Vožnje

Enjoy Sarajevo 2

Udruženje brdskih biciklista poziva sve građane Sarajeva, kao i bicikliste iz drugih gradova BiH na rekreativni uspon na Trebević. Okupljanje je planirano na početku Vilsonovog šetališta u subotu 19. maja. 2012. godine. Vrijeme okupljanja je 09:00h.

Udruženje brdskih biciklista, povodom Programa obilježavanja Dana Grada Sarajeva, 6.aprila. 2011. god., uspješno je organiziralo sportsko-turističku manifestaciju Enjoy Sarajevo, gdje je kroz dva dana ukupno preko 300 biciklista posjetilo Park šumu Trebević i Park prirode Skakavac. Osim velikog broja građana Sarajeva, manifestaciji su se pridružili prijatelji iz Mostara, Fojnice, Banja Luke, Žepča, Breze i drugih gradova BiH, kao i gosti iz Slovenije, Hrvatske i Srbije (njih dvadeset), te biciklisti iz Španije, SAD, Kanade i sl. koji žive i rade u Sarajevu. I ove godine Udruženje brdskih biciklista planira organizirati sličnu manifestaciju, i nadamo se da ćete nam se pridružiti u zajedničkom druženju.

 

Cilj manifestacije Enjoy Sarajevo II

Malo je gradova u svijetu koji se mogu pohvaliti raznolikošću kakvu posjeduje Sarajevo. Prirodne ljepote poput vodopada Skakavac, Trebevića, Bukovika iako nadomak grada, mnogim građanima i gostima grada su i dalje nepoznanica. Trebević predstavlja idealnu lokaciju kako za posljepodnevne tako i za cjelodnevne biciklističke vožnje.

[box type=”info”]Obzirom da smo se u dosadašnjem radu često susretali sa velikim problemima koji su vezani za brojne nedostatke u postojećoj zakonskoj regulativi (Uredba o šumama, “Službene novine Federacije BiH”, broj 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06), a u kojoj nisu na adekvatan način definisani pojmovi i propisi koji bi omogućili realizaciju brojnih projekata i izradnju novih sadržaja koji bi se koristili kako u rekreativne, turističke tako i u takmičarske svrhe, molimo Vas ovom prilikom da nas podržite u što većem broju u promociji postojećih šumskih puteva, a koje se mogu koristiti i za namjene brdskog biciklizma.[/box]

Prije same vožnje, svim prisutnima će biti podjeljena promotivni materijali sa kartama i svim potrebnim informacijama o postojećim stazama. Na taj način će svi zainteresirani imati priliku bez bojazni od zaostalih mina ili lutanja po planini, uz popratne karte i detaljna uputstva, u organizaciji Udruženja brdskih biciklista posjetiti Trebević.

Obzirom na različitu kondicionu spremnost biciklista, biti će organizirane dvije grupe. Kondiciono naprednija Grupa II će se uspeti na Vrh Trebevića, dok je za Grupu I planiran uspon do PD Dobre Vode.

Biciklizam i zdravlje…

Brdski biciklizam nije samo „okretanje pedala“, već idealan način za prevenciju bolesti koje pogađaju modernog čovjeka. Rekreativno bavljenje biciklizmom je jedan od najboljih načina prevencije dijabetesa, pomaže u sprječavanju nastanka psihičkih oboljenja kao što je depresija, smanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja, podiže imunitet i jača organizam, a boravak na svježem zraku pomaže kod anemija. Za bavljenje rekreativnim biciklizmom ne postoji dobna granica.

[box type=”alert”]Manifestacija Enjoy Sarajevo II je rekreativnog karatera. Svi učesnici voze na vlastitu odgovornost i dužni su da se ponašaju odgovorno. Prije polaska provjerite tehničku ispravnost bicikla i obavezno ponesite dovoljno hrane i vode. Kaciga je obavezna.[/box]

mekee
Za život i provod zaradjuje kao programer. Vozi srebreni FS bajk i rijetko ga pere.
http://www.mtb.ba

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.