Region

Prvi hrvatski “pametni bicikl” već se vozi Zagrebom

Prvi hrvatski pametni bicikl već se vozi Zagrebom. Nije neobično što je električni, već što je spojen s pametnim telefonom.

“Putem aplikacije prvo što morate učiniti bicikl je unijeti pin kod kako bi mogli upravljati biciklom, odnosno upaliti ga također osim toga integrirali smo malu HD kameru ispod sjedala koja omogućava slanje slike na smartphone uređaj čiji ekran zapravo tada postaje retrovizor”, kaže Marko Matenda, inovator.

Sva elektronika na biciklu povezuje se s mobitelom putem bluetootha. Uz retrovizor koji povećava sigurnost, aplikacija u vožnji pokazuje i brzinu, kartu i stanje baterije. Sustav štiti bicikl i od krađe…

“Ako prepozna da je bicikl pomaknut i ako je taj pomak već od zadanog, recimo 5 metara, onda on javlja svom vlasniku na smartphone uređaj da je netko pomaknuo bicikl”, dodaje Matenda.

Čak i ako ga ukradu, vlasniku na mobitel pomoću GPS-a stiže lokacija bicikla, a najbolje od svega je što se ova elektronika iz bickla praktički ne može ukloniti:

“Prilikom proizvodnje karbonskog okvira mi stavljamo elektroniku unutra i da bi netko došao do nje morao bi raskopati pola bicikla, tako da bi zapravo bi neupotrebljiv i to zapravo nema smisla”.

Spoj električnog bicikla i pametnog telefona svidio se i američkim investitorima, koji su hrvatskoj ekipi dali nekoliko važnih savjeta:

“Cijena je još uvijek upitna, oni smatraju da treba biti vrlo niska kako bi što više ljudi si moglo priuštiti to. Mi trenutno nemamo sredstva za proizvodnju velike serije te će naš bicikl biti – malo skuplj”.

Sad slijedi još nekoliko mjeseci razvoja, nakon kojih dolaze i serije za testiranje, a onda i prodaju.

Izvor: RTL

mekee
Za život i provod zaradjuje kao programer. Vozi srebreni FS bajk i rijetko ga pere.
http://www.mtb.ba

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.