Region

Nastup BH vozača na DH Buzet 2014

Pošto ste već imali priliku vidjeti službeni izvještaj ekipe iz Buzeta, tako da vas nećemo daviti podatcima,pobjednicima i vremenima. Jer sam iz svijeta utrka,radi povrede,bio odsutan dvije godine,pokušat ću još jednom da vam približim taj osjećaj odlaska na ovu odličnu i zabavnu utrku.

Prvo,vrijedno je spomenuti da kada dođete među 175 vozača iz 13 zemalja,to nije nimalo mala stvar. Drago mi je vidjeti da je DH Buzet i pored toga sačuvao svoju opuštenu atmosferu i duh. Vrijeme nas je poslužilo,prevoz je išao glatko a ljudi su kao i svake godine bili odlični. Tu je bila i neka Motovunska domaća proizvodnja piva, ali to možda i nije za izvještaja 🙂

sale.buzet1
Saša Sale Abazović

Ove godine,pored raznih kombinacija i scene u ekspanziji,iz Sarajeva samo se zaputili samo Kamer Kolar i Ja te smo se tamo našli sa Nikolom Solumunom iz Banja Luke gdje smo uzeli učešće kao jedina tri takmičara iz BiH.
Ovaj put smo imali sve posloženo,vrijeme nas je poslužilo da možemo neometano trenirati,došli smo ranije,postavili kamp i odmorili se od puta. Put od skoro 10h nije nimalo ugodan pa smo se odmah bacili u vreće za spavanje.

kamp.buzet2014

Ujutru su već sve ekipe bila tu. Ekipe koje nisam vidjeo odavno. Ekipe koje su tu da se zabave i voze bicika (Splićani, Istrani, Zagrebčani, Varaždinci…). Čitavu subotu smo radili krugove. Više ni ne znam koliko sam se puta spustio. Ove sezone i pored malog bicikla i loših kočnica,nisam osjećao zamor nego samo zadovoljstvo što ponovo vozim. Staza je bila suha i poprilično klizava na mjestima sa prašinom,ali i dosta brža nego prošlih godina. Skokovi su odlično urađeni a prevoz nije štekao i samo smo se vozili. Sve u svemu,odlična zabava. Osjećao sam se kao djete:P (ako se djeca uopšte igraju po ovakvim terenima hahahaha). Također,prvi put smo odradili zajedničke treninge Nikola,Kamer i Ja,malo se nadopunjavali,gurali jedan drugog i gradili brzinu.

Kad’ smo već kod gradnje brzine. Odkrio sam da nakon dvije godine pauze izgubite svu brzinu i većinu osjećaja. Bukvalno. Prva dva treninga sam se osjećao kao totalni početnik i putnik na biciklu. Tamo gdje znam da sam prolazio puno jače i brže,i kada nisam imao snage i kondicije,više ne mogu…U glavi mi je jednostavno sve to prebrzo prolazilo. Iako se nisam umarao skoro nikako jer sam zimu proveo na izgradnji kondicije i snage,tehnika i glava su vidno oštećeni,te je rezultat bio lošiji čak i od onoga iz 2012te,gdje nisam mogao okretati pedale radi iščašenog koljena. Ali nema veze,zabava i učenje su bili odlični. Treba sada voziti.

kamr.buzet1
Kamp u Buzetu

Kameru je ovo prvi put da se susreće sa kamenom stazom i ovolikim brojem takmičara,sa čime se odlično nosio. Također,veliki broj treninga koji smo odradili u subotu,ostavio je traga na rezultat,ali ovo je jedan veliki napredak za momka koji ima samo 15 godina i već pokazuje veliku sposobnost za prilagođavanje zadanim uslovima. Možda bi mu bilo malo lakše da je imao svog vršnjaka na stazi,ali je tamo bio najmlađi takmičar. Definitivno jedno veliko iskustvo koje će prenijeti na buduće utrke na koje ide kao budućnost DH scene u BiH. Od Nikole se očekivalo da je već stasao u vozača koji želi da napreduje,što je i pokazao na treninzima i na utrci. Elit licencom je smješten među 50 elit vozača koji su nastupili na ovogodišnjem Buzetu, gdje je pritisak puno veći nego u amater kategoriji. I nakon par grešaka koje su ga koštale vremena ispod 3min,opet se vidjelo da je zimu proveo trenirajući i radeći na sebi.Ovim putem sve čestitke za vožnju.

nikola.buzet1
Nikola Solomun

Na kraju,kada su se utisci slegli,sve slike iz galerija pronašle i bicikla oprala i servisirala..Još jedan odličan izlet,odlično druženje,puno naučenih stvari i dobre vožnje je iza nas. Zahvalio bi se ljudima koji su nam pomogli oko puta, prejakim Splićanima i Istranima na gostoprimstvu,Bišćanima i BKPromet na najboljem navijanju uz stazu te posebno ljudima koji su mi bili podrška svo ovo vrijeme koje sam bio odsutan sa bicikla 🙂

Saša Abazović

saLe
Izvjestava sa DH utrka u regionu, clan NVO Hirozont - Crdo Crew ekipe (DH Valter)
http://www.1stdhoffensive.ba

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.