BH scena

Predstavljamo: Bogolivestrong

U jednoj e-mail prepisci o servisu bicikla moj prijatelj Marijan iz Zagreba je divno opisao “idealnog servisera”: mora biti strpljiv, poznavati bicikl (ali kroz praksu, vozeći ga), mora znati da razmišlja, biti dovoljno lud da se nekom problemu posveti ako treba i deset puta duže nego što to zdrav razum nalaže, ne smije podići glas ni kad ga mušterija iznervira, mora znati dati pravi savjet, upustiti se i u najloženije opravke jednako prilježno kao i u obično zatezanje vijaka… jednom riječju, mora biti idealan, a takav ne postoji. Marijan ima 11 bicikla u podrumu, od čega osam Cannondale ramova, poslastica mu je rastaviti Lefty viljušku i ponovo je sklopiti, dakle, vjerujem mu. No, teško je naći takvog servisera. Ili ih, možda, ipak ima…

Bogoslav Rajić, ali kod raje poznatiji kao Bogo, je tihi čovjek kojem gotovo da kliještima trebate čupati riječ iz usta. Ali, zato je prava poezija gledati ga kako pun koncentracije rješava neki problem na biciklu. U tom trenutku vrijeme kao da stane, ne postoji ništa oko njega, gledate i ne vjerujete svojim očima: gotovo da isijava neku energiju i kao da se spoji s biciklom na nekoj, nama neshvatljivoj, mentalnoj razini. Uostalom, onako obrijane glave i šutljiv, izgleda mistično, poput kakvog sljedbenika Dalaj Lame.

Bike rental
Pored bicikla iz programa Unis, Cross i Planetbike, komponenti Shimano i drugih koje zasad nećemo otkrivati, Bogolivestrong je jedno od rijetkih mjesta u gradu gdje možete iznajmiti bicikl na jedan dan ili višednevno korištenje. Idealna varijanta za nekog ko se tek odlučuje na prve bicilističke korake, ali i za one čiji bajk trenutno nije u funkciji a ovisnici su o vožnji na dva točka.

Svečano otvorenje
Svečano otvorenje Bogolivestrong shopa bit će upriličeno u subotu 22.05.2010. u 18:00 (plato Skenderije). Pozvani su svi prijatelji, bajkeri i ostali zainteresirani.

Web stranica
Oficijelna web stranica Bogolivestrong shopa je www.bogolivestrong.com

Ipak, nakon razgledanja nevelike radnje prepune novih bajkova, uredno složenog alata, riječ po riječ, Bogo nam otkriva zanimljive detalje. Nekad se bavio atletikom, ali jednom je, sasvim slučajno, sjeo na bicikl i – rodila se ljubav na prvi pogled. Bilo je to još u osnovnoj školi i, evo, traje sve do danas, kad Bogo ima vlastiti bike shop i servis. Dječačku zabavu na biciklu brzo su zamijenile prave ture, potom i cestovni biciklizam kojim se bavio nešto aktivnije trenirajući u klubu, pa XC ture, a i danas, kad mu to vrijeme dozvoli, zabavi se dirt jumpom i radi takve skokove od kojih prolaznicima zastaje dah. Tiha ljubav mu je, ipak, kako priznaje, cestovni bicikl i u razgovoru nam obećava da će jednog dana imati pravi pravcati klub. Nažalost, kod nas je kultura vozača na niskom nivou, ali sve pohvale ima za susjedne zemlje gdje su biciklisti na cesti normalna pojava, kao i za evropske ceste kojim je imao priliku da vozi.


Bogine vratolomije – svakodnevna “pojava” u sarajevskim parkovima

Prisjećajući se tih davnih dana vraćamo film u neku davnu, 2005. godinu, i turu za Lukomir. Naravno, tura je kretala ispred hotela Maršal što je do Lukomira i nazad, kako tada tako i danas, pravi mali poduhvat. Bogo je, međutim, došao na biciklu iz Sarajeva, a kao da je to bilo malo, nije krenuo iz centra grada već sa susjednog brda, dvadesetak kilometara od grada. Sve vrijeme vozio jemiran, tih, s tek malim smiješkom na licu.

