MTB staze u BiH

Mosor (HR), Omiš

Turu Omiš Mosor smo vozili kao jednu od prvih u sezoni, dok se u Bosni snijeg još nije otopio na večini planina, a Hercegovina još nije bila ugodno topla za vožnju na velikim visinama. Kao što se na karti i visinskom profilu vidi, tura je osmišljena kao djelomično kružna. Zbog nepoznavanja terena, na kraju se ispostavilo da smo na usponu imali mnogo više makadama i atrativnih single trackova nego na spustu pa savjetujemo obratan smjer.

Tura kreće iz Omiša, usponom asfaltnom cestom do sela Gata. Odatele se nastavlja usžim i širim makadamskim putevima na sjevero-zapad u pravcu sela Dubrava. Nakon sela Gornje Sitno, slijedi kratki ali jako naporan makadamski dio puta prema PD Umberto Girometta. Do samo gdoma se ne može doći bajkom, osim ako baž ne želite nositi isti na leđima preko škrapa i stijena po kojima poduhvat i hodat.
Spust smo vozili prema selu Tugare što je podrazumjevalo da ćemo dio puta morati savladali jedno manje brdo. Na karti je ova dionica označena kao planinarska staza. Iako je tuda nekad davnu zaista išla malo šira staza, sada je to obraslo i može se preći (barem uspon) samo pješice, gurajući ili noseći bicikla. U varijanti rekreativne vožnje ne preporučujemo vožnju ove dionice, već savjetujemo nastavak spusta asfaltnom cestom prema Omišu.
Vode na usponu (padine Mosora) ima na nekoliko mjesta, ali svakako savjetujemo nošenje dovoljnih rezervi. Vožnju savjetujemo samo u periodu proljeća i jeseni jer su ljeti temperature sigurno nesnošljive.

Visinski profil staze::

Interaktivna mapa dionice:

Pogledajte i izvještaj sa vožnje na Mosor.

mekee
Za život i provod zaradjuje kao programer. Vozi srebreni FS bajk i rijetko ga pere.
http://www.mtb.ba

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.