BH scena

Retrospektiva sezone 2010.

Na kraju svake godine, kao što je i običaj, valja se osvrnuti unazad i ukratko evocirati uspomene na netom minulu biciklističku sezonu. Da priča ne postane dosadna, trebalo bi to učiniti “ukratko”. Ali, kako strpati u par redaka sve ono što smo doživjeli u 2010. godini?

Nezaboravnu prvu vožnju na Jadranu imali smo već krajem marta, dok su mnogi skijali u Bosni. Tad nas je Gaka do Mosora vodio preko nekakvih “planinica” kojima nikad kraja, toliko smo se izmorili da je Ervin sam sutradan otisao na Biokovo a mi ostali ispijati kafice na rivi slušajući Frkijeve ljubavne dogodovštine. Ili zvanično prvu turu sezone i posjetu Stocu. Spust niz Hrgud će ostati zabilježen po rekordnoj brzini na asfaltu od 81 km/h. Željni vožnje to nam je bilo malo pa smo još skoknuli da posjetimo Daorson, ostatke naselja starog preko dva milenijuma.


Sezonu smo krenuli s juga i 0 mnv, a nastavili u Hercegovini osvajajući Hrgud i posjetom Daorsonu

Ili, kako ukratko opisati prvu zvanično najavljenu turu na mtb.ba i posjetu parku prirode Blidinje te vožnji oko Vran planine. Bilo nas je blizu 60 i, zamislite, sve je proteklo bez ijednog problema. Štaviše, čak i mnogi početnici su uživali. Ovaj događaj nije mogao proći bez mostaraca koji će nas kasnije pratiti na mnogim vožnjama po Hercegovini, a pridružio nam se i Igor iz Tomislavgrada sa suprugom.


Tura na Vran planinu i plato Blidinja će dugo ostati upamćena, između ostalog, po rekordnom broju učesnika

A onda je krenula prava sezona. Kako koji vikend tako su se redale planine. Naravno, prvo smo išli u Hercegovinu tragajući za suncem dok su Bosnu zalijevale kiše. I uglavnom uspijevali. Štaviše, na opšte iznenađenje napravili smo nekoliko fenomenalnih “sunčanih” tura napustivši oblačno i kišno Sarajevo. Naravno, nije samo sunce ono što nas je oduševilo u Hercegovini. Za dobar ugođaj najviše su se pobrinuli veseljak Eso i Đani koji nam je planirao neobične staze i koji je uvijek donosio pregršt zanimljivih priča. Jedna od ljepših tura je ona preko Podveležja do Blagaja, naravno sa posjetom kuli Herceg Stjepana Kosače.


Đani, mostarac, ove godine nam je bio glavni vodič na večini hercegovačkih tura; velika tura Podveležje-Buna

Ipak, ako smijem biti pristrasan, izdvojit ću Prenj i posjetu Tisovici kao najbolju bh. turu sezone. Mnogi nisu vjerovali da sam fotografije snimio u BiH, toliko ih se dojmio alpski krajolik Tisovice. Tu smo naučili kako dijeliti zadnju kapljicu vode i šta znači drugarstvo. I saznali da su granice izdržljivosti mnogo dalje nego što smo mislili.


Tura koju smo toliko čekali i za koju se isplatila svaka kap znoja – Tisovica

Upravo ta sponznaja da možemo još više, još dalje, da u stvari granice i ne postoje, presudila je da se zaputimo u hram brdskog biciklizma, jezero Lago di Garda u Italiji, podno visova Dolomita. Ekipa mala ali odabrana, raspoloženje vrhunsko, šest nezaboravnih dana i osvojen Tremalzo. Da podsjetim, ugledni njemački magazin Biker u članku “Sedam veličanstvenih” odabrao sedam najljepših tura u svijetu. Samo Tremalzo je u Europi, ostali su u drugim krajevima svijeta. Kad smo razvili zastavu BiH osjećali smo se poput kakvih alpinista što nogom kročiše na Himalaje, a bilo je zbilja ugodno doživjeti pozdrave kolega biciklista iz Njemačke, Austrije, Italije, Francuske i drugih zemalja koji su nam čestitali na podvigu i sa zanimanjem gledali plavo-žuti barjak.


