Izvještaji sa vožnji

BIKING&HERITAGE: Šekovići – Kladanj

DSCN6346

Nakon kišnog vikenda i odgađanja ture na Blidinju i Kupresu, sedmice u kojoj smo svako malo bacali pogled na vremensku prognozu u nadi da će padavine ipak stati, neugodnog iznenađenja u subotu kada se umjesto najavljenog sunca gotovo u cijeloj Bosni odnekud stvorio jak pljusak, nedjelja je ipak osvanula sunčana. Doduše jutro je bilo hladno, pa su bicikli na automobilima izgledali nekako neprimamljivo. No, jutarnju studen smo, umjesto na biciklima proveli u dugačkoj vožnji jer nije šala, na primjer, zapucati iz Mostara čak u Šekoviće, udaljene gotovo dvjesto kilometara. Ali, prve zrake sunca izmamile su osmijehe na lica učesnika i tura u sklopu projekta “Biking&Heritage” kojeg finansira Ambasada SAD u BiH, mogla je započeti.

DSCN6329

Pored već tradicionalnih učesnika, biciklističkih klubova iz Mostara, Sarajeva i Vlasenice na ovoj turi su nam se pridružili i lokalni biciklisti iz Kladnja. I ne samo oni. Kako se već “opasno šuška” da su ture u sklopu ovog projekta zanimljive, da je druženje izvrsno i da se sreću biciklisti iz raznih krajeva BiH, pa i šire, dragi gosti su ovaj put bili i biciklisti iz BK “Živinice”. Pored novih šala i pričica donijeli su nam i žutu boju dresova da upotpune kolorit, ionako već dovoljno šaren. A možda je najbolju ocjenu događaja dao Fehim, naš domaćin iz Kladnja rekavši “da je bilo odlično, sam je prošlo nekako prebrzo”.

DSCN6396 DSCN6382 DSCN6391 DSCN6394

Kao i obično predavanje o stećcima i ovaj put je vršio gosp. Zijad Halilović, saradnik za arheologiju iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH koji je između dvije naše ture uspješno odbranio magistarski rad. Čestitamo u ime svih učesnika. Interesantno je da o stećcima naučimo uvijek nešto novo, pa smo tako ovaj put otkrili da postoje i uspravni, koji stoje poput nišana na starim mezarjima, a i divili se prekrasnim reljefima na stećcima u nekropolama kraj Šekovića i Kladnja.

DSCN6347DSCN6474 DSCN6363

Za razliku od prošle ture, sama vožnja nije bila baš toliko zamorna a okončana je u planinarskom domu “Javorje” kojim gazduje PD “Konjuh” Tuzla. Zgodno je bilo družiti se sa planinarima i razmijeniti neka iskustva, a neki su nas i zabavljali svojim gimnastičkim i akrobatskim vještinama, poput hodanja na rukama.

DSCN6465
DSCN6485 DSCN6495

Nakon druženja u planinarskom domu uslijedilo je ono, valjda za svakog brdskog biciklistu nešto najljepše: spust. Na sreću kiša koja je padala prethodnih dana nije previše raskvasila teren pa i nije bilo toliko blatnjavo. Nasuprot tome, jesen u bjelogoričnoj šumi je u punom zamahu, pa su boje bile prekrasne: od svijetlo žute, do tamnocrvene.

DSCN6450DSCN6502 DSCN6358

To je doduše stavljalo dilemu pred učesnike: sjuriti se u izvrsnom spustu i uživati u adrenalinu ili zastati i diviti se ljepoti krajolika. Kako god, bio je ovo još jedan divan ugođaj za bicikliste i podsjećaje da nakon ture u Hercegovini slijedi zimska pauza. Naravno, svi najavljuju dolazak i na ovu posljednju turu u ovoj godini. Vidimo se u Stocu.

Tekst i foto: Emir Vučijak

[wzslider]

meri
Ekonomist odlutao u vode novinarstva. Voli logiku, enigmatiku i osjecaj slobode u prirodi. Na planine se penje biciklom ili na skijama. Vozi zlatni Trek Remedy a na ture nosi Nikona. Moto: “Kada ostarim, želim da pricam šta sam radio u životu a ne šta sam želio da radim!”
http://www.mtb.ba

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.