BH scena Region

Lejla Tanović napredovala 13 mjesta na svjetskoj UCI listi

1

Najbolja bh. biciklistkinja Lejla Tanović (21) peterostruka državna prvakinja i dvostruka viceprvakinja Balkana je ostvarila izuzetan napredak na UCI listi. Lejla Tanovic tako sada zauzima 75.mjesto na svjetskoj biciklističkoj ranking listi. Napredak od 13. pozicija je najveći skok koji je zabiježila naša takmičarka te prvi put da se takmičar iz BiH plasira u top 80 najboljih biciklista svijeta.

Tanovićeva je izvrsno otvorila sezonu uprkos povredi osvojivši 5 medalja na UCI utrkama, također proteklog vikenda je nastupila u Vodicama gdje je četvrtim mjestom opravdala prošlogodišnje bodove.

„Veoma sam sretna novim rankingom i 75.mjestom na svijetu, uspjeli smo postići jedan od naših ciljeva za ovu sezonu. Zimske pripreme su bile veoma teške i naporne ali trud i jaki treninzi su se isplatili. Tek smo na početku sezone i ostalo je još dosta utrka, ali napredak na UCI listi mi daje veliki motiv za dalji rad. Najbitnije utrke me očekuju u sedmom mjesecu kada je u planu Balkansko prvenstvo i očekujem najbolju formu gdje ću se boriti za zlatnu medalju“, rekla je Lejla Tanović.

Naredna utrka na kojoj će nastupiti naša takmičarka je UCI C1 u Kamniku, gdje je očekuje veoma jaka konkurencija ali i tehnički zahtjevna staza.

„Nemamo vremena za odmor jer već ovaj vikend je u planu nastupiti na UCI C1 utrci u Kamniku, što će biti četvrta utrka ovog mjeseca od čega jedna etapna. Tempo je veoma zahtjevan i naporan ali svaki UCI bod je veoma važan. Već sada razmišljamo o Olimpijskim igrama u Tokiju 2020., tako da nam svaki napredak na UCI listi donosi veći broj bodova i olakšava put ka ispunjenju norme. Odlazak na svjetski kup koji donosi i najviše bodova je upitan radi finansijskih razloga, tako da svaku priliku za osvajanje UCI bodova moramo iskoristiti“, rekao je za kraj trener Amar Njemčević.

mekee
Za život i provod zaradjuje kao programer. Vozi srebreni FS bajk i rijetko ga pere.
http://www.mtb.ba

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.