Ne znamo da li ga je osmijeh pratio cijelim putem, ali saznajemo da je Bogo s grupom biciklista 2004. godine išao u Atinu na Olimpijadu – biciklom. Put je trajao deset dana i prešli su 1700 kilometara, nešto više od dionice Sarajevo-Atina jer im je to bilo malo pa su razgledali i gradove usput. O zanimljivostima s tog putovanja bismo mogli cijelu knjigu napisati, ali recimo samo to da je baš na putu za Grčku Bogo pokazao svoj talenat za servis. Jednom prilikom, kolegi iz grupe se bukvalno raspao točak, pokvarila se naba, a Bogo je, onako strpljivo kako samo on umije, praktično ni od čega, u nekom parku na čuđenje prolaznika, mic po mic, sastavio točak koji je izdržao sav dalji put.


Sa ekipom na Akropolju u Atini ; uspomena sa pripreme dok se aktivno bavio cestovnim biciklizmom

Tri godine je Bogo bio zaštitni znak bike shopa Capriolo u Vilsonovom šetalištu, u Sarajevu. Nema te mušterije koja je nezadovoljna otišla nakon “tretmana” bicikla, što se dešavalo popodne, jer, prije podne Bogo je bio prodavac bicikla. Kao serviser, rješavao je probleme svih, ne samo vlasnika Capriolo bicikla. No, kako se nekad ideje ne poklapaju, Bogo nije uvijek imao stavove identične vlasnicima shopa i rodila se želja o vlastitom putu. Zanimljivo je da ga je u odluci da krene samostalno potaknula djevojka. Jednostavno, u razgovoru uz kaficu, ona je bila ta koja ga je ohrabrila da se upusti u neizvjesnost zvanu vlastiti bike shop.

Nije dugo trebalo da nabavi sav neophodan alat za pružanje usluga servisa, pronađe lokaciju za radnju (na platou Skenderije), riješi zavrzlame oko administracije (jer je registrovao d.o.o. a ne obični dućan), i započne sa radom. Tačnije, zvanično otvaranje je u subotu, 22. maja ali oko radnje se već vide bajkeri, a dok smo razgovarali jedna ozbiljnija gospođa je pitala da li se ovdje samo kupuju bicikli ili je moguć i servis.


Ponosni vlasnik, ali prije svega dobar majstor

Bogolivestrong, kako je zvanični naziv shopa, pored usluga vrhunskog servisa nudi kompletan program kompanije UNIS, privrednog giganta nekad poznatog i po fabrici bicikla jedinstvenoj na području bivše Jugoslavije, danas pretendenta da vrati poziciju lidera. Modeli Cross i Unis su, kako reče Bogo, izvrsni u omjeru cijena/kvalitet. Uostalom, Bogolivestrong je baš zbog toga i pristao da bude ovlašteni servis kompletnog Unisovog programa bicila. I ne samo to, uskoro bi ovdje trebali da se nađu i bicikli Planetbikea, i ono što posebno zanima sarajevske bajkere: kompletan program Shimano. “Bit će tu sve, od SIS mašinica do XTR-a.”, reče nam Bogo, a mi ostadosmo u uvjerenju da je nemoguće otići nezadovoljan iz ovog malog dućana prepunog velikog znanja, strpljenja, volje da se pomogne.

mekee
Za život i provod zaradjuje kao programer. Vozi srebreni FS bajk i rijetko ga pere.
http://www.mtb.ba

14 Replies to “Predstavljamo: Bogolivestrong

 1. Mozda nije naodmet da dodam: kad smo bili kod Boge na razgovoru zatekli smo kod njega i Hasu (Bikedoctor), Alena iz Unisa, te jos neke bajkere. Iako konkurencija poslovno, Haso i Bogo se, eto, van posla druze sto je divan primjer, za razliku od nekih koji se ponasaju drugacije.
  Bogo – sretno!

 2. Kako ste(mtb.ba) zatekli Hasu kod Boge,Mene kod Hase i Hasu na Krdo radnoj akciji,da se zaključiti da su se stvari isktistalizovale i da su pravi ljubitelji spremni raditi zajedno da se u SA(pa i šire) napravi podloga za biciklizam na većem nivou 🙂

 3. Drago mi je vidjet da ste nasli svi zajednicki interes. Premalo je bajkera u Bih da bi si mogli dozvolit taj luksuz da budemo između sebe u nekim svađama.

  Bogo sretno sa poslom…

 4. Bogec, svaka cast! :))
  puno srece u poslovanju!

  Uskoro cemo srediti i web stranicu, pa cete moci pogledati sve bajkove koji se mogu kupiti i rentati :))

 5. Lijep text, AL BOGO JE I MNOGO VISE OD OVOG STO JE MOGLO DA STANE U TEXT I STO SE MOGLO RIJECIMA OPISAT.

  ZELIM TI SVE NAJBOLJE I TI TO NAJBOLJE ZNAS…. mery

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.