Salcano cup

Održan Salcano MTB Cup #12 Sarajevo, prva MTB UCI utrka u Sarajevu

 

Olimpijska planina Igman je proteklog vikenda bila poprište međunarodne brdsko-biciklističke utrke koja se boduje za UCI (Union Cycliste Internationale). Staza je postavljena na lokalitetu Velikog polja, a za potrebe utrke prokrčena je i očiććena i stara biatlon staza na kojoj su se u vrijeme Olimpijade održavala skijaška takmičenja. Utrka je organizovana u okviru Salcano cupa i imala je C-3 kategoriju UCI, a organizator uz posredstvo Biciklističkog saveza BiH bilo je Udruženje brdskih biciklista (MTBA) iz Sarajeva uz tehničku podršku OC ZOI84. Kako je ocijenio zvanični komesar UCI, gosp. Ido Eindor, iako po prvi put utrka je organizovana na visokom nivou što je još jedno priznanje za MTBA tim.

 

Utrka na Igmanu okupila je 67 takmičara iz Turske, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Austrije, Luksemburga i naše zemlje, a nastupili su i reprezentativci BiH. Naš najbolji takmičar u Elite kategoriji, Mario Kojić, zauzeo je osmo mjesto. Staza je bila duga 4,8 kilometara a Elite takmičari su vozili sedam krugova. Vrijeme pobjednika je iznosilo 1 sat 31 minuta i 35 sekundi. Iako se očekivala borba između turskog takmičara Akgul Bilala (Brisa spor), Bojana Čurđića (Salcano factory team) i Marka Popovića (Ris Cycling), turčin je zbog kvara morao odustati a dva srbijanska predstavnika su pobjednika odlučivala u posljednjim metrima. Uspješniji je bio Bojan Čurđić koji se okitio zlatnom medaljom.

 

Kod žena nije bilo većih iznenađenja. Fenomenalna Jovana Crnogorac (Salcano factory team) je šest krugova odvezla za 1 sat 18 minuta i 18 sekundi ostavivši ostale takmičarke za cijeli krug. Na pitanje o utrci Jovana je rekla: “Staza je bila prilično brza. Prvi krug mi je bio jako težak, ali poslije je išlo lakše. Dio kroz šumu je izvrstan i tehnički zahtjevan. Ovo je prva utrka koju sam vozila sa novim biciklom, ali se Salcano “tventinajner” pokazao izvrsnim.”

 

Međunarodna brdsko-biciklistička utrka na Igmanu je još jednom pokazala da se turistički potencijali naše zemlje ne kriju samo u zimskim kapacitetima već itekako imamo šta ponuditi tokom ljetne sezone. Podršku organizaciji utrke su Udruženju brdskih biciklsita, stoga, pružili su OC ZOI84 i Turistička zajednica Federacije BiH sa željom da se praksa organizacije ovakvih događaja nastavi i u budušnosti. Utrku je pomogao i INTERSPORT.

salcano_sarajevo_sponzori

Rezultate po kategorijama možete preuzeti sa: Salcano_MTB_cup_Sarajevo_Rezultati

[wzslider]

mekee
Za život i provod zaradjuje kao programer. Vozi srebreni FS bajk i rijetko ga pere.
http://www.mtb.ba

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.