Svijet biciklizma

Cannondale HT bajk od 7,5kg!!!

U tržišnu sezonu 2010 Cannondale ulazi sa novim super lakim hardtail brdskim biciklom. Pod kodnim, a sutra možda i tržišnim imenom, krije se model Flash koji znatno obara dosadašnja mjerila mase brdskih bicikala. U kategoriji do 140mm hoda prednje suspenzije, Flash je neprikosnoveno najlakši sa svojih (pazite sad ovo) 7,54 kg!
U saradnji sa konstruktorom Peterom Denkom, razvijen je novi ram (karbonski naravno), prerađena je postojeća leffty karbonska viljuška (da li se leffty uopće može nazvati viljuškom) te su korištene komponente SRAM XX grupe te novi centralni pogonski sistem razvijen specijalno za ovaj model.
Naravno, koliko para-toliko muzike. Flash bi na europskom tržištu trebao imati cijenu od 8000+ EUR što mu u doba recesije baš i ne ide u prilog.
Iako je rezultat ovog razvoja neosporiv, ipak tek nekoliko elemenata i komponenti čine ovaj bajk jedinstvenim. Jedan od njih je i posebna cijev sjedišta, sužena u sredini, koja upija sitne vibracije. Drugi je novost na Leffty prednjoj suspenziji koja sada ima varijabilan hod od 110, 120 ili 140mm, a od sada se uz odgovaarajuće originalne kit-ove može kupiti i instalirati na ramove drugih brandova. Možda uskoro vidimo S-works Epic sa Lefftyem?:)

mekee
Za život i provod zaradjuje kao programer. Vozi srebreni FS bajk i rijetko ga pere.
http://www.mtb.ba

One Reply to “Cannondale HT bajk od 7,5kg!!!

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.