Izvještaji sa vožnji

U srcu Visočice

Iako relativno kratka, vožnja preko Visočice bila je pravo osvježenje ove dosta slabe sezone. Cilj nam je bio posjetiti stećke na jezerima, nekropolu koja se nalazi na skoro 1700 m.n.v. Biciklom je najlakše doći iz pravca Grušačkog polja, a kako je dan sve kraći odlučili smo se da autom dođemo do Bjelimića, tačnije do sela Odžaci, odakle krećemo biciklima, praveći krug oko najvišeg vrha – Džamije, kojeg smo posjetili prije tačno godinu dana: http://www.mtb.ba/visocica-dzamija/

I tako prisjećajući se prošlogodišnje vožnje i uživajući u prelijepim panoramama, brzo dolazimo nadomak Grušačkog polja gdje se put odvaja prema Dolovima.

1 2

Ovaj dio puta nam je novi pa uživamo sa svakim metrom otkrivajući pogled na drugu stranu Ljeljena, i prateći suho korito potoka neobičnog naziva „Točak“.Pred sam kraj uspona potok se budi i veselo skakuće s kamena na kamen čime opravdava svoje ime.

3 4

Na izvoru se završava put koji smo pratili, pa dalje nastavljamo prostranim livadama sve do nekropole prelijepo ukrašenih stećaka, kojima se morate diviti.

5 6

Od stećaka pratimo planinarsku markaciju prema Jezerima gdje u vodi primjećujemo tritona – endemsku vrstu vodozemca.

7 8

Da ne bi kvarili tradiciju jedan dio planinarske staze guramo bicikla, a zatim se spuštamo pašnjacima sve do makadamskog puta koji od Sinanovića vodi prema Luci i Odžacima. Putem se brzo spuštamo do sela Odžaci gdje nas dočekuje mevlud – pravo narodno veselje i baš lijep završetak još ljepše vožnje.

9 10

Text i foto: Đani Rahimić

Djani
Mostarac, ljubitelj "laganih istrazivackih tura" putevima kojima ni koze ne idu. I privatnom zivotu je ljubitelj Spaceka i vrstan poznavalac geografije sireg zavicaja :)
http://www.mtb.ba

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.