Izvještaji sa vožnji

Komar

Iako se u blizini Travnika izdize veleljepni Vlasic, zanimljivih tura postoji jos mnogo u ovoj regiji. Jedna od njih je lijevim rubom kotline, upravo preko puta Vlasica, uspon prvo preko lokaliteta Mascena prema vrhu Mravinjac (s tim sto cesta vodi ispod samog vrha) i spust do sela Goles; potom drugi dio ture uspon na sam Komar. Iako je rijec o nadmorskoj visini od oko 1200 metara tura je izuzetno zanimljiva zbog svoje raznolikosti. Vec u samom Travniku, na rubu grada, moguce je krenuti divnim single trackom, puteljkom uz Lasvu koji je sirok nepun metar i sa divnom zemljanom podlogom. Suma je toliko gusta da je prakticno nemoguce naciniti fotografije bez upotrebe blica.


Cinjenica da se radi o gustoj sumi cijelim putem do Golesa dodatno dobija na znacaju ako se zna da je padina okrenuta tako da ima vrlo malo sunca. Vrlo ugodnim se cini uspon kroz sumu, relativno blagog nagiba i sa dobro utvrdjenim makadamom. Potom slijedi ravni dio (opet kroz sumu) i spust do sela Goles. Na vise mjesta se nalaze izvori pitke vode, izuzetno ugodne i hladne. Od sela Goles slijedi drugi dio ove ture, uspon na vrh Komar. Prvi dio uspona je klasicni makadamski put kroz bjelogoricnu sumu, a nakon sto se predje magistralni put tik iznad poznatog restorana na prijevoju Komar, staza vodi kroz divnu borovu sumu.


Voznja je ugodna kako ljeti, tako i u jesen kad opadne lisce i potpuno prekrije cestu. Spust je izvrsna kombinacija raznovrsnih dionica, jedan kraci dio se vozi niz mali potok sto daje duh avanture.
Medjutim, ono sto preovladava tokom cijele ove ture su mjesta sa nestvarno lijepim livadama posutim raznobojnim cvijecem. Poput tepiha se prostiru i naprosto mame na odmor, stanku i uzivanje u mirisu cvijeca i toplini sunca. Iako je tura duga 60-tak kilometara kompletna dionica nije pretjerano zahtjevna i idealna je za uzivanje u klasicnom cross countryju.

Pogledajte i interaktivnu mapu puta sa visinskim profilom staze.

meri
Ekonomist odlutao u vode novinarstva. Voli logiku, enigmatiku i osjecaj slobode u prirodi. Na planine se penje biciklom ili na skijama. Vozi zlatni Trek Remedy a na ture nosi Nikona. Moto: “Kada ostarim, želim da pricam šta sam radio u životu a ne šta sam želio da radim!”
http://www.mtb.ba

5 Replies to “Komar

  1. e ova staza mi se zasad cini najpristupacnijom, odnosno najblizom. Na ovo bi se moglo otici i to ubrzo 🙂

  2. Ovu stazu je moguce podijeliti u dva dijela: prvi od Travnika do Golesa, drugi dio od Golesa preko Komara do Travnika. No, kako nije rijec o prevelikom usponu predlazem da se odveze tura u cjelosti, ima se sta vidjeti.

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.