BH scena

Održana 12.Zavidovićka MTB utrka „Tajan“ 2012.

U subotu 09. juna, održana je 12. ZAVIDOVIĆKA MTB TRKA „TAJAN“ 2012. Građani Zavidovića, Zenice i okolnih mjesta su rekreativnom vožnjom, koja je krenula u 08:30 od Zavidovića do Buretine, dali svoj doprinos promociji Parka prirode Tajan. Na Buretinu su stigli oko 10:00 i zajedno sa ostalim posjetiocima sačekali učesnike u takmičarskom djelu brdske utrke „12. ZAVIDOVIĆKA MTB TRKA „TAJAN“ 2012“.

Takmičarima i građanima se obratio direktor Turističke zajednice Zeničko-dobojskog kantona Senaid Šabanović, naglašavajući važnost promocije Parka prirode Tajan i mogućnosti za razvoj turizma, kako u ZE-DO kantonu tako i u Bosni i Hercegovini. U 12:30 menadžer projekta Samir Softić je označio početak utrke pri čemu je naglasio da je ovo posebno je značajan događaj jer se ulazi u treću fazu aktivnosti projekta. Prve dvije faze koje su upravo uspješno okončane su bile razvoj turističke infrastrukture i razvoj ljudskih resursa. Danas se sa ponosom može reći da turistički proizvod Tajan nudi raznovrsnu ponudu prirodnih ljepota (jezero, pecine, kameni mostovi i staze), raznovrsne sadržaje kao što su planinarenje, brdski biciklizam, špiljarenje i turno skijanje usluge smještaja i iznajmljivanje opreme.

Trka se sastojala iz dva djela, tj u prvom djelu su juniori vozili dva kruga u dužini 6.5. km veoma zahtjevne staze, a u drugom dijelu su vozili seniori u dužini od 3 kruga po 6.5 km iste staze. U trci su učestvovali takmičari iz svih djelova BiH, a pobjede su odnijeli:

Juniori: Prvo mjesto – Murić Benjamin, Bihać, drugo mjesto – Kalab Dušan, Banja Luka, treće mjesto – Liha Muhamed, Bihać

Seniori: Prvo mjesto – Kojić Mario, Doboj, drugo mjesto – Glavonjić Srđan, Doboj, treće mjesto – Karić Vedad, Tuzla

Nagrade su uručili Samir Softić, menadžer projekta i Prof. Mersiha Čabaravdić, stručni saradnik turističke zajednice Zeničko-dobojskog Kantona. Druženje se nakon dodjele nagrada nastavilo uz grah u kazanu i prigodni muzički program.

Takmičenje je dio serije promotivnih sportskih događaja organizovanih od strane projekta koji finansira EU “TAJAN – Tourism, Adventure, Joy, Attractions, Nature” koji pridonosi promociji Parka prirode Tajan ne samo među turistima iz BiH i šire, nego i među ljubiteljima sporta i raznim sportskim klubovima.

[box type=”info”]Osnovna ideja projekta TAJAN jeste ponuditi prirodni lokalitet parka prirode Tajan kao turistički proizvod na tržištu, kombinirajući tri glavna seta aktivnosti: razvoj turističke infrastrukture, koordinaciju i razvoj ljudskih resursa, te marketing i promociju. Kombinacija treninga i razvoja infrastrukture će obogatiti turističku ponudu Tajana, a marketinške aktivnosti, zajedno sa promotivnim događajima će kontribuirati poboljšanju imidža o Tajanu kao turističkoj destinaciji. Ukupna vrijednost projekta je 468, 000 EUR, od čega Evropska unija finansira projekat u iznosu od 350,000 EUR putem Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA).[/box]

mekee
Za život i provod zaradjuje kao programer. Vozi srebreni FS bajk i rijetko ga pere.
http://www.mtb.ba

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.