Izvještaji sa vožnji

Delta Neretve

Zimske ture obično planiramo u toplijim krajevima, a tako je bilo i protekli vikend kada nas je jaka mostarska bura „otpuhala“ ka jugu sve do Metkovića, odakle smo biciklima krenuli u obilazak delte Neretve. Kako je dan već malo produžio, zacrtali smo turu dugu 70km sa 1000m uspona, a plan je bio da posjetimo ušće Neretve, Slivno Ravno i jezero Kuti.

Pa iako smo u dosadašnjim turama često posjećivali izvore rijeka, posjeta jednom ušću bila je jednako atraktivna, vjerovatno zbog činjenice da se radi o Neretvi za koju smo jako vezani.

1 (Custom) 10945391_841246229247793_308064929_n

Na ušću uživamo u suncu i vožnji po plaži od sitnog pijeska po kome je Neretva poznata, ali imamo još mnogo toga za obići pa krećemo dalje uz morsku obalu prema mjestu Blace. Odatle počinje prvi ozbiljniji uspon makadamskom cestom prema mjestu Duba, a sa svakim metrom uspona otvara se sve ljepši pogled na širu okolinu.

3 (Custom) 10 (Custom)

U Dubi pravimo malo dužu pauzu za ručak i sunčanje i spremamo sa za uspon do jadranske magistrale.

5 (Custom) 6 (Custom)

Kratko se vozimo magistralom do skretanja za Slivno Ravno odakle vodi put do ruševina starog grada „Smrdan“ – dobro očuvane zidine najvjerovatnije venecijanske tvrđave, koja je služila za nadziranje ulaza u Neumski zaljev, a nalazi se tačno iznad današnjeg Kleka.

Uz put nailazimo na veliku nekropolu stećaka koje nam je jako neobično vidjeti u ovom podneblju, jer smo navikli na „naše“ planinske stećke.

8 (Custom) 7 (Custom)

Ovaj stari makadamski put se dalje spaja na novu asfaltiranu cestu koja povezuje jadransku magistralu sa zaleđem, a prolazi iznad jezera Kuti tik uz državnu granicu BiH i Hrvatske.

Sa ceste se pruža prelijep pogled na jezero, deltu Neretve i grad Metković, a u pozadini se vide Velež, Prenj i Čabulja prekriveni novim snijegom.

9 (Custom) 4 (Custom)

Vožnja novom asfaltnom cestom je pravi užitak, iako vozimo brdska bicikla, a put do Metkovića je odlična alternativa za frekventnu jadransku magistralu pa ga preporučujemo posebno u za vrijeme ljetnih odmora.

Tekst i foto: Đani Rahimić

Djani
Mostarac, ljubitelj "laganih istrazivackih tura" putevima kojima ni koze ne idu. I privatnom zivotu je ljubitelj Spaceka i vrstan poznavalac geografije sireg zavicaja :)
http://www.mtb.ba

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.