Događaji

Biciklijada “Pazi, bicikl!”, Mostar 30.05.2010 u 18:00

Kao i proteklih godina tako će i ove godine Sportsko Ekološki Klub “Zelena Glava” (S.E.K. “Z.G.”) po 7 put organizirati biciklijadu ulicama Mostara pod nazivom “Pazi, bicikl!” koja će se održati 30.5.2010. godine sa početkom u 18 sati.

Ovogodišnja biciklijada bit će realizirana sa Gradom Mostarom, P.U. Mostar, O.K.C. “Abrašević”, Federalnim ministarstvom zdravstva, Zavodom za javno zdravstvo HNŽ/K. Svijest o korištenju bicikla kao prijevoznog sredstva u Mostaru i regiji nije dovoljno zrela, a kao rezultat imamo sve veći broj automobila na ulicama, stvaranje tzv. “čepova” (neprohodnost ulica), uništavanje zelenih površina i mnogih drugih faktora koji utječu na život u gradu općenito.

U nedjelju 30.5. sudionici biciklijade će krenuti od nekadašnje željezničke stanice nadomak Španjolskog trga, odnosno sa proširenja iza Hrvatskog narodnog kazališta (Mala scena), te će se kretati ulicom Kolodvorska (pored pošte i hotela “Ero”), A. Starčevića, vrh Avenije, Avenija (kralja Tomislava), zgrada Spajalica, kralja Petra Krešimira IV, Rondo, kneza M.V. Humskog (Liska ulica), Bulevarom Narodne Revolucije, most Hasana Brkića, ulicom Maršala Tita, Carinski most i kraj biciklijade bi trebao biti u ulici A. Šantića/Tvrtka Miloša (kod “Abraševića”).

“Zelena glava” će ove godine nastojati organizirati još jednu biciklijadu i to povodom Međunarodnog dana bez automobila koji se obilježava 22. rujna. Prema nama dostupnim informacijama postoji plan za izradu biciklističkih staza od Mostara prema Blagaju i Buni, ali da bi bio realiziran mora ga odobriti Gradsko vijeće Mostara.

Prvo spontano organiziranje “Dana bez automobila” počelo je za vrijeme naftne krize 1970. U pojedinim europskim gradovima organiziran je “Dan bez automobila” početkom devedesetih godina prošlog stoljeća. Europski komesar za životnu sredinu, gospođa Margot Wallstrom, pokrenula je akciju Europski dan bez automobila – European Car Free Day 1999. godine kao pilot projekat EU kampanje “U grad bez mog auta”. Europski (međunarodni) dan bez automobila je zamišljen tako da se svakog 22. rujna/septembra dijelovi grada zatvore za automobile.

Sudionici biciklijade mogu biti svi oni koji posjeduju ispravan bicikl (bicikl u voznom stanju). Djeca mlađa od 16 godina će morati biti pod pratnjom starije osobe. Poželjno je da sudionici biciklijade imaju zaštitnu opremu ili dio iste, odnosno štitnike, rukavice i kacigu koja je i zakonom obavezna. I ovogodišnja biciklijada bit će pod pratnjom policije. U trenutku prolaska sudionika dolazit će do kratkih prekida u saobraćaju/prometu, pa se stoga mole svi vozači za strpljenje. Ukoliko zbog radova bude zatvoren kružni tok (Rondo), doći će do izmjene rute kretanja biciklista, a sve u dogovoru sa policijom.

Kao što je to bio slučaj prije 2 godine kada su podršku mostarskoj biciklijadi dali članovi udruženja “Greenvision” iz Sarajeva, ovogodišnju će podržati članovi udruženja “Giro di Sarajevo” iz Sarajeva. Također sat vremena prije biciklijade (17 sati) na Španjolskom trgu bit će upriličena podjela promotivnog materijala i mjerenje krvnog pritiska od strane učenika srednjih medicinskih škola iz Mostara i Zavoda za javno zdravstvo HNŽ/K, a sve povodom Svjetskog dana borbe protiv pušenja koji se obilježava 31.5.

Stoga se pozivaju svi koji posjeduju ispravan bicikl da dođu u nedjelju 30.5. u 18 sati na druženje i vožnju ulicama Mostara.

mekee
Za život i provod zaradjuje kao programer. Vozi srebreni FS bajk i rijetko ga pere.
http://www.mtb.ba

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.