Škoda XC liga

Škoda XC liga: izvještaj iz Tuzle (foto)

Treća utrka Škoda XC lige održana je na Ilinčici nedaleko od Tuzle. Kako sezona odmiče vidljivo je da su takmičari sve spremniji i odlučniji pa su organizatori BK Živinice iz Živinica i BBK Extreme iz Tuzle postavili stazu koja je zbilja pravi XC. Iako relativno kratka, “svega” tri kilometra, staza na Ilinčici je po ocjeni gotovo svih prisutnih pun pogodak. Kratke asfaltne dionice su bile taman toliko dovoljne za predah od tehnički zahtjevne vožnje uglavnom single stazom kroz šumu. Na pojedinim mjestima vrebala su poprilično opasna iznenađenja, a uvođenje vještačkih prepreka je izazvalo polemiku te je nakon probnih vožnji famozni balvan ipak uklonjen. I pored toga, nažalost, desilo se nekoliko težih ozljeda ali na neki način to je bilo i za očekivati kad broj učesnika jedne utrke premaši stotinu, a mladost je željna dokazivanja i pobjede.

 

Zahtjevna staza pokazala je da pojedine dionice neki takmičari lako prolaze, dok oni sa manjim tehničkim znanjem ipak voze opreznije, pa čak i prođu pješice. Na završnom usponu većina takmičara je gubila dah gurajući bicikl, a samo oni najspremniji poput famoznog Marija Kojića uspijevali su odvoziti cijelu stazu. Generalna ocjena je da bi uz možda male preinake kako bi se izbjegao posljedni dugački i iznimno strmi uspon, ova staza mogla biti prototip kako bismo trebali graditi staze za takmičenja XC lige.

 

Sudijska trojka u sastavu Mirnas Mujezinović, Vladimir Kuvalja i Ahmet Alibabić je vrlo mudro postavila start utrke pa su kategorije vozile odvojeno bez ometanja na stazi. Takođe, s obzirom na stepen tehničke zahtjevnosti odlučeno je da žene ipak voze dva a ne tri kruga, što se takođe pokazalo kao dobar potez. Brojni gledaoci raštrkani po šumi Ilinčice uživali su u hrabrosti i vještini takmičara, a jedina “zamjerka” organizatorima je nevjerovatno veliki broj komaraca oko staze.

 

Kao i obično naš najbolji takmičar, Mario Kojić iz Doboja bio je neprikosnoven. U Elite kategoriji je svega šest takmičara završilo utrku u istom krugu što upućuje na ozbiljnost njihovog treninga. Očito, kako sezona odmiče, vidi se ko kvalitetno trenira i posjeduje tehniku potrebnu za cross country biciklizam. U kategoriji U23 koja je takođe vozila šest krugova najbolji je bio Aldin Rizvić iz Zmaja od Bosne. Kod kadeta takmičari iz Bihaća su osvjetlali obraz i uzeli čak dvije medalje: Muhamed Liha zlatnu a Isak Muslić bronzanu, sa rezultatom samo 19 sekundi slabijim od “srebrnog” Rijada Selimovića. Najbolji mlađi kadet je Aziz Bužimkić iz Urban X kluba, a najmlađi takmičar sa zlatnom medaljom i to osvojenom na domaćem terenu bio je Mensur Ćorić iz Zmaja od Bosne. Tijana Beha iz kluba Extreme je odnijela zlato namijenjeno ženama, a njen klupski kolega, Damir Selimović u kategoriji veterana. Prava šteta što se na stazi nije pojavio pobjednik u prve dvije utrke Škoda XC lige da titulu pobjednika brani i na tehnički zahtjevnoj stazi, ali prilika za to će biti već na utrci u Sarajevu za tri sedmice.

[box type=”info”]Kompletne rezultate treće utrke Škoda XC lige održane u Tuzli 10.06.2012. pogledajte na http://www.mtb.ba/skoda-xc-liga-rezultati-utrke-u-tuzli/[/box]

Organizatori utrke u Sarajevu već najavljuju stazu za koju će trebati odvažnost i vještina, stazu koja će tražiti maksimalnu tehničku spretnost pa će biti vrlo zanimljivo pratiti dalji tok Škoda XC lige.

[wzslider]

mekee
Za život i provod zaradjuje kao programer. Vozi srebreni FS bajk i rijetko ga pere.
http://www.mtb.ba

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.