Svijet biciklizma

Pivot patentirao pomični prednji mjenjač

Pivot Cycles je na svjetskom tržištu bajkova poznat kao jedan od značajnih inovatora u pogledu dizajna bicikala. Jedan od posljednji izuma jeste i tzv. "pomični dilerer (mašinica mjenjača)" koji je ozbiljno privukao pažnju konkurencije.

Naime, problem kod modernih full-suspension bajkova jeste u tome što koriste sistem prebacivanja brzina optimizovan za hardtail bajkove. Za razliku od HT bajkova, kod FS bajkova rastojanje izmedju pogona naprijed i kasete nazad je varijabilno, a takođe i nagib lanca. Usljed ovoga, priprebacivanju brzina na neravnim terenima, kod FS bajkova sa većim hodom zna doći do pogrešnog prebacivanja.

Inovacija Pivot-a se satoji u platformi koja je vezana za ram, ali pomična i kontrolirana radom/hodom zadnjeg ovjesa. Sitem poluga osigurava pomjeranje mašinice naprijed-nazad u zavisnosti od položaja ovjesa.

Iako je Pivot prvi dizajnirao ovaj tip sistema prenjeg mjenjača, ostali proizvođači su spomenute mane FS bajkova pokušali riješiti na svoj način. Tako je Specialized fiksirao prednji mjenjač na zadnje vješanje a Meveric American je slično Pivotu kreirao sistem poluga na nosaču mjenjača.
Iako su mnogi porizvođači ostali na sistemu montiranja mjenjača na ram bicikla, usljed konstantnog povečanja hoda suspenzija, kako prednjih tako i zadnjih, ukazuje se očita potreba za inovacijama poput ove.

mekee
Za život i provod zaradjuje kao programer. Vozi srebreni FS bajk i rijetko ga pere.
http://www.mtb.ba

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.