Salcano cup

Održana skupština Biciklističkog saveza BiH i osnovana MTB Asocijacija

Godišnja skupština Biciklističkog saveza Bosne i Hercegovine održana je 5. 11. 2011. u Tuzli i tom prilikom je razmatran izvještaj o radu za 2011. godinu, realizacija kalendara utrka za 2011. godinu, dogovorena organizacija državnih prvenstava i utrka Premijer lige, imenovani sportski direktori i selektor reprezentacije BiH, osnovana Asocijacija MTB saveza te prezentirana nova web stranica Biciklističkog saveza BiH.

Kalendar Biciklističkog saveza Bosne i Hercegovine za 2011. godinu je nepotpuno realizovam. Organizovana su tri državna prvenstva kao i četiri utrke Premijer lige BiH. Reprezentacija BiH nastupila je na dva Balkanska prevenstva i to u Beogradu i Novom Pazaru, a naša zemlja bila je domaćin i dvije međunarodne utrke i to “Banja Luka – Beograd”, jedina trka u BiH koja se boduje za UCI svjetske bodove, i “Tuzla, 25. maj”, tradicionalna, šesnaesta po redu međunarodna biciklistička utrka u Tuzli.

 
Zasjedanje Skupštine Biciklističkog Saveza Bosne i Hercegovine

 
Zasjedanje Skupštine Biciklističkog Saveza Bosne i Hercegovine

Ono što posebno raduje ljubitelje brdskog biciklizma u Bosni i Hercegovini, kako takmičare tako i rekreativce, je osnivanje Asocijacije MTB saveza koja će djelovati unutar Biciklističkog saveza BiH. Kao što je i savez organizovan na državnom nivou, bez entitetskih podsaveza, tako je i Asocijacija MTB unutar saveza jedinstvena krovna organizacija koja će u budućnosti objedinjavati rad svih klubova, udruženja građana i ostalih koji se bave brdskim biciklizmom. Važno je istaknuti da će, s obzirom na karakter ove grane biciklizma, Asocijacija djelovati u dva pravca: takmičarskom i rekreativnom. Prema tome je formirano i operativno rukovodstvo s mandatom od godinu dana te su izabrani predsjednik Asocijacije (Emir Vučijak iz Sarajeva), podpredsjednik za takmičarski dio i selektor reprezentacije MTB  (Nikola Soković iz Banja Luke), podpredsjednik za rekreativni dio (Nedim Zejnilović iz Tuzle) i sekretar asocijacije (Goran Prodić iz Doboja).

 
Osnivačka skupština Asocijacije MTB saveza BiH, sve odluke su donešene jednoglasno

Sama činjenica da su sve odluke donešene jednoglasno, da postoji velika volja i spremnost svih učesnika da nesebično daju svoj doprinos u razvoju brdskog biciklizma daje nadu da stižu neki novi vjetrovi i da slijede bolja vremena za brdski biciklizam.  Tako ćemo već u 2012. godini imati tri UCI međunarodne brdsko-biciklističke utrke čiji je generalni sponzor turski proizvođač bicikla Salcano. Obećanja su da, ne samo da će stazu i mjerenje vremena nadzirati zvaničnici UCI organizacije, već će se na utrkama pojaviti i regionalna i evropska elitna imena ovog sporta.

 
Dr. sc Edin Delić prezentira projekat “Ozrenske staze” ; Rukovodstvo Biciklističkog saveza BiH: Zlatko Berbić, predsjednik (desno) i Tihomir Kuvalja, sekretar (lijevo)

Pored toga, već nakon samog konstituiranja, Asocijacija MTB saveza je pokrenula i osnivanje MTB lige koja će imati najmanje pet utrka, kao i jednu utrku Prvenstva BiH.

Kad je riječ o rekreativnom dijelu ovdje se takođe očekuju veliki pomaci. Neki od klubova i udruženja već imaju velike rezultate iza sebe, a jedan od njih je i projekat “Ozrenske staze”. Projekat koji je finansirala Američka ambasada u BiH, vrijedan 28.000 USD, prezentirao je Dr. sc. Edin Delić. Ovaj projekat  obuhvata markiranje brdsko-biciklističkih staza na planini Ozren a realizovan je u saradnji udruženja “Zelene staze – Green “ Tuzla i “Biciklistički klub Doboj” iz Doboja. Zahvaljujući donaciji Američke ambasade u BiH nabavljena je GPS oprema za mapiranje, kamere za video snimanje staza ali i 22 bicikla marke Trek za potrebe rekreativnog bavljenja brdskim biciklizmom. Pored toga, u Tuzli planiraju i osnivanje MTB sekcija u školama i aktivniji rad sa djecom.

