Izvještaji sa vožnji

BIKING & HERITAGE: Biciklizam i kulturno naslijeđe

DSC_3572 (Custom)

Na mjestu gdje se susreću dvije planine, Bjelašnica i Visočica, u okviru projekta “Biking &Heritage” koji finansira ambasada SAD-a u Bosni i Hercegovini, desio se prvi susret mladih biciklista iz Sarajeva, Mostara i Vlasenice. I kao što planine pružaju svoje obronke ususret jedna prema drugoj tvoreći gotovo jedinstveno gorje, tako su i ovi biciklisti, načinivši pravi mozaik svojim šarenim dresovima, onako izmiješani svi zajedno provezli svoje dvotočkaše ovim planinama.

DSC_3809 (Custom) DSC_3805 (Custom)
DSC_3655 (Custom) DSC_3640 (Custom)

Cilj je bio posjetiti nekropolu stećaka Umoljani koja je kandidirana za UNESCO listu svjetske baštine. Vrijeme idealno, za razliku od gradskih vrelina kakve vladaju u Sarajevu ili Mostaru, planine su nudile svježinu, čist zrak i miris poljskog cvijeća. Pored učesnika koji imaju iskustva u brdskom biciklizmu, članova BK “Mostar”, KPL “Vlasenica”, MTBA iz Sarajeva i Mostara, na turi su se pridružili i mališani iz Dječijeg sela SOS Kinderdorf.

DSC_3689 (Custom) DSC_3732 (Custom)

Sama biciklistička tura, prva u nizu od dvadeset koliko će ih imati projekat “Biking &Heritage” i nije bila osobito teška. Započela je par stotina metara dugim usponom ka Umoljanima do prve nekropole. Tu je o stećcima, njihovom značaju, povijesti i raznovrsnosti zanimljivo predavanje održao gospodin Zijad Halilović saradnik za arheologiju iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH .

DSC_3626 (Custom) DSC_3622 (Custom)
DSC_3619 (Custom) DSC_3589 (Custom)

Potom su učesnici posjetili i nekropolu stećaka u Šabićima, gdje su dobili zanimljive informacije o tehnici fotografisanja, a onda se konačno napustio asfalt i krenulo ono u čemu svi uživaju: vožnja bicikla po makadamu, kroz nedirnutu prirodu. Potok koji žubori, šuma i travnate livade, izležavanje u hladovini i spust koji završava pogledom jednim od najljepših u BiH, onim na obronke Visočice i vrhove Vito i Drstva. Čak i najmlađi učesnici su hrabro odvezli cijelu dionicu, uživali u druženju i upoznavanju novih prijatelja, sa starijima dijelili iskustva u vožnji bicikla i svi odreda obećali da će ponovo doći na sljedeću turu.

Zahvaljujemo se ambasadi SAD-a na podršci ovom značajnom projektu.

[wzslider]

mekee
Za život i provod zaradjuje kao programer. Vozi srebreni FS bajk i rijetko ga pere.
http://www.mtb.ba

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.