Svijet biciklizma Vijesti iz sporta

Fabian Cancellara pobjednik utrke Paris–Roubaix 2010

108. izdanje Paris-Roubaix u dužini od Compiègne – Roubaix 259km uzeo je Švicarski prvak Fabian Cancellara za Team Saxo. 2006. je slavio također s kockom u zraku na velodromu u Roubaix. Ove godine je već pobjedio na Tour of Oman, Prijs Vlaanderen i na Tour of Flanders te je trenutno najbolji all-around cestovni biciklista.

25 ekipa dobilo je pozivnicu za ovu legendarnu utrku. Utrka se vozi od davne 1896. godine. Specifičnost ove klasične proljetne utrke je podloga po kojoj se vozi a to su kocke. No nisu to kocke kao na zagrebačkoj Mesničkoj ulici, neke su zbilja velike te se pojedine dionice klasificiraju po težini tj. veličini kocaka. Jedan od dijelova staze je glasovita šuma Trouee dArenberg u kojoj je želja svakog natjecatelja da ispred sebe ima preglednu situaciju. Padovi nisu rijetkost na utrci, uska staza, podloga koji ne oprašta no ipak je to jedan od najvećih klasika u UCI kalendaru i pobjeda na toj utrci je poseban prestiž pa tako biti odabran za sudjelovanje je dio biciklističke žive legende.

28 sekcija s kockama su pravi izazov za vozače pa ukolko ste gledali ikad utrku primjetiti ćete koliko su vozači opušteni na volanu po tim “veselim” dijelovima staze. Bicikli su za tu utrku posebno pripremljeni, mahom su svi na širim gumama 27mm ali i vilice i okviri su posebno pripremljeni. Početkom 90tih na bicikle su stavljali i Rock Shox vilice. Danas, bicikl Cancellare Specialized S-Works Roubaix SL3 nosi kodno ime “Project Black” i posebno je pripremljen za ovu prigodu te u okvir i vilicu su ugrađeni “Zertz” elastomeri (slika lijevo) koji ublažavaju vibracije zahtjevne podloge staze.

Utrka je bila od početka kontrolirana od strane Team Saxo Bankara te taktički su napravili odličan posao. Čuvali su se nezgoda, gužve, prašine i radili su za pobjedu. 50tak km prije cilja, Fabian je strahovito skočio te iznanadio sve, ubrzo je bio sam s preko minute
prednosti. Iza njega ostavio je Thor Hushovd (Cervélo TestTeam), Juan Antonio Flecha (SkyProfessional Cycling Team) i favorita Tom Boonen (Bel) Quick Step. Za sve njih je ipak Cancellara bio u zavidoj kondiciji te su nisu mogli dopustiti da idu u bjeg za njime tako daleko od cilja računajući da ipak da je bijeg preran pokrenut. No prevarili su se, Fabian je ove sezone klasa za sebe, što je i sam pokazao u cilju.


Završnica Fabiana Cancellare

1. Fabian Cancellara (Swi) Saxo Bank 6:35:10
2. Thor Hushovd (Nor) Cervelo TestTeam 0:02:00
3. Juan Antonio Flecha (Spa) Sky Professional Cycling Team
4. Roger Hammond (GBr) Cervelo TestTeam 0:03:14
5. Tom Boonen (Bel) Quick Step
6. Bjorn Leukemans (Ned) Vacansoleil 0:03:20
7. Filippo Pozzato (Ita) Katusha 0:03:46

Više o Team Saxo Bank www.riis-cycling.com

Fotke sa starta http://www.cyclingnews.com/news/photos/on-the-start-line-at-paris-roubaix

Izvor: www.bicikl.com

mekee
Za život i provod zaradjuje kao programer. Vozi srebreni FS bajk i rijetko ga pere.
http://www.mtb.ba

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.