BH scena

I u Bihaću otvoren siguran parking za bicikla u centru grada

bihac-parking-9

Na gradskom košarkaškom igralištu Bigram, u centru Bihaća, ovog vikenda je otvoreno prvo moderno natkriveno parkiralište za bicikla, kapaciteta deset mjesta. Za postavljanje objekta, izgrađenog po uzoru na moderne inžinjerske prakse, a namjenjenog svim građanima koji praktikuju rekreativni biciklizam, zaslužna je kompanija Lactalis BH. „Nakon Banja Luke, Mostara i Tuzle, ponosni smo što i u Bihaću otvaramo natkriveni parking za bicikla i tako podržavamo razvijanje zdravih životnih navika njegovih građana, što je svakako u duhu slogana našeg brenda Dukat, ali i općom poslovnom politikom i etikom kompanije Lactalis BH“, izajvio je Haris Kadenić, voditelj marketing sektora Lactalis BH.

Značaj prvog natkrivenog parkinga za bicikla u gradu istakli su i predstavnici JU Zavoda za prostorno uređenje koji su dodjelili lokaciju na Bigramu za realizaciju projekta. Tako će od danas, na atraktivnoj lokaciji gradskog košarkaškog igrališta svoje ljubimce na dva točka moći parkirati i korisnici igrališta, ali i radnici i posjetioci brojnih ustanova i preduzeća lociranih u neposrednoj blizini, koji koriste bicikl kao sredstvo u gradskom prevozu. “JU Zavod za prostorno uređenje Bihać, je kroz dosadašnju realizaciju svojih programa rada, poticao kvalitetan i zdrav život svojih građana, izgradnjom sportskih objekata i pješačkih staza.Ovom vrijednom donacijom kompanije Lactalis BH, modernog parkirališta za bicikla, Bihać dobija još jedan iznimno vrijedan sportski objekat. Kako je biciklizam jedan od najpopularnijih sportova u gradu Bihaću, ovaj savremeni natkriveni parking za bicikla, unaprijedit će dalje ovaj sport i učiniti da naši građani poboljšaju svoju rekreaciju a time i zdrav način života”, izjavila je Edina Osmanović, direktorica JU Zavod za prostorno uređenje Bihać.

bihac-parking-2

Prvi natkriveni parking za bicikla u Bihaću postavljen je na inicijativu Udruženja Giro di Sarajevo, uz pomoć loklanog partnera, Udruženja za promociju i razvoj sporta ”Bukva”. „Saradnja sa Udruženjem Giro di Sarajevo nastala je iz zajedničkih napora za stvaranjem što boljih uslova za rekreativo bavljenje sportom u svojim lokalnim zajednicama. S pravom možemo reći da je Bihać grad biciklista, jer mnogi državni prvaci iz gotovo svih biciklističkih disciplina dolaze upravo iz Bihaća. Čak i naše Udruženje u svojoj takmičarskoj sekciji ima državne prvake u Elite i Master kategoriji downhill biciklističke discipline u BiH. Svih tih rezultata ne bi bilo da se ljubav prema biciklizmu i zdravim životnim navikama nije razvijala kroz rekreativne aktivnosti, koje podstiče i izgradnja upravo ovakvih objekata. Naše Udruženje je prepoznalo značaj ovog projekta koji je već zaživio u nekoliko bh. gradova i s ponosom smo prihvatili ulogu lokalnog partnera. Ovom prilikom se zahvaljujemo kompaniji Lactalis BH i brendu Dukat koji su odlučili da našem gradu poklone ovaj vrijedan objekat“, izjavio je Asmir Pehlivanović, predsjednik UO Udruženja za promociju i razvoj sporta ”Bukva”.

Parking je izgrađen prema idejnom rješenju Damira Margete, inžinjera saobraćaja i saradnika za razvoj infrastrukture Giro di Sarajeva. Parking karakteriše nadstrešnica, koja osigurava zaštitu od nepovoljnih vremenskih uslova, i takozvani ”A stalci” koji su najkvalitetnije rješenje za odlaganje bicikala na javnim površinama. Tu je i sigurnosna naljepnica, koja sadrži upute za pravilan način vezivanja i primjenu odgovarajućih brava.

bihac-parking-01

S ciljem promocije prvog natrkivenog parkinga za bicikla u Bihaću, biciklisti iz Udruženja Giro di Sarajevo, unatoč lošim vremenskim uslovima, vozili su danas 70 kilometara, dionicom od Bosanskog Petrovca, preko Medenog Polja, Ripčanskog lanca i Otoke do Bihaća. Usput, uživali su u svim prirodnim ljepotama ovoga kraja, a u vožnji su im se pridružili i lokalni biciklisti, članovi BK Bihać. Nakon naporne vožnje, svoj ljubimce parkirali su na Bigramu, okrijepivši se potom Dukat Fit proteinskim napicima.

 

 

mekee
Za život i provod zaradjuje kao programer. Vozi srebreni FS bajk i rijetko ga pere.
http://www.mtb.ba

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.