BH scena Izvještaji sa vožnji

Odlično raspoloženje i nova prijateljstva na “Porodičnom danu”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kišno subotnje jutro u Sarajevu nije baš mnogo obećavalo, ali se u Velikoj aleji na Ilidži ipak iskupila grupa biciklista pogledajući u nebo. “Hoćemo li, nećemo li…” dileme su trajale kratko: “Ma, idemo pa šta bude. Ako malo i pokisnemo, nećemo se istopiti”.

A motiv za ovakvu odluku nije bila obična tura na Igman. Plan je bio da se do 12,00 sati popnemo na Malo polje gdje će nam doći “gosti”, mališani iz dječijeg sela “SOS Kinderdorf”. Najavljen kao “Porodični dan”, subotnje druženje je baš moglo ponijeti takav naziv jer, biciklisti su, u stvari jedna velika porodica.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sama vožnja uz Igman nije bila nešto posebno: sparina zbog velike vlažnosti u prvom dijelu, potom pokoja kap kiše u drugom, procjena da bismo možda i zakasnili ako krenemo dužim putem preko Hrasničkog stana i Velikog polja te, stoga, mala izmjena plana i vožnja kraćom dionicom dijelom i po asfaltu, dolazak na Malo polje, pljusak ali u pravo vrijeme… I taman kad je kiša prestala stigli su nam drugari iz dječijeg sela. Zahvaljujući pomoći Sarajevske regionalne razvojne agencije “SERDA” i kompaniji “Planet bike” koja nam je dala specijalnu cijenu, kupili smo i poklonili nove novcate bicikle za naše nove drugare. Malo je potrajalo dok smo ih naštimali, uradili “setup” i prilagodili budućim vlasnicima – a onda svi skupa potjerali prema igmanskoj ratnoj džamiji.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pravo zadovoljstvo je bilo voziti s ovim dječacima koji su baš uživali u ambijentu šume i prirode. Iako nisu baš utrenirani za brdski biciklizam, ni traga umoru. Začas su savladali tehnike vožnje i izmjene brzina, a na pitanje hoćemo li se vraćati istim putem ili krenuti dalje, pa imati spust po makadamu – odgovor je bio jednoglasan: “Ma, kakav asfalt, idemo po makadamu”. A takvo raspoloženje kao da je rastjeralo oblake, pa se i sunce pojavilo, kako bi ugođaj bio potpun.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na svu sreću spust po makadamu je prošao bez ikakvih problema, nije bilo padova niti puknutih guma, iskusniji članovi MTBA su vozili naporedo sa novim drugarima dajući im prave savjete, a zbog činjenice da su dječaci bili pozvani kod jednog svog nešto starijeg člana na svadbu, druženje smo okončali po dolasku na Malo polje. Ekipa Udruženja brdskih biciklista kojoj su se ove subote, na naše zadovoljstvo, pridružili i neki novi članovi, vožnju je nastavila poznatim Nanića putem, jedinstvenom single-stazicom koja je, zbog kiše i klizavog kamenja, ovaj put bila malo i opasna. Ipak, osim dvije puknute gume i spust je prošao bez većih problema, čime je završen još jedan divan biciklistički dan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Druženje sa mališanima dječijeg sela “SOS Kinderdorf” će, po svoj prilici, postati tradicionalno i čim vrijeme dozvoli krenut ćemo u nove ture, otkrivati nove destinacije i uživati u osmijesima ovih sjajnih mališana.

Tekst i foto: Emir Vučijak

meri
Ekonomist odlutao u vode novinarstva. Voli logiku, enigmatiku i osjecaj slobode u prirodi. Na planine se penje biciklom ili na skijama. Vozi zlatni Trek Remedy a na ture nosi Nikona. Moto: “Kada ostarim, želim da pricam šta sam radio u životu a ne šta sam želio da radim!”
http://www.mtb.ba

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.