Svijet biciklizma

Garmin Connect kao pandan Nokia Sportstracker-u

Kao odgovor na Nokia Sportstracker, Garmin je lansirao svoje integralno rješenje za veću i širu iskoristivost svojih GPS uređaja u svakodnevnim sportskim aktivnostima. Za one koji nisu upoznati sa ovim koceptom, radi se o povezanom sistemu novih uređaja koji su kompatibilni sa širokim spektrom aplikacija za uvoz i izvoz GPS snimaka, ali prije svega sa web aplikacijom za analizu, obradu i djeljenje GPS logova i geotaging podataka.

Uprošteno rečeno, od sada imate mogućnost da relativno lako pomoću svog GPS uređaja (ili telefona sa tom opcijom) snimate vaše aktivnosti, anilizirate ih u za to posebno dizajniranim web apliacijama te sve to dijelite sa drugim korisnicima. Nokia koja je među prvima lansirala svoju verziju ovog rješenja (Nokia Sportstracker) već je postala jako popularna te okuplja sve više i više ljudi koji na ovaj način sofisticiranije prate i planiraju svoje sportske aktivnosti. Čak se u zadnje vrijeme pojavljuju i razna takmičenja bazirana na GPS snimanju kretanja i drugih parametara fizičke aktivnosti (brzina, puls, broj koraka i sl.).

Osnovni princip ovog integralnog sistema je da se korisniku pruži što lakši način da u par klikova prebaci GPS log svoje aktivnosti na računar, ili direktno na web te nakon toga analizira rezultate i po njima planira svoj daljnji trening.

Iako većina novijih modela u osnovi podržava novi sistem, Garmin je iskoristio ovaj novitet da prezentira i par novih modela od kojih su za brdski biciklizam možda najinteresantniji Dakota i Forerunner. Radi se o osnovnim modelima, Dakota pripada klasi novih GPS prijemnika sa touch screen korisničkim sučeljem namjenjenih generalnoj upotreni u mapiranju staza , a Forerunner je model namjenjen različitim sportskim aktivnostima i do dolazi sa ugrađenim pulsimetrom.

Više na http://www.garmin.com/ i http://connect.garmin.com/

mekee
Za život i provod zaradjuje kao programer. Vozi srebreni FS bajk i rijetko ga pere.
http://www.mtb.ba

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.