Izvještaji sa vožnji

Sarajevske “Vjeverice” na Floridi

Sticajem raznih okolnosti sudbina je sastavila grupu Sarajlija u SAD-u, tačnije u Tampi na Floridi. Nit koja povezuje članove ove grupe je ljubav ka biciklizmu, a posebno brdskom. Kroz ovo zajedničko interesovanje razvilo se i prijateljstvo koje se prenijelo na druženje u svakodnevnom životu.
Sve je započelo prije 10-tak godina kada su se Amer Čengić i Siniša Bratić povezali preko zajedničkog prijatelja i odlučili da krenu biciklima “u šumu”. Vijest o dobrom provodu se proširila dalje i navela i druge da im se pridruže. Vremenom su pokrenuli čak i biciklističko društvo Vjeverica (stranica Facebok grupe) koje danas broji desetak članova, svi porijeklom iz Sarajeva.

Kada im to vremenske prilike i obaveze dozvole, “Vjeverice” odlaze na vožnje po okolnim parkovima na Floridi. Usljed “hroničnog nedstatka pravog brda” na Floridi 🙂 , primorani su da se zadovolje uređenim pješačkim i biciklističkim stazam i tek ponekim uzvišenjem. Iako ne osvajaju vrhove planina, ipak je zabava i avantura redovna na svakoj vožnji. Naravno, po starom čaršijskom običaju, nakon vožnje redovno slijedi “kafa” uz priču koja se uvijek malo oduži.

U nastavku donosimo utiske i nekoliko slika sa jedne od vožnji “Vjeverica”.

Iako je Florida ravna, tu ipak postoje mogućnosti za brdski biciklizam. Naime zapadna obala Floride je poznata po stazama za brdski biciklizam, a pogotovu okolina grada Tampa. Ovom prilikom ću se posvetiti samo jednoj, možda ne najboljoj, ali sigurno jednoj od najposječenijih i prijatnijih za vožnju.

Staza vijuga kroz tri parka za rekreaciju, a poznata je pod imenom Flatwoods Park. Kao što i samo ime govori (ravničarski park), ne može se očekivati previše promjena u nadmorskoj visini, ali to je nadoknađeno time što staza prati rijeku (Hillsborough River) i prolazi kroz gustu suptropsku šumu. Tek kada se prođe ova staza, moguće je zamisliti šta su prvi istrazivači Floride, Juan Ponce de Leon i Hernando de Soto, morali proći u potrazi za “blagom indijanaca” i “izvorom mladosti”. Gusto rastinje te korijenje koje je predstavljalo prepreku za istraživače, danas čini posebno zadovoljstvo da se premosti na biciklu. Inače, samo ime Florida potiče od španske izreke La Pascua Florida (Cvijetni Uskrs, jer je Ponce de Leon došao u vrijeme Uskrsa i našsao obalu zaraslu u gusto rastinje).

Kao što se može pretpostaviti, ova staza prolazi kroz šumu koju sačinjavaju borovi, hrastovi, i naravno, različite vrste palmi. Palmetto palme dodaju dvostruku prepreku za vozače bicikla. Ne samo da puzaju po zemlji i time otežavaju (ili pričinjavaju zadovoljstvo, zavisi kako se na to gleda) biciklistima, nego sa niskim krošnjama i oštrim lišćem ostavljaju ‘uspomene’ na potkoljenicama. Ako se obrati pažnja često se mogu vidjeti ćurke, divlje svinje, razne tropske ptice i naravno aligatori. Jedan odvojak staze se zove Gator Bait ili ‘mamac za aligatore’. S obzirom da je u kišnoj sezoni ova staza preplavljna vodom to je sasvim mjerodavno ime.

Dakle, staza je dugačka 26 km ako se prati glavni krug. Za bicikliste koji zahtjevaju veći izazov izgradjeni su odvojci.


Tu se nalaze tehnički zahtjevne staze odgovarajućih imena (Misery, Palmetto i Hogwild), te već napomenuti Gator Bait koji je neprohodan u kičnoj sezoni (Juli do Septembra), kao i Grandpa koji je kombinacjia ne samo blagih uspona i spustova nego i promjenljivog terena (početak je sitni floridski pijesak, pa potom dobro utabana zemlja sa korijenjem i na kraju, kao šlag na torti, makadam ne dovoljno širok za jedno biciklo, a kamoli da se mimoiđe sa drugim biciklistom iz suprotnog smjera, i sve to u vrlo gustoj šumi.

Za kraj ako vas put nanese na Floridu imajte na umu da je zbog suptropske klime najpogodnije vrijeme za vožnju biciklom između oktobra i maja. Ostatak godine se mora računati na visoke temperature i vlažnost u zraku koje mogu pretvoriti ugodan dan u Danteov pakao.

Tekst: Siniša Bratić

Foto: Amer Čengić, Saša Divčić i Siniša Bratić

mekee
Za život i provod zaradjuje kao programer. Vozi srebreni FS bajk i rijetko ga pere.
http://www.mtb.ba

6 Replies to “Sarajevske “Vjeverice” na Floridi

  1. Svaka cast na tekstu. Bas sam se obradovala jer mi nije bilo ni na kraj pameti da ce se neko s Floride javiti i donijeti nam izvjestaj o voznji. Puno pozdrava za sve a posebno Amera uz poruku da me rukavice jos uvijek dobro sluze! 😉

  2. Meni su govorili da je Amerika nekih 5000 km od nas, ali ovaj svijet ispade još manji…
    Posebno biciklisti?ki!
    Pozdrav bosanskim “FLORI?ANIMA”, Ameru i Dili i ostatku ekipe!

  3. Moram reci da sam s uzitkom procitao ovaj izvjestaj i bio radostan zbog njega. Ne toliko zbog palmi i dobrih staza, vec zbog zajednistva i duha koji ste ponijeli iz Sarajeva i uspjeli sacuvati. Ova fotografija za stolom: zagrljaj, sirok osmijeh, ispijena krigla piva… Cuvajte tu vrijednost, bolje od mene znate da toga nema bas svugdje. I naravno ocekujemo nove izvjestaje. Cuj, kad mozemo mi u kanjon Drezanke ili na Veliku Vidovu mozete i vi u Colorado, Yellowstone, Sierru… hahahaha. U svakom slucaju, kad krenete za Bosnu, ponesite bicikle da vozimo zajedno.

  4. Svaka cast ljudi, sa uzivanjem sam procitao ovaj tekst. U moru nasih sumornih svakodnevnih tema konacno i nesto pozitivno i lijepo 🙂

  5. Pozdrav Ameru (Maja) znao sam da sviras gitaru ali ne i da vozis bicikl, volio bih da se opet nekad vidimo u rodnom Sarajevu, jos jednom puno pozdrava iz Njemacke…

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.