smo na testiranje dobili baterijsku lampu Cateye AMPP800. Prva stvar koja me ugodno iznenadila je bila njena veličina. Dugačka nepunih desetak centimetara, nevjerovatno kompaktna, sa čvrstim aluminijskim kućištem – doimala se kao da je riječ samo o lampi a da nedostaje akumulatorska baterija koja se kod nekih modela spaja posebnim kablom. No, sve je tu: očito je tehnologija toliko uznapredovala da u tako malo kućište staje sve potrebno za nekoliko sati vrhunske rasvjete. To omogućava snaga od 800 lumena ali i poseban sistem optike (OptiCube™ technology) koji raspršuje svjetlosni mlaz upravo onako kako želite. Vidno polje je široko, a pri tome snop svjetla seže i stotinjak metara naprijed.

Naravno, kao i većina kvalitetnijih proizvoda ove vrste, i Cateye AMPP800 ima više modova rada. Ovisno o režimu rada moguće je izabrati između High / Middle / Low / Daytime HyperConstant / Flashing (nadam se da prevod nije potreban). Takođe, na gornjoj strani kućišta nalazi se indikator potrošenosti baterije koji svijetli u različitim bojama: plavo iznad 50%, žuto 30-50% i crveno ispod 30% što je vrlo korisno u slučajevima dužih tura po mraku te je moguće po potrebi smanjiti intenzitet rasvjete i time prištedjeti bateriju.

Samo punjenje traje oko tri sata i to standardnim USB kablom, pa je moguće u ekstremnim slučajevima kad nemate utičnicu u blizini dopuniti lampu i strujom iz powerbanka (korisno za kampovanje u prirodi). Lampa dolazi sa vrlo praktičnim nastavkom za jednostavno montiranje na upravljač bicikla, a uz doplatu moguće je dobiti i priključak za montažu na kacigu.

Iako to nije praksa u testovima opreme, možemo slobodno zaključiti da je Cateye AMPP800 izvrsna opcija za noćne mtb vožnje i svima onima koji kvalitet stavljaju ispred visine budžeta toplo preporučujemo ovaj izvrsni proizvod.

Tekst: Emir Vučijak

meri
Ekonomist odlutao u vode novinarstva. Voli logiku, enigmatiku i osjecaj slobode u prirodi. Na planine se penje biciklom ili na skijama. Vozi zlatni Trek Remedy a na ture nosi Nikona. Moto: “Kada ostarim, želim da pricam šta sam radio u životu a ne šta sam želio da radim!”
http://www.mtb.ba

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.