Stručne teme

Fox CTD i iCD: pojašnjenje rada i korištenja

Fox CTD

Nakon svjetske prezentacije Foxovih novih rješenja, CTD i iCD uslijedila je lavina oduševljenja ali i zamjerki da mnoge novine koje su uvedene nisu do kraja pošnjene. U cilju savladavanja ovih nejasnoća, Fox je na službenom Youtube kanalu pokrenuo niz “how to” video uradaka koji trebaju pribliziti ovu tehnologiju krajnjim konzumentima. Iako su ova rješenja zaigurno daleko od primjene na biciklima koja ćemo vozii u narednim sezonama, nije zgoreg pogledati šta nas to čeka u skoroj budućnosti.

CTD

CTD je bukvalno skraćenica za Climb (penjanje), Trail (staza) i Descend (spust) mod rada. Jednostavno, zavisno od trenutne namjene, amortizer se ručno podešava u željeni mod rada okretanjem poluge na desnoj nozi. U videu koji slijedi, Foxov tehničar Nick Delauder demontrira i pojašnjava značaj ovih podešavanja u realnim uvjetima.

iCD

Korak dalje od CTD-a, u potpunosti automatizirano i autonomno rješenje za što bolje prijanjanje na različite tipove podloga, Fox predstavlja iCD sistem. Prefiks “i” naravno sugerira da se radi o elektronskoj “spravi” koja, kako saznajemo iz specifikacija proizvođača, sama “prepoznaja” i adaptira postavke suspenzije za optimalan rad. Kako se ovdje radi o visoko sofisticiranom komadu opreme, odgovornost suda o značaju ovog rješenja u stvarnoj vožnji data je takmičaru  Geoffu Kabushu. On ukratko pojašnjava prednosti iCD-a u uvjetima gdje brzina i vrijeme čine najbitniji faktor.

 

mekee
Za život i provod zaradjuje kao programer. Vozi srebreni FS bajk i rijetko ga pere.
http://www.mtb.ba

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.