BH scena

4.Međunarodna biciklijada NP Una 2013

Rekreativno biciklistički klub „Japod“ Bihać ove godine po četvrti put organizuje tradicionalnu međunarodnu biciklijadu “Nacionalni park Una 2013”. Start biciklijade je 1.6.2013. iz Bihaća,  a odredište je u Kulen Vakufu. Ciljevi biciklijade su unapređenje i omasovljivanje biciklizma, razvoj rekreativnog biciklizma, povezivanje turističkih kapaciteta s rekreativnim biciklizmom (cikloturizam) te promocija ideje bicikla kao ekološko prijevoznog sredstva.

536347_2213251546717_954992976_n

PROGRAM BICIKLIJADE:

OKUPLJANE UČESNIKA:

Okupljanje i prijave učesnika iz šire regije i drugih prostora BiH je glavni trg u centru grada, preko puta općine Bihać,                                                                                                 od 8,00-9,30 sati.

Prebacivanje svih vozila u mjesto Kulen Vakuf, a radi povratka biciklista sopstvenim vozilima nakon odvezene biciklijade do Kulen Vakufa. Planirano je da se vozači vozila vrate sa autobusom u Bihać da bi mogli voziti biciklijadu do Kulen Vakufa. Sve to treba da se obavi do 10,30 kada bi biciklijada startovala iz Bihaća.

Obraćanje domaćina organizatora biciklijade, predsjednik ili neko iz kluba RBK Japod sa upoznavanjem učesnika sa propozicijama biciklijade.                                           od 9,30 sati.

Obraćanje načelnika općine Bihać, od 9,45 sati

Start: polazak sa glavnog trga općine Bihać, od 10,30 sati.

PLAN PO ETAPAMA:

I ETAPA: oko 20 kilometara

Start biciklijade je planiran za 10,30 sati. Nakon vožnje od Bihaća, preko Sokoca, u Ripču preko otoka, uspona na Gorjevac, planirana je stanka od 30 minuta na prvoj okrepnoj stanici, sa dolaskom oko 12,00 sati (parking prostor na ulazu u NP UNA) na skretanju na makadamski put prema Štrbačkom buku. Tu će biti zalihe vode i voća za učesnike biciklijade.

II ETAPA: oko 15 kilometara

Oko 12,30 sati polazak sa prve okrepne stanice, makadamskom cestom kroz Nacionalni park UNA, kroz prelijepu prirodu i šumu do Štrbačkog buka. Na toj vožnji voziti oprezno i voditi računa o sigurnosti svih učesnika, jer je staza vrlo opasna sa velikom nizbrdicom. Po dolasku na Štrbački buk oko 13,30 sati planirana je takođe okrepna stanica sa vodom, sendvićima i voćem. Tu je planiran obilazak buka i turističko razgledanje prirodnih ljepota 60 minuta.

III ETAPA: oko 10 kilometara

14,30 sati planiran je polazak, makadamskom cestom 9 km od Štrbačkog buka preko Ćelija do Orašca, a onda asvaltnom cestom do Kulen Vakufa, gdje bi biciklijada završila sa ručkom za sve učesnike biciklijade.

Po završenom ručku muzika, dok je piće po vlastitom izboru, koje se plaća.

Ukupna dužina staze je 49 kilometara, od čega je 25 kilometara makadamske ceste a 24 kilometra asvalta, sa visinskim profilom ukupno 955 metara nadmorske visine.

Maksimalna nadmorska visina 756 metara, a minimalna 222 metra nadmorske visine.

Stazu i profil:

Startnina, kotizacija iznosi 15 KM. Za sve učesnike koji se prijave online na našoj web stranici http://www.rbk-japod.org/ , biće obezbjeđena majica. Online prijave traju do 31.05.2012.godine radi planiranja hrane i ostalih potrepština za bicikliste.

Uz startninu svaki učesnik, ima obezbjeđen ručak i okrepu tokom vožnje (voda, voće), te lanč paket, a za one koji se prijave online na našem web sajtu i majica.

Sve informaicje i obavijesti možete naći na stranici RBK JAPOD http://www.rbk-japod.org/

Preporučuje se MTB bicikl, a može i treking sa gumama za makadam, zbog makadama u dužini od 25 kilometara.

SVI UČESNICI OBAVEZNO TREBAJU DA IMAJU ZAŠTITNE KACIGE TOKOM BICIKLIJADE. 

NAPOMENA : SVI UČESNICI UČESTVUJU NA LIČNU, MORALNU I MATERIJALNU ODGOVORNOST, U SLUČAJU NASTALE MATERIJALNE ŠTETE ILI POVREDA TOKOM BICIKLIJADE ORGANIZATOR NE SNOSI NIKAKVU ODGOVORNOST. 

Biciklijadu će na čelu kolone voditi iskusni vodiči iz Kluba RBK Japod i ne preporučuje se nikom prelazak naprijed iz sigurnosnih razloga.

Takođe tokom čitave biciklijade biće obezbjeđena policijska pratnja kolone, te vozilo metla za bicikliste koji budu imali kvarova na biciklima.

Informacije:

Rekreativni biciklistički klub “Japod” Bihać
e-mail : rbkjapod@gmail.com“> rbkjapod@gmail.com
kontakt telefoni: +387(61)797456 (Hido)

+387(61)149333 (Ahmet)

+387(61)261083 (Šemso)

Izvor: http://www.rbk-japod.org/

mekee
Za život i provod zaradjuje kao programer. Vozi srebreni FS bajk i rijetko ga pere.
http://www.mtb.ba

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.