BH scena Događaji

Sutra otvorenje planinarske kuće Jezerce na Prenju

Jezerce podno Taraša

KUĆA I NA NEBU I NA ZEMLJI

Upitate li nekog planinara za planinu Prenj reči će vam da je to ozbiljna planina. Prenj voliš, ali prema njemu osjećaš i strahopoštovanje. Čarobno lijep, ali drzak i surov u isto vrijeme, teško pristupačan visoki krški plato iz kojeg izbijaju oštri, stjenoviti vrhovi veličanstvenih formi. 11 njih je više od 2000 metara nadmorske visine. Pravi izazov za ljude željne akcije. Zbog takve reputacije ovu planinu hodočaste mnogi zaljubljenici u divlju prirodu iz BiH i regiona.Na teško pristupačnim planinskim terenima rijetki planinarski objekti predstavljaju prave oaze koje pružaju odmor i zaštitu posjetiocima.

[box type=”info”]Otvaranje_kuce_Jezerce_1933Na području Jezerca na Prenju još je austro-ugarska monarhija izgradila kuću “Katharinen Hütte”. Kuća nije dočekala kraj I svjetskog rata. U istoj dolini, 1933. godine planinarsko društvo “Prijatelj prirode” iz Sarajeva gradi manji objekat koji je, uz određena dograđivanja 1950-tih, služio planinarima sve do posljednjeg rata kada je kuća zapaljena.[/box]

2005. godine neformalna grupa zaljubljenika u Prenj i Jezerce, okupljena oko foruma planinarskog web-magazina Zone-2000, dolazi na ideju da se izgradi nova kuća Jezerce. Naizgled nemoguć građevinski poduhvat započeli su informatičari, politolozi, sociolozi, ekonomisti, umjetnici, biolozi…Bez izvora finansija, bez zvaničnih institucija. Imali su san i dovoljno ljubavi da ga ostvare. Kuću su dobrovoljnim radom gradile stotine planinara iz cijelog regiona i utrošili oko 1500 radnih sati na organizovanim akcijama.Većina građevinskog materijala je prenesena na leđima i u rukama uskom planinarskom stazom sa Crnog polja. Planinarima ovom stazom inače treba oko 2,5 sata hoda, ali su, natovareni materijalom, znali hodati i po 8 sati. Kratka građevinska sezona i oštra prenjska klima usporavali su radove i trebalo je istrajati.

Jezerce zimi

Mi smo gradili kuću, a kuća je gradila nas! Radilo se, ali i družilo. Svaka akcija se završavala pjesmom uz gitaru pod zvjezdanim hercegovačkim nebom. Puno znoja i puno smijeha. I, uspjeli smo! Izgradili smo kuću, čvrstu i sigurnu i toplu. I, znate li šta smo uradili?

Poklonili smo je onima koji su je gradili, onima kojima i treba da pripada-planinarima…

[box type=”alert”]U subotu, 09.07.2016. godine u 15:00 sati je zvanično otvorenje planinarske kuće Jezerce na Prenju. Kuća se nalazi na 1650 m/nv u konjičkom regionu Prenja. U vlasništvu je Udruženja građana “Zone-2000”. Izgrađena je od kamena i drveta, obložena izolacijom i limom. Vanjske dimenzije kuće su 6,5 x 6,5 metara. Sastoji se iz dvije etaže: prizemlja sa dnevnim boravkom i drvarnicom i potkrovlja u kome je spavaonica. Kapacitet kuće je 20 osoba. U dnevnom boravku je peć na drva, a u blizini kuće izvor sa pitkom vodom. Do Jezerca vodi nekoliko staza iz različitih regiona Prenja. Najbliži pristup je iz Konjica. Kuća se ne zaključava, ali su posjetioci dužni brinuti o njoj.

Poznati BiH snimatelj Dino Kasalo snimio je 2009. godine za BHT1 film “Siva masa” koji govori o izgradnji kuće i ljudima koji su je gradili.[/box]

PR: Damir Smajić-Matera, Zone-2000.net

mekee
Za život i provod zaradjuje kao programer. Vozi srebreni FS bajk i rijetko ga pere.
http://www.mtb.ba

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.