Takmičenja

Rekreativna liga BOSNAimaLIJEK

Od prijatelja iz biciklističkog kluba Salcano iz Živinica dobili smo obavijest da će se u subotu 17.07.2010. godine održati druga po redu rekreativna biciklistička utrka, koja se održava u sklopu rekreativne biciklističke lige “BOSNAimaLIJEK”.Pravo učešća na svim utrkama koje se budu organizovale u sastavu navedene lige imaju isključivo biciklisti amateri i rekreativci, prvenstveno zato što je cilj kroz ovu rekreativnu ligu promovisati zdrav način života, rekreativni biciklizam i druženje. Organizator ove lige je klub Salcano, a generalni pokrovitelj je BOSNALIJEK d.d. Sarajevo.

Pravilnik:

ORGANIZATOR

Biciklistički klub Salcano
75270 Živinice
www.salcano.ba
info@salcano.ba

strong>BICIKLISTIČKA LIGA

Biciklistička liga BOSNAimaLIJEK (u daljnjem tekstu: Liga) je rekreativna biciklistička manifestacija sastavljena od 6 kola. Učesnici lige (takmičari) su isključivo rekreativci – amateri, podijeljeni u 3 kategorije.

1.    kategorija su takmičari od 12 do 17 godina
2.    kategorija su takmičari od 17 do 35 godina
3.    kategorija su takmičari preko 35 godina

RASPORED

1. kolo – sub 19.06.*
2. kolo – ned 17.07.
3. kolo – ned 07.08.
4. kolo – ned 18.09.
5. kolo – ned 09.10.
6. kolo – ned 06.11.**

* 1. kolo Lige je voženo u sklopu obilježavanja dana općine Živinice.
** 6. kolo Lige će biti voženo ukoliko to vremenske prilike budu dozvoljavale.

DISCIPLINE

S obzirom da je Liga rekreativnog karaktera i da se ne boduje ni za bilo kakvo prvenstvo nisu određene discipline u kojima će se učesnici takmičiti.

Organizator se obavezuje 5 dana prije početka utrke objaviti (na klupskoj web stranici www.salcano.ba) stazu na kojoj će se utrka voziti. Za sve kategorije će biti određena ista staza.

START

Organizator će pripremiti startno – ciljni prostor za svako kolo takmičenja.

1. kategorija starta u 16:00 sati
2. kategorija starta u 16:30 sati
3. kategorija starta u 17:00 sati

STARTNINA

Startnina po kolu iznosi 5 KM, odnosno 20 KM za jednokratnu uplatu svih 5 kola unaprijed. Za članove BK Salcano startnina je besplatna.

PRIJAVE

Poželjno je da učesnici izvrše predprijave putem www.salcano.ba ili info@salcano.ba, do 16.07.2010. u 20:00 sati. Prijave također možete izvršiti tako što ćete poslati SMS na jedan od brojeva telefona: 061 163 913; 061 726 784; 061 362 064, u kojoj ćete napisati ime i prezime, godinu rođenja i mjesto prebivališta.

STARTNI BROJEVI

Podjela startnih brojeva počinje 45 minuta prije starta utrke. Organizator dodjeljuje startni broj svakom takmičaru na prvom nastupu. Sa dobivenim startnim brojem takmičar vozi svako kolo Lige, te je isti dužan izvjesiti na biciklu prilikom svakog nastupa. Ukoliko takmičar izgubi ili ne donese svoj startni broj, kod prijave mora uplatiti 10 KM te mu organizator izdaje novu karticu s njegovim brojem.

BODOVANJE

Prvoplasirani osvaja osnovnih 100 bodova. Ostali takmičari osvajaju onoliko bodova koliko su kasnili za prvoplasiranim. Dakle njihov ukupan broj osvojenih bodova umanjen za taj postotak vremena.

Primjer:
1. pozicija: 25.00min = 100 bodova Ostali takmičari osvajaju bodove tako da se vrijeme pobjednika dijeli s njihovim vremenima.
2. pozicija: 27.00min › 25.00min/27.00min = 1500sec/1620sec = 0.92592 x 100% = 92.59bodova itd…

Za plasman u ukupnom poretku potrebno je učestvovati u minimalno 3 kola Lige u istoj kategoriji.
Takmičar koji zakasni na start može nastupiti ali mu se pribraja kazneno vrijeme od dvije minute. Ako zakasni manje od dvije minute od starta, vrijeme mu teče kao da je startao na vrijeme.

MJERENJE VREMENA

Organizator prije početka svakog kola imenuje glavnog sudiju koji je odgovoran za mjerenje i obradu vremena.

NAGRADE

Organizator će u saradnji sa generalnim sponzorom lige, BOSNALIJEK d.d. Sarajevo, osigurati vrijedne nagrade za prva tri mjesta u ukupnom poretku za svaku kategoriju.
Također, za prva tri mjesta u pojedinačnim utrkama bit će dodijeljene medalje i priznanja.

Svakom učesniku 3 ili više kola Lige biti će uručeno simbolično priznanje u spomen na učestvovanje.

ŽALBE

Žalbe se podnose glavnom sudiji utrke 15 minuta nakon završetka utrke ili objave rezultata u pisanom obliku.

PROGLAŠENJE POB JEDNIKA I DODJELA NAGRADA

Proglašenje pobjednika svake utrke će se upriličiti nakon završetka utrke pojedinačno, a proglašenje pobjednika Lige i podjela nagrada upriličit će se na završnoj svečanosti kluba.

OPŠTE ODREDBE

Svi takmičari učestvuju u utrkama na vlastitu odgovornost.

Obavezno je nošenje kacige za sve učesnike!!!

Utrke koje se voze na otvorenoj cesti voze se bez prekida saobraćaja i svaki učesnik je dužan da poštuje saobraćajne propise. Takmičari preuzimanjem startnih brojeva potvrđuju pristanak na uslove ovih odredbi i dužni su poštovati upute organizatora. Organizator otklanja sa sebe svaku odgovornost za možebitno prouzrokovanu štetu između učesnika međusobno ili njih prema trećim osobama.  Učesnici prihvataju objavljivanje svih podataka, fotografija i video materijala u sredstvima javnog obavještavanja i na internetu, te zato neće zahtijevati nikakvu naknadu.

Fair play

Biciklistička liga BOSNAimaLIJEK je rekreativnog karaktera. Samim time računa se na fair play učesnika te međusobnu pomoć oko tehničkih kvarova ili eventualnih nezgoda. Posebno se očekuje poštenje i sportsko ponašanje na stazi, a posebno na dijelovima gdje nema mogućnosti prestizanja. Ukoliko je učesnik iza vas brži na pojedinim dijelovima staze, te ga vidljivo usporavate, obavezno ga propusti na siguran način. Ukoliko dođe do namjernog nepropuštanja (štopanja), ili čak do dovođenja u opasne situacije (zatvaranje puta prilikom prestizanja i sl.), organizator ima pravo takmičara diskvalifikovati i po potrebi zabraniti mu nastup na sljećedim utrkama.

OSTALE INFORMACIJE

Uoči svakog pojedinog kola organizator će na web stranici kluba (www.salcano.ba) objaviti preciznije informacije i preporuke oko samih pojedinosti utrke.

mekee
Za život i provod zaradjuje kao programer. Vozi srebreni FS bajk i rijetko ga pere.
http://www.mtb.ba

One Reply to “Rekreativna liga BOSNAimaLIJEK

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.