MTB.ba tim na Lago di Garda, osvajanje Tremalza i uživanje u kilometrima super atraktivnih staza sa još boljim pogledom

Naravno, i nakon Dolomita uslijedile su vožnje našom lijepom Bosnom i Hercegovinom. Na Perunu smo uživali u single trackovima. Sjećam se Tarikove izjave kad se zaputio ravno kroz šumu a ne onom uskom, planinarskom stazicom, kad mu rekoh da je fulio stazu: “Ma, neka, ovo mi je ljepše i malo više ekstremno!”. Nakon Raduše i osvojenog Idovca kupali smo se u Ramskom jezeru. Zec planinu smo, s fenomenalnim momcima iz Fojnice, osvojili tek iz trećeg puta. Prethodna dva je kiša bila uvjerljivija.


Perun će ostati upamćen po odličnom šumskom spustu, a Raduša kao jedno od najvećih (pozitivnih) iznenađenja sezone. Čak smo se i kupali taj dan 🙂

Ali, na Zec se popela i Adela, curetak kojem je to bila prva vožnja nakon koje će se, pored maratona koji trči kao od šale, zaljubiti u brdski biciklizam. Vitreušu smo posjetili spustivši se različitim putem od prethodnog, mnogo ljepšim jer smo vidjeli Jezerce: nestvarno lijepo jezero koje poput suze iz oka samo što nije iscurilo niz obraze planine. I kad je sve mirisalo na kraj sezone, uspjeli smo odvoziti Hum iznad Mostara, Čabulju, Zahor planinu kraj Fojnice i slapove Kozice…


Na Zec planini nam se pridružila i Adela, a Vitreuša je ovaj put bila mnogo ljepša nego prošle godine

Uz sve to nebrojeno mnogo puta smo “skoknuli” na Bukovik, Ozren, Trebević i okolna brda, onako nabrzinu, nakon posla, a naši prijatelji su za to vrijeme “knjižili” Veliku Goliju, Vitorog… ma, mora da je bilo toga mnogo više što su prošli Ozy i Nermina, ali mrzilo ih pisati izvještaje. Klekovaču su pohodili aktivisti BBK Crni Vrh iz Bosanskog Petrovca, a brojne druge planine zaljubljenici ovog sporta diljem Bosne i Hercegovine, da ih sad ne nabrajamo pojedinačno.


Bajkeri BBK Crni vrh iz Bosanskog Petrovca na kraju sezone su osvajali Osječenicu, dok smo sa fojničkim istraživali Kastel i slapove Kozice


Ozi i Nermina su nastavili sa osvajanjem vrhova Bosne i Hercegovine, a o večini poduhvata ste mogli čitati i uživati u utiscima

I šta reći na kraju? To da smo oduševljeni činjenicom kako danas svugdje, u svakom gradiću BiH srećemo prijatelje bicikliste. Da na forumu imamo blizu hiljadu registrovanih članova. Da je “garaža” članova foruma već toliko respektabilna da je se ne bi postidjeli ni klubovi u Europi, ali i da su ture s nama vozili momci sa biciklima teškim po dvadeset kilograma, sa 21 brzinom, bez amortizera… i da smo svi skupa uživali.

Ipak, za kraj, možda najzanimljivija tura sezone: višednevno krstarenje od Maglića, preko Tare, Durmitora, Žabljaka i drugih crnogorskih vrleti do samog vrha Lovćena gdje su naši momci opet ponosno razvili bh. zastavu.


Od Durmitora do Lovćena, tura po Crnoj Gori bila je kruna uspjeha ove sezone

Zahvaljujemo se svima koji su učestvovali u našim turama, onima koji samo čitaju ove redove i tek ponekad ostave komentar, na podršci i potvrdi da ono što radimo nije uzalud. Pozivamo sve dobronamjerne bicikliste, početnike ili iskusne, da nam se pridruže u sezoni 2011. kako bismo zajedno uživali u ljepotama Bosne i Hercegovine. Da podsjetimo, ta sezona započinje već idući vikend.

Vaš MTB.ba tim

mekee
Za život i provod zaradjuje kao programer. Vozi srebreni FS bajk i rijetko ga pere.
http://www.mtb.ba

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.