Stručne teme

Istina i mitovi o širini i pritisku MTB guma

Šta bi ste rekli kada bi u slijedećoj utrci ili vožnji, pri identičnom fizičkom naporu, imali bar 10min bolje vrijeme, bolji komfor, veću sigurnost od bušenja gume, daleko više trakcije (Grip) i samim time daleko više užitka u vožnji? Ovo nije fantazija, već “samo” traži pravu kombinaciju, gume, felge i pritiska, te ostavljanje starih mitova iz biciklističke prošlosti.
Tanka guma i visok pritisak? Zaboravite to! Tom kombinacijom na MTB utrkama nećete ništa osvojiti.

“Triple Nano Compound”, “Dura Skin”, “Snake Skin” ili “Intergrated Protection”… Sa atraktivnim i nerazumljivim nazivima MTB industrija guma pokušava potrošaća uvjeriti u svoja najnovija tehnička dostignuća. Odeljenja za tehnički razvoj rade punom parom u nadi da će čak i malim detaljima napraviti proizvod bolji od konkurentskog.
Međutim, i pored svih najnovijih high-tech guma, biciklistima često nedostaje osnovno znanje pravilnom korištenju i podešavanju MTB guma.
Da li ste znali da se na pr. već na sitnom šoderu (pijesku), guma na pritisku od 2 bara lakše okreće nego ona na 3 bara, te da se na grubljem terenu sa daljim smanjivanjem pritiska može uštedjeti mnogo energije? Ili, šta po vašem mišljenju pomaže bolje protiv bušenja gume – šira guma ili veći pritisak u gumi?
Večina bikera ni blizu ne koriste potencijal guma, pa je to bio razlog da Peter Nilges uradi Diplomski rad na Sportskom Fakultetu Köln, SR Njemacka, koji je dokazao kakvu ulogu igraju pritisak , širina gume i profil na faktor trenja kotrljanja točkova.

Istina o trenju kotrljanja

Diskusije o uticaju profila, širine i pritiska u gumi su od početka brdskog biciklizma kontraverzne jer postoji veliki broj različitih stajališta koja je kombinacija ovih parametara optimalna. Razlog za ovako ogromno interesovanje i ozbiljne diskusije leži u davno poznatoj činjanici da se velki porcenat energije troši upravo na savladavanje otpora kretanju točkova, trenja kotrljanja.
Šta je to što bajkere čini bržim u odnosu na konkurente? Grublji profil sa izraženijim profilima, ili sitnije šare na gumi? Široka ili uska guma? Visok ili nizak pritisak? Mišljenja su dosta različita.
Na jednoj strani su iskusni XC biciklisti koji se „kunu“ u svoje uske 1,7 inčne gume na 4 bara, a na drugoj je rastuća populacija novih biciklista koji u znanstvenim otkričima pronalaze načine kako biti brži sa širim gumama sa manjim pritiskom.
Ko je u pravu? Odgovor je do skoro bila čista špekulacija, sve do objave spomenutog Diplomskog rada.

Šta gumu stvarno čini bržom!

U testu koji je Peter Nilges izveo 2004 godine, korištena su tri modela istog eminentnog proizvođača guma (Schwalbe)

• semi slik Furius Fred,
• nisko-profilna Racing Ralph,
• grubi profil Fat Albert

Također, testirane su tri različite širine: 2,0- 2,25- 2,4 inča;

na tri različita terena: asfalt, jednolični makadam (šljunak) te zemljano-travnata staza.

Opsežno testiranje je obuhvatilo i četiri pritiska guma: 1,5-2-3-4bar-a.

Utjecaj profila

Pokazalo se da je guma sa grubim profilom (Fat Albert) na sve tri podloge imala najveće trenje, što je relativno jasno. Iznenađenje se međutim pojavljuje na asfaltu gdje je niskoprofilna guma (Racing Ralph) imala manje trenje od semislik gume (Furius Fred). Zasto? Kod niskoprofilne gume, unatoć visočijem profilu od semislika, izbočine profila su u sredini gume jako blizu jedna druge. Efekat je taj da se guma okreće preko tih “izbočina” neprekidno kao da čine jednu liniju. Korištena semi slick guma par ima razmaknutije uzbočine na sredini gume pa time stvara ćei otpor.
Na grubom terenu izraženiji profil naravno ima prednost boljeg prijanjanja na teren i time štedi uloženu energiju.
Međutim i fleksibilitet karkase (tijelo gume koje može biti krutije ili mekanije, zavisno od modela i proizvođača) igra važnu ulogu i pomaže da se guma prilagodi podlozi.