Ako je suditi po elanu iskazanom na današnjoj skupštini Biciklističkog saveza BiH ali i po peharima koje su primili pobjednici  državnih takmičenja, budućim poletarcima se smiješi vedrija budućnost. Iako slijede zimski dani, posla ima mnogo, Asocijacija MTB saveza BiH poziva sve biciklističke klubove i udruženja građana da se pridruže i organizovano djeluju na promociji brdskog biciklizma, da prijave svoje licencirane i rekreativne vozače, te odrede datume utrka koje planiraju organizirati.

Na kraju današnje skupštine dodijeljena su priznanja najuspješnijim takmičarima i klubovima u 2011. godini.

REZULTATI PREMIJER LIGE PO KATEGORIJAMA

Mlađi kadeti

Plasman Ime i prezime Klub skor
1. Dejan Pašić BK “Sana” Sanski Most 135
2. Faris Delić BK “Bihać” Bihać 125
3. Mersad Tufek BK “Sana” Sanski Most 95
4. Muhamed Liha BK “Bihać” Bihać 63
5. Harun Muratović BK “Gračanica” Gračanica 52

Kadeti

Plasman Ime i prezime Klub skor
1. Srećko Gajić BSK “Banja Luka” B. Luka 165
2. Dušan Kalaba BSK “Banja Luka” B. Luka 140
3. Kemal Hadžiabdić BK “Zmaj od Bosne” Tuzla 105
4. Faris Dizdarević BK “Bihać” Bihać 60
5. Amar Kosić BK “Zenica” Zenica 52

Ekipno

Plasman Klub skor
1 BSK “Banja Luka” B. Luka 366
2. BK “Zmaj od Bosne” Tuzla 120
3. BK “Zenica” Zenica 102

 
U ime pobjednika Darka Košpića u klasi veterana pehar je primio drugoplasirani, klupski kolega, Dragan Vučić ; Dejan Pašić, BK “Sana” Sanski Most, pobjednik Premijer lige u kategoriji Mlađi kadeti

Juniori

Plasman Ime i prezime Klub skor
1. đorđe Lazarević BSK “Banja Luka” B. Luka 160
2. Mensur Ćorić BK “Zmaj od Bosne” Tuzla 140
3. Dino Bošković BSK “Banja Luka” B. Luka 111
4. Aleksandar Novaković BSK “Banja Luka” B. Luka 105
5. Kenan Mujezinović BK “Jedinstvo” Tuzla 62

Ekipno

Plasman Klub skor
1 BSK “Banja Luka” B. Luka 370
2. BK “Zmaj od Bosne” Tuzla 186
3. BK “Jedinstvo” Tuzla 62

 
Srećko Gajić, BSK “Banja Luka” B. Luka, pobjednik Premijer lige u kategoriji Kadeti; Đorđe Lazarević, BSK “Banja Luka”, B. Luka, pobjednik Premijer lige u kategoriji Juniori

Elita / U23

Plasman Ime i prezime Klub skor
1. Nebojša Petrović BSK “Banja Luka” B. Luka 124
2. Dragiša Jović BK “Zmaj od Bosne” Tuzla 113
3. Hajrudin Trle BK “Zmaj od Bosne” Tuzla 90
4. Mujo Kurtović BK “Bihać” Bihać 87
5. Ivan Jezdimirović BSK “Banja Luka” B. Luka 66

Ekipno

Plasman Klub skor
1 BSK “Banja Luka” B. Luka 290
2. BK “Zmaj od Bosne” Tuzla 251
3. BK “Bihać” Bihać 157

 
Nebojša Petrović, BSK “Banja Luka”, B. Luka, pobjednik Premijer lige u kategoriji Elita/U23 ; Pehar za najuspješniji klub u kategoriji Veterani, BSK “Banja Luka” Banja Luka

 
Pehar za najuspješniji klub u kategoriji Juniori, BSK “Banja Luka” Banja Luka ; Pehar za najuspješniji klub u kategoriji Elita/U23, BSK “Banja Luka” Banja Luka

Veterani

Plasman Ime i prezime Klub skor
1. Drago Košpić BSK “Banja Luka” B. Luka 150
2. Dragan Vučić BSK “Banja Luka” B. Luka 70
3. Aleksandar Liha BK “Bihać” Bihać 70
4. Damir Selimović BK “Zmaj od Bosne” Tuzla 60
5. Huso Salihović BK “Zmaj od Bosne” Tuzla 58

Ekipno

Plasman Klub skor
1 BSK “Banja Luka” B. Luka 220
2. BK “Zmaj od Bosne” Tuzla 118
3. BK “Bihać” Bihać 75

 
Pehar za najuspješniji klub u kategoriji Veterani, BSK “Banja Luka” Banja Luka ; Pehar za najuspješniji klub u kategoriji Mlađi kadeti, BK “Sana” Sanski Most


Šampioni Bosne i Hercegovine u drumskom biciklizmu sa rukovodstvom Saveza

 

 

mekee
Za život i provod zaradjuje kao programer. Vozi srebreni FS bajk i rijetko ga pere.
http://www.mtb.ba

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.