Makedonija 2012

Makedonija 2012 – 1. dan – Skoplje – Tetovo – Popova šapka

Obzirom da su temperature na našim mjeračima pokazivale ravno 40°C odlučili smo krenuti što ranije. Naša prva destinacija je bila grad Tetovo, koji je udaljen tek nešto više od 40 kilometara od Skoplja. Kako smo se približavali Tetovu, mogli smo primjetiti sve više skupih automobila sa njemačkim i švicarskim registracijama, pa je pojava paralelno parkiranih zaprežnih kola i skupih auta bila sve učestalija. Ulazak u Tetovo  i jednojezični saobraćajni putokaz objasnio je kako smo došli u grad sa albanskom večinom.

Spas od nesnosnih vrućina smo pronašli u malom parku kraj Šarene džamije koji je prava mala oaza usred širokih asfaltnih bulevara Tetova. Šarena  džamija, poznata kao i Pašina džamija je podignuta 1459. godine, kada su za vrijeme osmanske vladavine izgrađeni i brojni hamami, hanovi i džamije. Nismo mogli da ne primjetimo veliki broj albanskih zastava koje su „ukrašavale“ brojne objekte, automobile pa čak i groblja. Tetovo je grad sa albanskom većinom, smješteno u podnožju Šar planine. Na žalost, pojave vještačke podjele naroda nisu prisutne samo kod nas, pa nismo bili mnogo iznenađeni kada su na naš upit o lokaciji bazena, odgovorili „Da li želite ići u albanski ili makedonski bazen?“.

 
 

[box]

Prema popisu stanovnika iz 2002. godine, broj stanovnika u Makedoniji iznosi 2.022.547, sa strukturom stanovništa: Makedonci (64%), Albanci (25%), Turci (4%), Romi (3%), Srbi (2%), Bošnjaci (1%), ostali (1%). Interesantno je napomenuti da je popis stanovništva održan 2011. godine iznenadno prekinut odlukom makedonskog parlamenta. Popis stanovništva je prekinut ostavkom svih članova Povjerenstva za organizaciju popisa (tvrdeći da se popisivanje ne može ostvariti sukladno europskim normama). U izvještaju Povjerenstva je navedeno da se popis prekida zbog rezultata koji su dobijeni i koji ne odražavaju realnu sliku brojnosti nekih etničkih zajednica u Makedoniji. Potvrdu onog što se “između redova” zaključi iz ovog izvještaja dobili smo i u stvarnosti, iz priče sa Makedoncima, Albancima, Torvešima, Srbima… – Makedonci postaju manjina u Makedoniji.

[/box]

 

Uspon uz Šar planinu, prema Popovoj Šapki, popularnom zimovalištu, bio je veoma težak. Temperatura na našim mjeračima je i dalje pokazivala blizu 40°C, što je teoretski relativno lagan asfaltni uspon od 20km i 1600 metara, pretvorilo u agoniju koja je trajala gotovo 4 sata. Monotoniju asfalta i peckanje znoja u očima prekidale su samo povremene slavljeničke kolone. Nedelja je (bar u Tetovu) dan za vjenčanja, a Popova šapka je očito omiljeno mjesto za proslave. Već viđena scenografija: albanske zastave i skupocijeni automobili sa njemačkim i švicarskim tablicama.

 

Iscrpljeni i na rubu snaga smo u sumrak stigli u Popovu Šapku, gdje smo se navođeni muzikom koju su pustili naši domaćini, uputili prema PD Konak. Uz čaj i večeru krenula je priča sa domarem, mladim Gocom, inače makedoncem iz Tetova i strstvenim borderom. Otkrio nam je tajnu zbog čega najveći dio gostiju zimi dolazi iz Europe, zaobilazeći poznate destinacije u Alpama. Popova šapka je naime poznata po ogromnom broju neuređenih “staza”, snježnih padina koje omogućuju čak da se “cjelcem” spustite sa obližnjih vrhova na 2500mnv u Tetovo na 500mnv. Ovo uz niske cijene usluge učinilo se čak i nama kao dobrom idejom za zimsku posjetu Mekedoji.

 

Tu noć smo zaspali obučeni u sve što smo ponijeli sa sobom, jer su temperature pale ispod 10°C. U mislima je samo sutrašnji dan, najduža dionica naše ture, od Popove šapke do Mavrovskog jezera, nekihstotinjak kilometara čiste off-road vožnje…

Sutra: “Makedonija 2012 – 2. dan – Popova šapka – Mavrovo”…

Putovanje pomoglo UNIQA osiguranje

mekee
Za život i provod zaradjuje kao programer. Vozi srebreni FS bajk i rijetko ga pere.
http://www.mtb.ba

One Reply to “Makedonija 2012 – 1. dan – Skoplje – Tetovo – Popova šapka

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.