Vožnje

17.04.2011 (nedelja) – Hutovo blato – uskotračna pruga

Udruženje brdskih biciklista MTBA ima veliko zadovoljstvo pozvati Vas na vožnju Hutovo blato – uskotračna pruga. Polazak je iz parka prirode “Hutovo blato” ispred hotela “Park” na Karaotoku u nedjelju 17.04.2011. u 10:00. Vozi se asfaltnom cestom prema Neumu (uspon) a povratak je trasom bivše uskotračne pruge koja nije asfaltirana. Ova dionica je dio bivše uskotračne pruge Čapljina – Dubrovnik iz austro – ugarskog perioda koja je ukinuta 1976. i od tada nije u upotrebi.
Iz Sarajeva polazak u nedelju 17.4.2011. u 6:45 sa pumpe “Braća Mujić” na Stupu.
Prijave vršiti do subote u 12.00 na MTB.ba forumu na temi 17.04.2011 (nedelja) – Hutovo blato – uskotračna pruga

Naši članovi iz Mostara vozili su ovu turu u septembru 2010. i prolazeći preko mostova, kroz 10 tunela i jako obrasle dijelove, ali se predivnim pogledom na Hutovo blato, poželili su da to podjele i sa ostalim ljubiteljima brdskog biciklizma. Nažalost, tom prilikom primjećeno je da jedan metalni most nedostaje, a pretpostavlja se da je prodat u staro gvožde. Kako bi spriječili ovakve dogadaje, koji su česti i u drugim dijelovima BiH, odnosno kako bi ukazali na ove nezakonite radnje, odlučili smo organizovati jednu masovniju vožnju koja bi bila medijski popraćena, a sve kako bi se pokazalo javnosti da ovakva mjesta treba zaštiti i očuvati, jer se mogu koristiti za mnoge rekreativne svrhe, prije svega za brdski biciklizam.

Proteklih mjeseci organizovano je čišćenje obraslih usjeka na trasi koja je sada prohodna, pa je održavanje ove vožnje obilježavanje otvaranja staze, za šta smo podršku dobili i od uprave J.P. Park prirode „Hutovo blato“ koji će za sve učesnike obezbjediti ručak po završetku vožnje.

Na dan vožnje zakazano je i snimanje dokumentarnog filma o „zaboravljenim“ mostovima na austro – ugarskim putevima i prugama kojim se takoder želi ukazati na loše stanje u kome se ovi objekti nalaze, ali i pokazati da postoji interes za pretvaranje ovakvih puteva u rekreativne staze.

Tehničke karakteristike staze: dužina: 40km, uspon: 400m. Tura je primarno namjenjena rekretavcima.
Pravci kretanja su obilježeni na terenu crvenim strelicama.

Obavezna oprema je kaciga, a poželjno je ponijeti i lampu ili džepnu bateriju zbog prolaska kroz tunele, kao i par rezervnih unutrašnjih guma.

NAPOMENA: Svi vozači se prijavljuju i voze na vlastitu odgovornost. Organizator vožnje se ni na koji način ne obavezuju bilo čime prema učesnicima vožnje osim da budu vodiči na terenu. Prijavom na vožnju prihvatate spomenute uslove i obavezujete se da ćete slijediti upute vodiča. Maloljetnici se mogu prijaviti i voziti samo uz pismeno odobrenje staratelja u kojem stoji da za njihovu sigurnost ne odgovaraju organizatori vožnje.

Udruženje brdskih biciklista MTBA je osiguralo sve učesnike ove ture kod Triglav BH osiguranja d.d.

alignone

mekee
Za život i provod zaradjuje kao programer. Vozi srebreni FS bajk i rijetko ga pere.
http://www.mtb.ba

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.