Škoda XC liga

Utrka u Sarajevu po svjetskim mjerilima

Treća ovogodišnja utrka Škoda XC lige, Premijer lige BiH u brdskom biciklizmu, održana je na lokaciji Dobre vode na Trebeviću, u organizaciji Udruženja brdskih biciklista (MTBA) iz Sarajeva.

_DSC8846

Iako broj takmičara prijavljenih za utrku nije bio rekordan svi se slažu da je ova staza jedna od boljih kojom su imali priliku voziti. Čak je bilo i uporedbi sa stazama svjetskog kupa i ocjena da Trebević ima potencijala za takvo što. Nažalost, gradnja staze je bila volonterski posao nekolicine aktivista, pa su organizatori čak i privatno finansirali saniranje puta kako bi hitna pomoć i vozila takmičara mogli pristupiti stazi. Ipak, činjenica da je sve proteklo bez problema najveća je nagrada za uloženi trud.

_DSC9119

Stazu su bez većih problema vozili i najmlađi takmičari, žene ili najstariji veterani i to razbija mit o “nemogućoj misiji” i priče o “pretjerano zahtjevnoj” ili stazi kojom se ne može voziti. Istina, prva strma sekcija je tražila mnogo koncentracije i vještine, bilo je i padova ali i to je sastavni dio ovog sporta.

_DSC8909

Pored težine staze, standardi u organizaciji, koje je postavilo Udruženje brdskih biciklista, dobar su putokaz u kojem smjeru se brdski biciklizam u BiH treba razvijati. Staza markirana trakom cijelom dužinom, na opasnim sekcijama i sa dva reda trake, eko bojom označeno kamenje i korijenje, strelice sa uputama za skretanje, odlično definisane pozicije redara sa pištaljkama i zastavicama na kritičnim mjestima, dobra radijska veza, angažman Gorske službe spašavanja i hitne pomoći – sve su to stvari koje bismo željeli viđati i ubuduće na ovakvim i sličnim događajima. Šlag na tortu bio je antidoping tim, koji je uzeo uzorke kako se to čini bilo gdje u svijetu.

_DSC8827

Na utrci su pored domaćih, učestvovali i takmičari iz inozemstva, tako da je ovo pravi primjer razvoja potencijala BiH u brdskom biciklizmu. Paradoksalno je da niko od nadležnih to ne vidi, štaviše, u pripremi su i zakoni koji trebaju zabraniti vožnju bicikla po ovakvim stazicama na Trebeviću. Nadajmo se da do toga neće doći.

Najuspješniji bh. takmičar bio je Mario Kojić u kategoriji Elite.

Tekst: Emir Vučijak

Foto: Zlatan Kurto

mekee
Za život i provod zaradjuje kao programer. Vozi srebreni FS bajk i rijetko ga pere.
http://www.mtb.ba

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.