Širina gume: šire znaći brže!

Širina gume na asfaltu ne igra nikakvu ulogu, dok se na grubljem terenu šire gume lakše okreću. Što grublji teren to veća razlika u korist širih guma.
Zašto? Kontaktna površina između gume i podloge (pod uslovom da je pritisak u gumi identičan) je kod uske i široke gume isti ali je forma različita. Ovo je ključni faktor koji daje prednost široj gumi. Šira guma ima širu ali kraću kontaktnu površinu čime se smanjuje površina i time otpor preko koje se guma mora okrenuti!

Pritisak gume: 1,5 – 2 bara je dovoljno (ovisno o masi vozača i širini felge/gume)

Testovi sa različitim pritiskom u gumi su također bili iznenađujući. Čim se vozi na grubljem terenu, sa smanjivanjem pritiska u gumi smanjuje se i trenje. I uvdje se potvrdilo: što grublji teren, to veća ušteda snage sa nižim pritiskom u gumi. 1,5 bar umjesto 4 bara štedi čak 20W snage na travi. Zasto? Na svakoj izbočini na terenu (kamen, korijen od stabla itd.) se gubi brzina, troši energija kako bi se biciklo popelo i “prebacilo” preko izbočine. Guma sa niskim pritiskom se bolje prilagodi terenu čime se bicikl i vozač moraju manje naprezati. Otpor se smanjuje, kao i potrebna energija za prelaz.


Kada se sastave ove dvije spoznaje, upotreba najšire gume (2,4 inča) sa najnižim mogucim pritiskom od 1,5 bara na travi štedi nevjerovatnih 50W naspram uske gume sa visokim pritiskom.

Perfektan tuning

Sta to znači u praksi?

Asfalt:
Samo oni među nama koji se izključivo kreću po asfaltu bi trebali voziti sa visokim pritiskom, neovisno o širini gume, bilo da se radi o slick, semi slick ili gumama sa niskim profilom. Gume sa visokim profilom nisu pogone za vožnju asfaltom.

Rekreativne brdske vožnje:
Ko međutim na off-road terenu želi biti brži, ili jednostavno štedjeti energiju mora staviti široke gume i smanjiti pritisak. Što grublji teren to je bolji efekat.
Kao dodatni benefit ove postavke, poboljšava se trakcija, komfor i zbog većeg volumena gume, sigurnost od bušenja.
Inače, činjenica da su šire gume i teže nije tako negativna kako to mnogi vide. Lakša guma ima prednosti samo pri ubrzanju dok od manjeg trenja profitirate svo vrijeme tokom vožnje.

Utrke:
Na utrkama je praksa pokazala da ovisno od težine terena i dužine utrke, takmičari prave kompromis između niskog otpora (široka guma) i težine (uska guma) pa se najčešće koriste koriste širine 2,1-2,25 inča.
Ako je teren suh, večinom se bira niskoprofilna guma, jer se pokazalo da semislik nema nikakve predosti sto se tice trenja, ali je jako problematičan što se tiće trakcije.
U utrkama mnogi voze gume sa tubuless kit-om što omogućava nizak pritisak.

Upozorenje!!!

Minimalan mogući pritisak nije jednostavno pronaći pošto zavisi od mnogo faktora: težine vozača, terena, širine felgi/guma i stilu vožnje. Na sve to se mora obratiti paznja pri nalaženju svog indvidualnog setup-a!

Ne može se svaka guma montirati na svaku felgu, isto kao što ne možete gumu Formule1 montirati na felgu Golfa. Širine guma i felgi moraju međisobno odgovarati. Ako na 17mm felgu montirate 2,4” gumu i spustite pritisak na 1,5bar riskirate spadanje gume sa felge. Dakle, oprez.

Također se ne može nizak pritisak voziti na uskim gumama. Na kombinaciji: felga 17mm, guma 2,1 inča nije preporučljivo voziti ispod 2-2,2bar-a (max. masa vozača 80kg). Dakle, još jednom, šire gume dopuštaju niži pritisak, ali zahtjevaju i odgovarajuće felge.

Ervin Hastor

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.