Izvještaji sa vožnji

Početak sezone turnog skijanja na Vlašiću

096

Stara narodna poslovica kaže da se ‘Prvi mačići u vodu bacaju’. Međutim, nadao sam se da će za našu prvu ovosezonsku turu skijanja, onog turnog naravno, po Vlašiću vrijediti druga poslovica koja kaze ‘Tko rano rani dvije sreće grabi’. I zaista, ne samo dvije nego stotinu, kako reče Gordan. Sunce cijeli dan, čist zrak, veličanstvena vlašička prostranstva pod snijegom, duboki, prhki, suhi snijeg, prekrasan pogled na sve strane svijeta, čak do Cincara i Vitoroga, krasno društvo, zezancija i smijeh čitav dan. To bi mogao biti sažetak dana provedenog na Vlašiću, ali bih dodao i Čupinu antologijsku misao ‘Bože mili, ja ljepote’, koja ipak najbolje opisuje tu krasotu tik iznad debelog sloja magle i smoga koja guši čitavu Lašvansku dolinu.

208 001

A da će tako biti odmah smo se ponadali kada smo napustili magleno-smogovski sloj iznad Travnika na putu za Galicu. Sivo bijeli krajolik sa karakterističnom crtom ceste za Galicu koja presijeca padine Vlašića, upotpunjen je prekrasnim plavetnilom neba bez oblačka, uz pogled na moćne Devečanske stijene na kojima su se pri vrhu igralo nekoliko oblačaka, tankih i prozirnih, da ne bi puno remetili plavetnilo neba, ali da bi i dalo dozu potrebne mističnosti krajoliku i našem pogledu. Ne mogavši odoljeti izazovu, zaustavili smo se da ovjekovječimo taj trenutak i da upijemo prijeko potrebnu sjedinjenost sa majkom prirodom, poštujući njeno savršenstvo u kreaciji.

009 012

Na Galici nas prekrasna bjelina opčinjava. Zrake sunca se odbijaju sa bezbrojnih snježnih kristalića čineći nestvarnu igru u našim očima svakim pomjeranjem glave. Duboki snijeg predstavlja pravu mogućnost za testiranje naše snage i vještine dok idemo nepostojećim putem prema Devečanima i Šantiću. Nailazimo i na dosta visoke smetove snijega, što pokazuje svu jačinu vjetra koja je vladala ovim prostorima zadnjih nekoliko dana.

025 033

Naš današnji cilj je posjetiti jedan od najljepših vlašičkih vrhova, vrh Pavo, visok samo sitnih 1.807 km, ali prekrasno obilježen i označen piramidom i planinarskim oznakama od strane naših prijatelja avanturista, imenjaka Babanovca. Već smo mi bili u posjeti kod njega, ali smo čuli da se posebno veseli posjeti kada padne prvi snijeg. Onda je posebno razdragan i svojim gostima podari prekrasno vrijeme i pogled do u beskraj.

047 046

Dok smo mu se približavali poslije raskrsnice ispod Devečana za Šantić, bio je sakriven paperjastim oblacima, kao da je pokriven debelim jorganom. Još je spavao. Smijemo li ga probuditi, mučilo nas je. Ali kada smo mu došli pod noge, kroz udolinu poznatog katuna, polako je počeo da se budi, da se umiva i rastjeruje koprenu oko sebe, kao da želi da kaže da dođemo, da je spreman da nas primi na svoja ramena.

057 070

Ne treba zaboraviti naglasiti i ljepotu vlašičkih padina i ostalih vrhova koji su bljesnuli kada smo se uspeli na sedlo između vrhova Pave i Čave, posebno najstarijeg vlašičaka Paljenika, sa poznatim relejom na njegovim plećima, koji je totalno okovan snijegom i ledom.

078 095

Prekrasno izgleda i Crni vrh, koji je zaista crn kada nema snijega zbog crnogorice na njemu, ali sada djeluje tako pitom, tako nježan i bijel, kao da ne krije skloništa za brojne životinje divlje i opasne. Jedino je u daljini nevidljiva Ljuta greda, netko je očito jako naljutio, pa se drži skrivena iza neke magle, ali su Police ljubopitljive i gledaju nas zajedno sa Kraljicom i vjerojatno se pitaju tko se to usudio kvariti tek smirenu površinu svježeg snijega po ovim prostranstvima.

099 105

Kako smo se teško probijali kroz duboki snijeg, sada nam se smiješno čini penjati se pješke, sa skijama na leđima, jer je jaki vjetar otpuhao snijeg sa kamenom pokrivenih padinama prema vrhu.

126 134

I konačno dolazimo do cilja, do našeg prijatelja Pave. Divimo se Čupinoj piramidi, slikamo se uz nju i slažemo se sa orijentacijom ploče sa oznakom vrha, jer je zaista najljepša slika sa pogledom na najviši vrh Paljenik.

154 167

Pogled na sve strane je očaravajući. Bjelina svuda unaokolo. Sve odiše iskonskom čistoćom. Posebno opčinjavaju bijele snježne livade Vlašića, brežuljci i njegovi najviši vrhovi. Kristalno čisti zrak omogućuje pogled prema većini planina zapadno od Vlašića, preko Kalina, do Stožera, Plazenice i Malovana, a posebno se ističu piramide Cincara i Vitoroga.

183 166
194 206

Ostali bi mi kod ovog pravog domaćina Pave dugo, ali njegove sjevero-zapadne padine nas mame da se spustimo po njima, po djevičanski nedirnutom, dubokom snijegu. Skidamo kože sa skija, učvršćujemo vezove i pancerice, pakiramo opremu i konačno uživamo u spustu ostavljajući vijugave tragove po leđima našeg prijatelja Pave. Snijeg je predubok, mekan, tako da ne možemo razviti punu brzinu, iako ima i strmih dijelova, no to ne umanjuje uzitak prvog ovosezonskog ski spusta.

Ali tko bi nešto mogao zamjeriti ovakvom prekrasnom i ranom početku turno sezone.

Tekst, foto i video: Nenad Rajić

[wzslider]

mekee
Za život i provod zaradjuje kao programer. Vozi srebreni FS bajk i rijetko ga pere.
http://www.mtb.ba

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.