Stručne teme

Ishrana sportista: suplementi

Suplementi prestavljaju dodatak svakodnevnoj ishrani. Danas na trzistu se nalazi jako veliki broj razlicitih suplemenata za razlicite svrhe. Najpoznatiji su kreatin, whey proteini, amino kiseline, glutamin i ostalo.

Nebih da ulazim u ispravnost koristenja bilo cega od ovog jer smatram da je to volja pojedinca i da je trba postovati.
Licno, prose godine sam prije sezone i operacije isao par mjeseci u teretanu i mogu reci da sam “napredovao” kako masom tako i snagom tek kad sam ukljucio kreatin uz pojacanu ishranu.

Od svih nabrojanih suplemenata, izdvojio bih dva – whey proteine i glutamin.

Whey proteini su proteini porijeklom iz mlijeka. Prestavljaju najbolji izvor bjelancevina neophodnih za rast i ocuvanje misica. E sad, da budem jasan, ne govorim nikom da ih uzima. Ovo pisem iz razloga sto ima raje koja ne mogu unositi mlijecne proizvode (najcesce zbog nepodnosenja laktoze- mlijecnog secera) tako da je njima ovo jedini nacin da obezijede navedene tvari. Svi ostali, navalite na mladi sir, mlijeko, jogurt i sl.

Glutamin prestavlja jednu od , cini mi se, 20tak amino kiselina. Zasto je bitan? Glutamin prestavlja energetski izvor “za nedaj Boze”, narodski receno. Znaci, kad se organizam trosi do svojih granica, i kad je jako oslabljen bolescu i sl. okolnostima, trosi se glutamin. Inace, glutamin se akumulira u misicima, i to onim velikim koje najvise mi koristimo (butni). Zasto ja ovo sve trubim? Zato sto mi je licno vise dopizdilo da se preko ljeta “osusim” od voznji. Naime, bicilkisti su jako izlozeni gubitku tjelesne mase. Nazalost, ne trosi se samo salo. Mnogi to ne znaju, ali se tokom voznje trose i misici. Prvenstveno oni koji “ne rade”.

Dakle, ishrana je nesto o cemu moramo malo vise razmisliti i povesti racuna ako hocemo dozivjeti 100tu

mekee
Za život i provod zaradjuje kao programer. Vozi srebreni FS bajk i rijetko ga pere.
http://www.mtb.ba

2 Replies to “Ishrana sportista: suplementi

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.