BH scena Događaji

Počinje Evropska sedmica mobilnosti: Izaberi. Kombinuj. Promijeni.

Evropska sedmica mobilnosti Izaberi Kombinuj Promijeni

Od 16. do 22. septembra 2015. godine širom Evrope i svijeta počinje najpopularniji događaj kada je riječ o promijeni navika u saobraćaju odnosno o održivom i efikasnijem transportu, poznat pod imenom, Evropska sedmica mobilnosti. I ovogodišnja kampanja daje naglasak na biciklo kao najzdravije prevozno sredstvo, promoviše javni prevoz, navodi nas na pozitivne promjene, a nosi slogan Izaberi. Kombinuj. Promijeni. Generalna direkcija za životnu sredinu Evropske komisije je od 2002. godine pokrenula kampanju „Evropska sedmica mobilnosti“. Nacionalni koordinator ove velike globalne kampanje za BiH je Centar za životnu sredinu iz Banje Luke. Gradovi Bosne i Hercegovine imaju priliku učestvovati u ovoj kampanji još od 2002. godine kada su predstavnici BiH vlasti potpisali povelju o obilježavanju.

Sanski Most Dan bez automobila 2013Ovogodišnja novost i rezultat dosadašnjeg rada jeste mogućnost da i predstavnici udruženja, obrazovnih institucija, privatnih kompanija, asocijacija, registruju svoje aktivnosti u sklopu Evropske sedmice mobilnosti. Svjesni smo da je tema održivi transport u Evropi poodavno aktuelna, a da je u Bosni i Hercegovini još uvijek neshvaćena dovoljno od strane lokalnih samouprava i ostalih nivoa vlasti. Sa druge strane veliki broj aktivnosti povodom ove teme realizuju udruženja u BiH, koja nisu dovoljno ozbiljno shvaćena niti podržana – pojašnjava aktivista i biciklista, Tihomir Dakić, ispred Centra za životnu sredinu iz Banja Luke.
Širom BiH i ove godine mnoga udruženja, aktivisti, te gradovi i općine daće svoj doprinos u obilježavanju ove značajne kampanje, koja nas tjera da mijenjamo navike. Strašne statistike i crne hronike o krvavim cestama i svakodnevnim stradanjima u saobraćaju u našoj zemlji nam jasno govore da je krajnje vrijeme za promijene navika. Nizak nivo tehničke pismenosti, saobraćajna nekultura, nepoštivanje saobraćajnih pravila i zakona, diskriminacija djece, pješaka, invalida i biciklista u saobraćaju, su svakako glavni razlozi da svaki dan moramo mijenjati navike u ponašanju, kada je riječ o najmnogoljudnijoj i najopasnijoj porodici zvanoj saobraćaj. – kažu iz Auto moto kluba 70.

Biciklijada u Sanskom Mostu – Izaberi. Kombinuj. Promijeni. U gradu na rijeci Sani, u Sanskom Mostu, Auto moto klub 70 i ove godine organizuje biciklijadu povodom Svjetskog dana bez automobila, koji je kruna globalne akcije Evropske sedmice mobilnosti. Centar Sanskog Mosta će u nedjelju 20. septembra biti makar kratko i simbolično bez automobila, kako bi se ukazalo na postojeće probleme u saobraćaju, ali kako bi i ovom prilikom ukazali na bicikl kao odličan izbor prevoznog sredstva u manjim sredinama.

Biciklijada je planirana kroz centar grada, a okupljanje učesnika je zakazano ispred sportske dvorane u 11:00 sati. Obzirom da je Sanski Most kroz EU projekat „Žitni put, Kupa-Sava“ bogatiji za biciklistički punkt u prirodi, koji se nalazi 12 km od grada u pravcu sela Hrustovo, cilj biciklijade će upravo biti ova lokacija, gdje će se upriličiti druženje, razmijena iskustva biciklista i zajednički ručak.

SanskiMost_Biciklijada_2013

Svi smo učesnici u saobraćaju i toga svjesni dužni smo da svoje kretanje učinimo odgovornijim i bezbijednijim, kako za sebe tako i za ostale učesnike u saobraćaju. Nastojimo da našim kampanjama poseban naglasak usmjerimo na školarce kao učesnike u saobraćaju, kojima se i putem školstva te uz podršku lokalnih vlasti, treba posvetiti više pažnje. Ovim putem pozivamo sve građane i građanke, te školarce koji i dalje čekaju na školsko zvono u našem kantonu, da nam se priključe. – poručuju iz amk70.

Za sve dodatne informacije molimo da se obratite:
Amila Saleš, PR Projekta, 061 861 787

mekee
Za život i provod zaradjuje kao programer. Vozi srebreni FS bajk i rijetko ga pere.
http://www.mtb.ba

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.