Škoda XC liga

Škoda XC liga: Izvještaj sa utrke u Bihaću

Druga utrka Škoda XC lige održana je 29. aprila na lokalitetu Garavice u Bihaću. Divan, sunčan, proljetni dan izmamio je brojne gledaoce koji su zbilja mogli uživati u odlično organiziranoj utrci. Istina, sama staza i nije bila toliko tehnički zahtjevna, jer iako nije bilo asfaltnih dionica poput staze u Mostaru ipak je, po ocjeni većine takmičara više ličila na ciklokros nego na cross country. Za vožnju po travi, izuzev skokova na nekoliko mjesta, nije bila potreba pretjerana tehnička spretnost ali je zbog sunca koje je pržilo utrka bila čak i naporna. Bilo kako bilo, posjetioci a i takmičari su mogli uživati, a cijela utrka je protekla bez problema.

  

Kuriozitet ove staze je da je postavljena oko uzvišenja na kojem se nalazi spomenik žrtvama fašizma, a koje neodoljivo podsjeća na Stonehenge u Engleskoj. Sa uzvišenja je, stoga, moguće pratiti bicikliste gotovo u svakom trenutku utrke. Dobro raspoređene sudije su pažljivo motrile takmičare pa nije bilo diskvalifikacija usljed kraćenja staze, no, i sami takmičari su pokazali krajnje profesionalan odnos i fair play te su bojazni da bi se takvo što moglo desiti bile neopravdane.

  

Nakon prve utrke Škoda XC lige učinjena je dedatljna analiza i napravljena značajna poboljšanja te je u Bihaću primijetan vidan napredak u organizaciji i suđenju. Prije svega sistem prijavljivanja takmičara je unaprijeđen što je omogućilo blagovremeni start probnog kruga, i kasnije start po kategorijama bez većih kašnjenja. Istina, bilo bi mnogo lakše organizatoru ako bi se takmičari prijavljivali online, dan ranije i sve su prilike da će Asocijacija MTB to insistirati u budućnosti.  Suđenje je proteklo korektno bez ikakvih žalbi, a za svaki slučaj obezbijeđen je i video snimak ulaska takmičara kroz cilj. Na sreću, pokazao se nepotrebnim, no to će ostati praksa za budućnost.

  

Iako je staza u Bihaću izuzetno lagana u tehničkom smislu ipak su se dešavali i padovi što je, naravno, sastavni dio ovog sporta. Na sreću lakši pa ekipa Gorske službe spasavanja nije imala mnogo posla. Ipak ozbiljna zamjerka organizatoru je nepostojanje ekipe Prve pomoći što je čak predviđeno i Pravilnikom o tamičenju.

  

Prema podacima sa startnih lista u Bihaću je učestvovalo 139 takmičara, odnosno po kategorijama za licencirane takmičare: Elite 22 takmičara, U23 jedanaest takmičara, Juniori 13, Kadeti 10, Mlađi kadeti 4, Veterani 15. Ono što posebno raduje je čak sedam žena te 38 nelicenciranih takmičara u Hobby programu.

  

Kao što se i očekivalo, najbolji bh. takmičar Mario Kojić je pobijedio u kategoriji Elite, a poredak ostalih takmičara i kategorija možete vidjeti u na www.mtb.ba/skoda-xc-liga-rezultati-utrke-u-bihacu.Preko 25 klubova je uzelo učešće u ovoj utrci čime je Škoda XC liga još jednom pokazala svoju punu opravdanost. Nažalost, ovaj događaj kao i cijela liga je rezultat rada volontera i nije podržana od nadležnih ministarstava kulture i sporta. No, sudeći po interesu koji je u stalnom porastu, za očekivati je da u godinama koje dolaze ovaj sport bude prepoznat i potpomognut od strane nadležnih.

  

I ovu utrku je direktno pratila ekipa BHT koja će pripremiti iscrpnu reportažu, a interes su pokazali i drugi mediji prisutni na samoj utrci. Asocijacija MTB koja djeluje u sklopu Biciklističkog saveza BiH, uz klubove Bihać74 i BK Japod iz Bihaća pokazala je da brdski biciklizam osvaja sve više poklonika u Bosni i Hercegovini

  

[wzslider]

mekee
Za život i provod zaradjuje kao programer. Vozi srebreni FS bajk i rijetko ga pere.
http://www.mtb.ba

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.