Izvještaji sa vožnji

Stolac u zimskoj varijanti

Stolac i okolina su se još jednom pokazali kao idealni za zimske ture, prvenstveno zbog blage klime ali i zbog velikog broja historijskih lokaliteta koji se nalaze na brdima oko grada, a koje je najbolje posjetiti upravo u zimskom periodu kada nema opasnosti od zmija.

Krajem prošle godine biciklima smo obišli Helenistički grad Daorson i Crkvu u Ošanićima i vozili se kanjonom Radimlje i Bregave sve do paleolitskog nalazišta Badanj u Borojevićima, a uspon na stari grad Stolac je bio šlag na tortu te kratke ali slatke ture.

Današnja tura (21.02.2015.)  je planirana kao kružna sa uglavnom asfaltnom podlogom ali ipak smo uspjeli „pronaći“ i prilično atraktivan single trail tako da je ugođaj bio potpun.

2 1

Tura kreće iz Stoca prema selu Gornja Bitunja, ali da bi izbjegli uspon magistralnim putem prema Ljubinju, penjemo se na visoravan Poplat te zaobilazimo jedan dio ovog relativno prometnog magistralnog puta. Inače put preko Poplati vodi ka Boljunima gdje se nalaze dvije nekropole sa preko 270 stećaka, što je dvostruko više u odnosu na mnogo poznatiju nekropolu u Radimlji, zbog čega ovaj lokalitet itekako vrijedi posjetiti.

Nažalost, to značajno odstupa od planirane rute kretanja pa to ostavljamo za neku drugu posjetu ovom kraju.Nakon Poplati kreće uspon uz Žegulju, koji nije toliko strašan, međutim pretovareni kamioni ga jedva savladavaju pa se na momente čini kako bih ih mogao prestići.

3 4

Nakon par kilometara magistralnim putem dolazimo do skretanja za selo Gornja Bitunja blizu kojeg postoji odvojak krševitog puta koji vodi na brdo Dvrsnik odakle se pruža prelijep pogled na Stolac i okolinu. Nakon kratkog izleta na Dvrsnik vraćamo se na asfaltni put prema Gornjoj Bitunji, odnosno prema mjestu Zabrđe, gdje se nalaze četiri nekropole sa preko 200 stećaka za koje nismo ni znali da postoje.

5 6

Nakon Zabrđa i Gornje Bitunje dolazimo nad kanjon Bregave, odakle počinje fenomenalan spust, koji nažalost nije u potpunosti moguće voziti zbog krupnog kamenja koje se odronilo na put i koji se već dugo ne koristi pa je mjestimično i zarastao.

7 8

Sa ovog mjesta pruža se i odličan pogled na izvor i kanjon Bregave, tako da pauze u vožnji koristimo za uživanje u pogledu i fotografisanje.

9 10

Put silazi u mjesto „Do“ gdje prelazimo stari kameni most i asfaltnim putem vozimo do Stoca, svako malo praveći pauze za fotografisanje pored nabujale Bregave.

12 11

Tekst i foto: Đani Rahimić

Djani
Mostarac, ljubitelj "laganih istrazivackih tura" putevima kojima ni koze ne idu. I privatnom zivotu je ljubitelj Spaceka i vrstan poznavalac geografije sireg zavicaja :)
http://www.mtb.ba

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.