Izvještaji sa vožnji

Izvor Vrbasa

Izvor Vrbasa nalazi se na 1700 m.n.v. skoro na samom vrhu Zec planine koja je zajedno sa Vranicom i Vitreušom omiljena destinacija za brdski biciklizam. Zec planini može se prići sa više strana, a ovaj put na vožnju smo krenuli iz Gornjeg Vakufa prateći rijeku Vrbas.

Dobro utabani makadam sa blagim usponom, debela hladovina i voda koja žubori odlična su kombinacija za ljetnu vožnju biciklom.

1 2

Brzo dolazimo do mjesta Lučine gdje put postaje strmiji kako se približavamo izvoru, pa zadnjih 200 metara uspona idemo sporije što je odlična prilika za uživanje u pogledu na okolne vrhove. Sam izvor, iako nije velik kako su neki očekivali, je fascinantan jer izvire skoro na vrhu planine za razliku od ostalih rijeka koje najčešće izviru u podnožju planina.

3 4

Nakon kraće pauze na izvoru, nastavljamo dalje do Dernečišta kako se zove visoravan iznad izvora, gdje se spajamo sa jednom od najstarijih i najljepših planinarskih transferzala u BiH, koja povezuje Bitovnju i Vranicu.

5 6

Na dijelu Zec planine, transferzala prolazi travnatim padinama na nadmorskoj visini od oko 1800 m.n.m. sa predivnim pogledom na širu okolinu, pa je pravi užitak „planinariti“ tuda biciklom, a posebno je atraktivan spust prema prevoju Sikira. Tu nailazimo na makadamski put pa ostatak ekipe odlučuje da se tuda spusti nazad do Vrbasa, a ja željan još vožnje uskim planinarskim stazama nastavljam sam dalje prema Vranici.

7 8

Nakon skoro 8km vožnje i guranja po planinarskoj stazi dolazim do makadamskog puta koji vodi prema selu Crkvice i žurim do auta kako me ostali ne bi čekali. Međutim stižem u G. Vakuf prije njih jer su se oni zadržali uživajući na slapovima Sikirskog potoka

9 10

Nakon vožnje svi zadovoljni i sretni konstatujemo da u Bosni i Hercegovini imamo staze za svako godišnje doba, samo treba dobro napraviti raspored.

Tekst i foto: Đani Rahimić

[wzslider]

Djani
Mostarac, ljubitelj "laganih istrazivackih tura" putevima kojima ni koze ne idu. I privatnom zivotu je ljubitelj Spaceka i vrstan poznavalac geografije sireg zavicaja :)
http://www.mtb.ba

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.