Izvještaji sa vožnji

Enjoy Sarajevo – Skakavac

Drugog dana turističko-sportske manifestacije “Enjoy Sarajevo” očekivali smo mali broj biciklista, praktično namjeravali smo sa gostima iz inostranstva posjetiti park prirode Skakavac. Ali, na startu se okupilo preko 60 biciklista što je prava potvrda da brdski biciklizam u Sarajevu napreduje ogromnim koracima. Istovremeno, ovo nam je konačno dalo i potvrdu da ovakvi i slični projekti itekako trebaju ovom gradu.

Kao da je postalo tradicija, vožnja u organizaciji Udruženja brdskih biciklista (MTBa) je opet protekla bez ikakvih problema. Štaviše, gosti iz Španije, Slovenije, Srbije i Hrvatske su oduševljeni prirodom oko Sarajeva, činjenicom da tih uz sami grad imamo ovakve ljepote.


Borije; Skakavac

Vožnja je krenula od Bentbaše, uz Darivu, pa preko Borija i Hreše do Crepoljskog gdje je napravljena nešto veća pauza. Sve pohvale gosti su dali za domaće pivo, a pojela se tu i odlična čorba. U domu se razlijegala pjesma i zvuk harmonike pa je malo nedostajalo da se gradska poludnevna tura pretvori u cjelodnevno veselje. Ipak, valjalo je dalje, očekivao nas je fenomenalan spust.
I zaista, predivni single-trailovi, vožnja preko travnatih livada ili kroz gustu šumu bili su prava poslastica. Potom, silazak u podnožje vodopada Skakavac, visokog gotovo stotinu metara, drugarska pomoć u prelaženju snijega, prepreka i porušenih mostova, i potom ponovo vožnja uskom stazicom. Istina, bilo je i guranja jer je konfiguracija terena takva da posustaju i najuporniji, ali sve uz smijeh, šalu i dobro raspoloženje.Vožnja preljepim pejzažom CrepoljskogSpust šumskom stazom bio je prava poslastica

Spust kroz Nahorevo je, zbog brojnosti grupe, obavljen uz podršku terenskog vozila MTBa teama, što se pokazalo kao izvrsno rješenje i potpuno bezbjedan način kretanja gradskim ulicama.Solidarnost na djelu prilkom prelaska oštećenog mosta podno vodoapada; povratak stazom prema “Sedam vrela”

“Enjoy Sarajevo” je po mišljenju svih učesnika u potpunosti opravdao očekivanja. Gosti iz Pančeva, Zrenjanina, Zagreba, Užica, Ljubljane ali i oni iz brojnih gradova BiH nisu krili riječi hvale za sve što su doživjeli ova dva dana i istaknuli su da niti slučajno neće propustiti buduća ovakva dešavanja.


Između vožnji na Trebević i Skakavac divno smo se družili. Pokazalo se da biciklisti i nisu baš toliki asketi i da znaju uživati u teletini ispod saća ili Sarajevskom pivu. Uz tamburaše i izvrsnu muziku druženje se proteglo do duboko u noć. Ipak, svi su bili tačno na vrijeme sutradan, spremni za nove kilometre i uspon.

Zahvaljujemo se:
– biciklistima učesnicima na pokazanoj odgovornosti, stpljenju i povjerenju keje su nam pružili
– Gradskom vijeću grada Sarajeva na finansijskoj i organizacijskoj podršci
– MUP-u Kantona Sarajevo i MUP-u RS CJB Istočno Sarajevo na podršci u obezbjeđenju saobraćaja
– NVO Horizont – Krdo Crew na podršci u organizaciji i ophodnji kolone cross motociklima
– Auto servisu “Sejo i sinovi” na ustupljenom terenskom vozilu
– Biciklističkom servisu “Bike Doctor”
– članovima svih biciklističkih klubova koji su uveličali ovaj događaj
– Hitnoj pomoći Vitalis
– Grupacija MIMS – Sarajevska pivara, Sarajevski kiseljak, Coca Cola, Podravka
– Hotelu “Sokak” i pansionu “Skend” na smještaju gostiju iz inostranstva
– Medijima: BHT1, Federalna TV, NTV Hayat, TV Kantona Sarajevo, Infobiro TV, Radio Stari grad, Radio M, BH Radio 1, Radio TNT, Radio Sarajevo, Sarajevo navigator, Oslobođenje, Dnevni Avaz, web portalu Sarajevo-X i ostalim koji su najavili i pratili ovaj događaj.

mekee
Za život i provod zaradjuje kao programer. Vozi srebreni FS bajk i rijetko ga pere.
http://www.mtb.ba

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.