BH scena

Ispred Treće gimnazije postavljeno prvo natkriveno parkiralište za bicikle

Treca-gimnazija-Izgradjeno-1-1024x768

Prvo natkriveno parkiralištu za bicikle u Sarajevu je izgrađeno u dvorištu Treće gimnazije. Damir Margeta, inžinjer saobraćaja koji je član Radne grupe i UG Giro di Sarajevo je projektovao prvo natkriveno parkiralište za bicikle u Sarajevu koje je finansiralo Ministarstvo obrazovanja Kantona Sarajevo. Margeta je predložio odgovarajuću lokaciju za postavljanje parkinga.

DSC_0223-1024x685

“Predložili smo Treću gimnaziju zbog njenog vrhunskog saobraćajnog položaja na najvažnijem biciklističkom koridoru, Vilsonovnom šetalištu, te mogućnosti da pored učenika i osoblja škole koji će koristiti parkiralište, što veći broj Sarajlija, šetača i svakodnevnih prolaznika, ima priliku da vidi i upozna ovakav objekat biciklističke infrastrukture. Na taj način se direktno utiče na podizanje svijesti kod građana o biciklu kao prijevoznom sredstvu, a učenicima škole se pruža kvalitetna prijevozna alternativa na putu do škole i mogućnost planiranja svog putovanja”, kazao je Margeta za Klix.ba.

Kako je pojasnio, tehnički, parkiralište ima kapacitet za 10 bicikala i sastoji se od složenog stalka sa 5 A-stalaka, istih onih koje smo prvi puta primjenili prošle godine pri projektovanju i izgradnji parkirališta za bicikle u ulici Čemaluša, i prateće nadstrešnice čija je funkcija zaštiti bicikle od nepovoljnih vremenskih uticaja, prije svega kiše.

3D-vizuelizacija-ST-02-1024x682 3D-vizuelizacija-ST-01-1024x682

“Ovakvo parkiralište je novitet i korak naprijed u projektovanju i građenju biciklističke infrastrukture u Sarajevu i predstavlja svojevrstan model objekat kojeg je moguće replicirati na bilo kojoj drugoj lokaciji na kojoj postoji potreba i prostorni uslovi. Ovom prilikom se želimo zahvaliti Kantonalnom ministarsvu obrazovanja koje je prepoznalo kvalitet rada našeg udruženja na prethodnoj izgradni parkirališta za bicikle u centru grada i ukazalo nam povjerenje, što je za nas bila velika odgovornost, ali i prilika da još jednom opravdamo svoju ulogu najvećeg i najznačajnijeg udruženja sarajevskih gradskih biciklista, čije interese nastojimo odgovorno i profesionalno zastupati”, kazao je inžinjer Margeta.

Izrazio je nadu da će Giro di Sarajevo nastaviti sarađivati sa Ministarsvom obrazovanja, ali i sa drugim ministarstvima Kantona Sarajevo na budućoj izgradnji biciklističkih parkirališta, ali, ako se pokaže mogućnost i potreba, pružiti dostupna znanja pri izgradnji biciklističkih saobraćajnica.

Projekt, u vidu edukativne kampanje, je početkom ove godine pokrenulo Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS u saradnji sa ministarstvima saobraćaja i unutrašnjih poslova KS, Fakultetom za saobraćaj i komunikacije Sarajevo kao i brojnim drugim visokoškolskim i srednjoškolskim ustanovama, te nadležnim kantonalnim ustanovama. Cilj je promocija masovnije upotrebe bicikla kao prijevoznog sredstva među učeničkom i studentskom populacijom i razvijanje saobraćajne kulture, sigurnog i odgovornog ponašanja biciklista u saobraćaju, te podizanja svijesti o lošim navikama i rizičnim ponašanjima koji doprinose narušavanju saobraćajne kulture i nastanku saobraćajnih nezgoda.

Izvor: Klix.ba

mekee
Za život i provod zaradjuje kao programer. Vozi srebreni FS bajk i rijetko ga pere.
http://www.mtb.ba

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.