Stručne teme

Garmin mobile XT – upustvo za upotrebu mobitela kao outdoor navigatora

U zadnjih nekoliko godina svjedoci smo da mobiteli preuzimaju ulogu ne samo telefona nego i radio-prijemnika, foto-aparata, muzičkih uređaja, te u zadnje vrijeme navigacijskih uređaja pa čak i računara. Ako već posjedujemo mobilni uređaj sa naprednim operativnim sistemom (Symbian, Windows Mobile, PALM OS) i GPS prijemnikom (internim ili externim) onda isti taj uređaj možemo iskoristiti i za navigaciju, kako cestovnu tako i onu namjenjenu za navigaciju u prirodi. Slijedeći tekst donosi presjek najpopularnijih programa za ovu namjenu te kratko upustvo za korištenje najpopularnijeg među njima, Garmin Mobile XT.Jedino što nam treba da mobitel pretvorimo u navigacijski uređaj jeste adekvatan program. Na tržistu postoji na desetine različitih aplikacija, ali u praksi je samo nekoliko vrijednih spomena:

 • Garmin Mobile XT,
 • Google maps,
 • Nokia (Ovi) maps,
 • Blacberry maps,
 • MG maps,
 • SmartCom GPS

Osim SmartCom GPS-a sve aplikacije su namjenjene prvenstveno cestovnoj navigaciji. Za offroad navigaciju potrebno nam je da se karte mogu predhodno učitati i da postoji mogućnost importovanja i exportovanja ruta. Od gore navedenih programa samo SmartCom GPS i Garmin Mobile XT zadovoljavaju date uslove.

SmartCom GPS je komercijalni program koji služi isključivo za off-road navigaciju i predstavlja najbolji program za tu namjenu, ali njegov nedostatak je, osim u cijeni, u kompikovanom kalibriranju karata, proceduri konvertovanja i na kraju u nedovoljno razvijenom grafičkom sučelju.

Garmin Mobile XT je prepravljena inačica programa koji se može naći na specijalizovanim uređajima za cestovnu navigaciju i trenutno najbolji program za cestovnu navigaciju koji se može naći na našem tržištu. Podržava sva tri najpopularnija operativna sustava na mobilnim telefonima: Symbian, Windows Mobile i PALM OS. Prije svega prednost Garmina je u ažurnosti i detaljnosti cestovnih (za naše prostore to je Adria Route) i ,istina manje, karata za off-road navigaciju (Adira Topo).

Karte

Nedovoljno ažurne AdriaTopo karte  ne prikazuju uvijek sve puteve na terenu, što je kod nas naročito teško uraditi zbog velikog broja puteva koji nastaju neplanski, ali i često prikazuju one kojih uopće nema ili su odavno zapušteni i van upotrebe. Ovaj nedostatak je moguće prevazići predhodnim importovanjem već poznatog ili ucrtavanjem novog tracka. Prije svega potrebno je naglasiti da je Garmin Mobile XT je prvenstveno namjenjen za cestovnu navigaciju. Ovo potvrđuje i činjenica da zastupnik garmina za BiH, kompanija Navigo sistem d.o.o., u svojoj ponudi ima program Garmin Mobile XT u tri varijante, od kojih ni jedna varijanta ne uključuje paket sa AdriaTopo kartama, koje su poželjne za off-road navigaciju, pa se one moraju nabaviti posebno. Uz pakete sa Garmin Mobile XT aplikacijom dolazi i AdriaROUTE karta koja sadrži detaljnu cestovnu mrežu Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Albanije i osnovnu cestovnu mrežu Srbije, Crne Gore i Kosova i namjenjena je za cestovne navigatore. Najnovija verzija karte je AdriaROUTE 2.30. Za razliku od cestovne inačice,  AdriaTOPO je detaljna, topografska, nerutabilna karta za Garmin GPS uređaje. Na mobilni uređaj je moguće instalirati istovremeno AdriaTopo i AdriaRoute karte, ali pri deinstalaciji AdriaRoute karata, gubi se mogućnosti cestovne navigacije i dodatno usporava rad mobitela. Garmin Mobile XT nema mogućnost odabira između cestovne i off-road navigacije, tako da se ova opcija ne preporućuje.

MapSource

Instalacija i deinstalacija AdriaTopo i AdriaRoute karata, kao i razmjena trackova, routa i waypointa se obavlja preko računarskog programa MapSource. Pri iscrtavanju ili importovanju željenog puta preporučuje se rad isključivo sa trackovima, nikako sa routama (ovo se odnosi iskuljučivo za upotrebu Garmin Mobile XT u vancestovnoj navigaciji). Ovoje iz razloga što je Mobile XT namjenjen isklučivo cestovnoj naviciji pomoću mobilnih uređaja. U nastavku je opisana procedura importovanja tracka sa računara na mobitel.

U praksi…

Predpostavljamo da korisnik ima već instalirane programe MapSource sa AdriaROUTE ili AdriaTopo kartama na računaru i Garmin Mobile XT na mobitelu.


Prikaz jednog treka (track) u Map Source-u sa cestovnom (slika 1) i topografskom kartom (slika 2) u pozadini

Nakon što smo u Mapsourcu učitali odgovarajući track (slika 1 i 2) potrebno je odabrati opciju Transfer – Send To Device (slika 3), nakon čega se odabrani track prebaci na mobitel. Odspojimo mobitel, i pokrenimo Garmin Mobile aplikaciju.


