Takmičenja

1.kolo Zimske MTB lige Hrvatske 2009/2010

U nastavku slijedi najave treće po redu Zimske MTB lige Hrvatske koja ima internacionalni karakter. Prvo kolo ove godine je 29.11.2009 u Roču (Istra, Hrvatska). U nastavku je i oficijelna najava.

Nešto što je započelo kao spontano okupljanje četrnaestorice hrabrih na maglovitoj Lisini (HR) prije dvije godine ide dalje. Prema najavama, liga se ove godine širi izvan okvira Istarske i Primorsko Goranske Županije, a prvo kolo nove sezone 2009/2010 održati će se ove nedjelje u Roču. Roč još jedan gradić na brdu opasan zidinama koji se spominje davne 1064. g. Roč je bio središte hrvatske pismenosti, nakladništva i tiskarstva temeljenih na najstarijem slavenskom pismu, glagoljici. Ovdje se svake godine u svibnju održava međunarodna manifestacija „Z armoniku v Roč“ koja okuplja svirače na dijatonskim harmonikama – triestinama, zbog toga ovo kolo zimske MTB lige nosi naziv “Z bičikletun v Roč”.
Roč koji je nosio kroz povijest imena Ruz, Ronz, Rozzo, pa na kraju ovaj „Roč“ proglašen je i zaštićen kao spomenik kulture od izuzetnog značaja, uz dobro sačuvane i nedavno sanirane srednjovjekovne zidine sa 5 kula, dvoja gradska vrata (“Velika” i “Mala”), rimski lapidarij, mletaćki top bombarda i uređena stražarnica na Velim vratima, glagoljski natpisi uklesani u kamene ploče poznat je i po tome da se u njemu pripremala za tisak prva Hrvatska knjiga „Misal“ 1483. godine.

3. izdanje Zimske MTB lige IPGŽ ima neke male novine. Veliki su izgledi da Zimska liga pređe i granice ove dvije županije a „šuška“ se da će postati i internacionalna jer ima indicija da već u svojoj 3. sezoni napravi jedno gostovanje u jednoj susjednoj državi. Za sada je Zimska liga morala odbiti jedan interkontinentalni poziv zbog nedostatka cargo aviona sa specijalnik krletkama za obuzdavanje no vodstvo lige se nada da će Zimska liga u svojem jednom narednom izdanju gostovati na tom kontinentu.

Uvedena je i među kategorija muških od 15 do 19 i pol godina punog imena „U19 i pol“ kako bi se dala šansa još nekima. Uvodi se verifikacija godišta a atest vrijedi od dana prve utrke 3. Zimske lige uz predočenje dokaza.

Ostalo sve ostaje spontano. Medalje i trofeji samo na završnom kolu. Roza i Žuta majica za vodeće idu ako ne odmah idu već 2. kolo. U Roču će pasti i spontani okvirni dogovor o spontanim datumima nekih kola i sve ostalo o spontanostima. Svako kolo započinje spontano u 12:26h, s time da treba doći malo prije radi postavljanja chipova jer i dalje sve funkcionira spontanom obradom podataka Adriatic timinga. No zbog recesijskih problema nije pronađen punopravni punofinancijski sponzorćić za mjernu službu pa je taxa za timing povećana za 5,oo kuna te sad iznosi 20,00 kuna ili nešto manje od 3 novčeka slavne Europske zajednice poznatiojih kao „€“. Dodijeljeni startni brojevi, čiji je ovaj puta sponzor Svera d.o.o. iz Pule, na prvoj utrci ostaju u trajnom vlasništvu dodijeljenima a obavezi su ih stalno nositi na svakom kolu. Ovogodišnji startni briojevi su plastični a ne kao do sada plastificirani pa samim time garantiraju manje popravaka. Nagrada po svakom kolu i dalje nema a možda se opet nešto inađe, što ovisi o organizatorima. A isti slučaj je i sa hranom i pićem. Kolko ligaši sami donesu tolko će i pojesti i popiti. Ako neki domaćin napravi neku fešticu, po starom ligaškom obićaju svi će biti zadovoljni i tapšati će ga po ramenu.

Svako kolo ima zadatak i dalje da odveze 1 sat + 1 krug do 1 sat i 15 minuta + 1 krug, no ligaši nemoraju brinut jer znamo da će neki kukati po starom ustaljenom ligaškom običaju.

Novina je i to da će se priključiti još neki BBK i BK klubovi u organizacijama nekih kola a samim time se očekuje i malo veći broj „saučesnika“.

S obzirom da su stari ligaši nestrpljivi, što zbog dosde, što zbog vremenskih prilika, što zbog „tako, tek tako“ svi koji su napaljeno zapaljeni a još nisu nikada imali „događaj“ Zimske mtb lige neka slobodno dođu u Roč …..

CRO MTB PRESS INFO

Foto: Siniša Žulić, www.hren.hr 2009

mekee
Za život i provod zaradjuje kao programer. Vozi srebreni FS bajk i rijetko ga pere.
http://www.mtb.ba

2 Replies to “1.kolo Zimske MTB lige Hrvatske 2009/2010

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.