BH scena

Novi projekat kao nagrada za uspješnu saradnju mladih

Nastavak međuetničke saradnje mladih iz Tuzle, Doboja, Lukavca, Vlasenice, Priboja i Sarajeva u brdskom biciklizmu sa proširenom listom partnera i novim lokalitetima organizacije kampova i biciklijada.

DSC_0400

U Doboju je 11. januara održan prvi sastanak Konzorcija novog Projekta „Brdsko-biciklistički kampovi i biciklijade kao veza između ljudi i popularizacija različitosti“ koga finansira Ambasada SAD u Sarajevu. Projekat će trajati 12 mjeseci, a nastao je kao nastavak okončanog Projekta „Ozrenske staze“ koji su realizirale partnerske organizacije „Zelene Staze“ iz Tuzle i „Topeer“ iz Doboja. Završeni Projekat nije samo pokazao zavidne rezultate u realizaciji, već je poslao jasnu poruku da mladi hoće i mogu međusobno sarađivati, da dijele zajedničke vrijednosti i da su u stanju prepoznati i poštivati međusobne različitosti. Interes za nastavak Projekta je bio veliki, što su prepoznali u Ambasadi SAD u Sarajevu, te su organizatori dobili finansijsku potporu za još jednu godinu.

DSC_0502 DSC_0456

Sastanku je prisustovala i gospođa Rahela Džidić u svojstvu predstavnika Ambasade SAD u Sarajevu. Učesnike je upoznala sa aktivnom ulogom Ambasade SAD u podršci nevladinim organizacijama u uspostavi saradnje i dijaloga među mladim u BiH, te poštivanja međusobnih različitosti. Gospođa Džidić se pozitivno izrazila o okončanom Projektu „Ozrenske staze“, ističući da su rezultati ovog Projekta bili motivacija Ambasadi SAD da i dalje podržava aktivnosti „Zelenih Staza“ i „Topeera“.

DSC_0366

Novi Projekat se sadržajno i prostorno širi, tako da osim pomenutih organizacija parneri u realizaciji su i Biciklistički klub Vlasenica, udruženje „Eko Leonardo“ iz Priboja, asocijacija „MTBA“ iz Sarajeva i umjetnička grupa „Lucido“ iz Lukavca. Vrijednost Projekta je 25.000  američkih dolara, a finansirat će se svi aspekti planiranih aktivnosti.

DSC_0523x

Na sastanku je formiran Upravni odbor Projekta i urađen detaljan plan aktivnosti, među kojima su edukacija mladih trenera, dva brdsko-biciklistička kampa, tri jednodnevna susreta brdskih biciklista, učešće na Sajmu turizma „List“ u Lukavcu i obilježavanje Dana Zemlje ove godine. Očekuje se da se kroz aktivnosti na ovom Projektu angažuje više od 200 mladih iz oba entiteta.

mekee
Za život i provod zaradjuje kao programer. Vozi srebreni FS bajk i rijetko ga pere.
http://www.mtb.ba

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.