Prozor za uvoz ili izvoz trekova, ruta i mapa sa i na uređaj (Slika 3)

Pri startanju aplikacija će nas pitati da importujemo nove trackove, route i waypointe koji se nalaze u datoteci current.gpx (slika 4). Ukoliko pri startanju, program nas nije pitao da učitamo current.gpx, to je potrebno uraditi manualno, sto radimo odabirom opcije Tools – Manage My Data Manage – Import GPX.


Uvoz (import) novih trekova automatski (slika 4) i manuelno (slika 5 i 6);

Dalje je potrebno importovani trek prikazati na karti. Odaberimo opciju Tools – Manage My Data – Tracks – View Saved Tracks. Dalje odaberemo track koji želimo prikazati na mapi i to na način: Track Details – Edit – Display On Map – Enabled.

Na kraju bi trebali dobiti iscrtani track na karti. Ovim postupkom možemo prikazivati jedan ili istovremeno više trackova, preimenovati ih, mijenjati im boju, brisati ih.

Potrebno je naglasiti da mobiteli imaju značajne nedostatke u odnosu na specijalizovane GPS uređaje. Trajanje baterije mobilnog uređaja pri uključenoj navigaciji je i u najboljem slučaju reda nekoliko sati što je mnogostruko manje od trajanja baterije i najlošijeg GPS uređaja. Savjet je, ukoliko se odlučite na navigaciju pomoću mobitela, da u svakom slučaju imate rezervnu bateriju, i da pri navigaciji nije upaljeno konstantno svjetlo ekrana. Ostali nedostaci poput manjeg display, slabije preciznost GPS prijemnika su ipak manje značajni. Glavne pak prednosti se ogledaju u multifunkcionalnom “karakteru” ovakvih rješenja gdje jeda uređaj zamjenjuje dva, a često i tri ili četiri uređaja. Oni koji mjere svaki gram kada krenu na vožnju sigurno će i to znati cijeniti.

Tekst i foto: Ivan Gakić

3 Replies to “Garmin mobile XT – upustvo za upotrebu mobitela kao outdoor navigatora

 1. Interesantan tekst, gosp. Gakicu.
  Dobar primjer kako mobilni telefoni, kao u licnom primjeru, postaju sve manje telefoni, a postaju sve vise ostalo.
  all-in-one uredjaji definitivn nikada nece moci zamijeniti u otpunosti pojedinacne uredjaje, ali svjedoci smo da u dobroj mjeri mogu oponasatinjihove funkcionalnosti.
  Konkretno, namjenski GPS uredjaji imaju svoje prednosti kao sto su vrijeme autonomije i preciznost obzirom da su antene prijemnika profilisane namjenski. Sa druge strane, ograniceni smo na mape i podloge proizvodjaca samog uredjaja. Postoje nacini za integraciju “rucno kreiranih mapa” u GPS uredjaje, ali to je skoro pa jednako dilemi “mobitel sa gps-om ili gps uredjaj”.Jedno od navedenog definitivno treba imati. U slucaju GPS prijemnika, opet vlastito iskustvo, duple baterije, koliko god dobre bile one koje su u uredjaju…U slucaju PPC-a ili Smartphone uredjaja opet dupla baterija… Ukoliko koristite ili namjeravate koristiti mobilnii telefon za navigaciju nije lose nabaviti rezervnu bateriju koja ne kosta pretjerano ako se nabavi preko interneta.
  Na kraju, moja preporuka jeste SmartcomGPS u slucaju Symbian platforme mobilnog telefona ili, jos bolje, Ozi Explorer CE u slucaju PPC-a na Windows Mobile uredjaju.
  Ovo posljednje u kombinaciji sa dobrim uredjajem (sa dobrom cijenom) i dobrom rezervnom baterijom daje punu funkcionalnost na terenu posebno u slucajevima kada je potrebna improvizacija u kratkom vremenu. Funkcionalnost Ozi Explorera (velikog brata) CE verzije na biciklu!
  U svakom slucaju, sa ili bez GPS-a ili mobilnog telefona, proprema ture je najbitnija.
  Poznavanje topologije terena i orjentacija u prirodi je osnova. To smo barem svi ucili u osnovnoj skoli…

 2. Sve je dobro za OZI napisano samo treba dodati da se u njega ubace i “kalibrisane” karte bar one stare “vojne 1:25000”, pa onda snimati i ubacivati trekove i djeliti ih sa drugim planinarima. Karte se za ozi mogu iz jpg slike kalibrisati za OZI pc pa onda preraditi za PPC tj. windows mobile
  Dobra je i AdriaTopo 2.10 ili 2.00 ili 2.20 ali joj fale toponimi tj. nazivi a prednost je da je 3D. Ja je koristim da pomoću Vrhova planina kalibrišem “vojne 25tice”.

  toliko kao dopuna

 3. Izvrstan tekst , svaka cast na trudu !

  Imam samo jedan problem, sve napravim kako je navedeno ali nikako da dobijem da mi se track iscrtava na mapi. Ako moze kakva pomoc u vezi tog problema bio bih zahvalan.

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.